ODUGOVLAČE /

FIFA je odgodila vrlo važnu odluku: Kritike stižu sa svih strana

Image
Foto: AFP

'Nakon zahtjeva za produženje od obje strane, koje je FIFA odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio s dužnom pažnjom i potpunošću,' objavila je FIFA na svom X profilu

19.7.2024.
12:29
AFP
VOYO logo

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odgodila je odluku o palestinskom zahtjevu za suspenzijom Izraela iz međunarodnog nogometa do razdoblja nakon Olimpijskih igara u Parizu.

Image
MALO PO MALO... /

Navijači Barcelone odlučili donirati klubu jer žele dolazak velikog pojačanja

Image
MALO PO MALO... /

Navijači Barcelone odlučili donirati klubu jer žele dolazak velikog pojačanja

FIFA je objavila kako su obje strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinski nogometni savez (PFA) u svibnju je zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog "genocida koji provodi u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC).

"Nakon zahtjeva za produženje od obje strane, koje je FIFA odobrila, potrebno je više vremena kako bi se taj proces zaključio s dužnom pažnjom i potpunošću," objavila je FIFA na svom X profilu poručivši kako će pravna procjena biti poznata do 31. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do kolovoza, a Izrael se kvalificirao za muški nogometni turnir.

Prije nekoliko dana skupina odvjetnika specijaliziranih za međunarodno pravo pozvala je FIFA-u da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko FIFA-inih statuta koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dvojbe kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve," između ostalog stoji u evaluaciji koju su napravili odvjetnici Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira tvrdeći kako su njegovi udari usmjereni na militante i da imaju za cilj spriječiti još jedan napad poput onog 7. listopada kada su Hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli više od 250 talaca u prekograničnom napadu na južni Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo