Evo gdje završavaju Hrvati koji ne žele dati mito!

U horor-priči o kriminalu u hrvatskom nogometu, često se postavlja pitanje zašto su suci i igrači godinama šutjeli, zašto nisu prijavili zla koja se čine.

20.12.2011.
11:12
VOYO logo

Mladen Marijanović iz Vinkovaca je prije sedam godina, kao 28-godišnjak, morao napustiti poziv nogometnog suca jer, kaže, nije pristajao na zakulisne igre u sudačkoj organizaciji o kojima se danas toliko govori.

On je, tvrdi, u to vrijeme na to upozoravao, ali nitko, ni HNS ni USKOK, nije pokazao zanimanje. Razočaran, prestao je suditi, ali zbog optužbi koje je izrekao u novinama nije mogao dobiti nikakav posao u Vinkovcima, pa sada radi u Zagrebu, na rekonstrukcijama i popravcima pruga u HŽ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam dobre ocjene kad sam sudio na utakmicama treće lige, a i prije u nižim ligama, i sve je upućivalo na to da ću biti stavljen na sudačku listu za prvu i drugu ligu. Bio sam jedan od najmlađih sudaca jer sam u 25. godini zbog ozljede morao napustiti profesionalni nogomet i sav sam se posvetio suđenju. Uz to sam bio dobro kondicijski pripremljen i sve je išlo u prilog tomu da je preda mnom izgledna sudačka karijera. Kada se sastavljala lista sudaca, jedan član Zbora nogometnih sudaca Vukovarsko-srijemske županije rekao mi je da bih morao platiti dvije tisuće eura 'za ono do sada', što je valjda trebalo značiti da je to 'ulaznica' za uvrštavanje na listu. Nisam htio platiti i tada počinju moje muke. Nakon mjesec-dva, kada sam dobivao samo najniže rangirane utakmice, napustio sam suđenje i potražio posao, ali u Vinkovcima nisam mogao dobiti posao jer su me nazivali 'komunjara', 'esdepeovac', 'bosančić', a to u Vinkovcima, gdje je HDZ na vlasti, ne sluti na dobro", priča Mladen Marijanović, koji uopće nije iznenađen najnovijim događanjima i aferama u hrvatskom nogometu.

Dodaje kako je zgrožen izjavama čelnika HNS-a da nisu ništa znali jer on je o njima javno govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Licemjerno je što se iščuđavaju, a unaprijed se zna tko će suditi koju utakmicu u svim ligama i kolika je cijena za ulazak u treću, drugu ili prvu ligu. To je 25.000, 75.000 i 100.000 do 200.000 kuna. Da sam tada bio pametniji, možda bih bolje prošao. Sve počinje na županijskoj razini i ovo što sam ja doživio doživjeli su mnogi suci, ali se boje o tome govoriti. USKOK je, nakon što su pročitali što sam izjavio u novinama, razgovarao sa mnom, ali su rekli kako oni ne mogu ništa učiniti, nego da ja moram podnijeti tužbu, pa sam od svega digao ruke", kaže Marijanović, dodajući kako ga nitko iz HNS-a tada nije nazvao i sve su prešutjeli jer im očito nije bilo u interesu raščistiti namještanja.

specijal-201102150360004-Hrvatski nogometni savez specijal-201102150360004-Skandali i strasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo