Borba za naslov / Europske Lige petice: Borba do kraja u Engleskoj, a Modrić i Real ne smiju ispustiti prednost

Image

Borba za naslov prvaka u većini Liga petica nije previše izvjesna. Ipak, prvenstva Engleske i Italije trebala bi ići do samoga kraja,

27.3.2022.
21:30
VOYO logo

Kao i svake godine, europske Lige petice i ove sezone pružaju pregršt uzbuđenja i kvalitetnog nogometa za sve nogometne ljubitelje. Trenutno traje posljednja reprezentativna stanka u sezoni, stoga je upravo sad najbolje vrijeme osvrnuti se na dosadašnji tijek najboljih europskih liga prije završetka sezone.

Aktualni prvaci Liga petica su Manchester City u Engleskoj, Atletico Madrid u Španjolskoj, Lille u Francuskoj, Inter u Italiji i Bayern Munchen u Njemačkoj. Kako stvari stoje, jedino su City i Bayern i ove sezone na vodećem mjestu svojih liga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premier liga

Najzanimljiva, a i najjača nogometna liga u ovome je trenutku Engleska Premier liga. Prošlu je sezonu, bez velike konkurencije, osvojio Manchester City s 86 bodova ispred gradskih rivala, Uniteda. Prvak Liverpool bio je tek na trećem mjestu s 69 bodova, a momčad su deklasirale brojne ozljede. 

City je trenutno na putu k četvrtom naslovu engleskog prvaka u posljednjih pet godina, a jedina momčad koja im može pomrsiti planove je Liverpool. Redsi su jedina momčad koja posljednjih godina parira klubu iz Manchestera, a uzeli su i naslov 2020. s čak 99 bodova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ronald de Boer /

Legenda nizozemske reprezentacije za RTL: 'Modrić je junak kod vas kao što Cruyff bio kod nas'

Image
Ronald de Boer /

Legenda nizozemske reprezentacije za RTL: 'Modrić je junak kod vas kao što Cruyff bio kod nas'

Prvoplasirani City ima 70 bodova, dok ga Liverpool prati sa 69 bodova. Liverpool je upisao devet uzastopnih pobjeda u Premier ligi i time osigurao 27 bodova u tom razdoblju. Usporedbe radi, City je u tih devet kola uzeo 21 bod. Poraženi su od Tottenhama, a remizirali su još s Crystalom Palaceom i Southamptonom.

Ključni susret između Cityja i Liverpoola igra se 10. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni prvak Lige prvaka, Chelsea, izgleda prilično sigurno na trećem mjestu s 59 bodova. Pet bodova manje ima četvrtoplasirani Arsenal, koji kao i Chelsea ima utakmicu manje od vodeće dvojke.

Najbolji strijelac Premier lige trenutno je Mohamed Salah s 20 pogodaka, a drugi su Heung-min Son i Salahov suigrač Diogo Jota s po 13 golova. Liverpoolovi igrači dominiraju i po asistencijama, prvi je Trent Alexander-Arnold s 11, a prate ga Salah i Andrew Robertson s deset. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

La Liga

Po UEFA-noj ljestvici trenutno druga najjača liga u Europi je španjolska La Liga, gdje igra i najbolji hrvatski igrač Luka Modrić. Njegov Real Madrid trenutno drži prvo mjesto sa 66 bodova, devet više od drugoplasirane Seville.

Riječi pohvale sigurno zaslužuje Barcelona. Katalonski je div bio u rasulu na početku sezone. Odlaskom Lea Messija Barcelona je izgubila na kapitalu na i izvan nogometnih travnjaka. Klub je bio u financijskom rasulu, novca za Messija nije bilo. Morao je otići i Antoine Griezmann, koji je uz Messija bio njihov najbolji igrač lanjske sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, 6. studenog klupu je preuzeo legenda kluba i jedan od najboljih igrača svih vremena, Xavi. Barca je u siječnju dovela pojačanja: Ferrana Torresa, Pierrea-Emericka Aubameyanga i Adama Traorea. Barcelona je u nizu od 12 neporaženih utakmica u svim natjecanjima, a prošli su vikend deklasirali Real u El Clasicu s velikih 4-0. 

Ipak, Real ima 12 bodova prednosti i utakmicu više od katalonskih rivala. Momčad Carla Ancelottija nema pretjerano težak posao u privođenju prvenstva kraju i osvajanju drugog naslova španjolskog prvaka u tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sevilla, čiji je kapetan naš Ivan Rakitić, Barcelona i aktualni prvak Atletico Madrid boriti će se za ostala mjesta koja vode u Ligu prvaka. Najbolji strijelac prvenstva trenutno je, bez velike konkurencije, Karim Benzema s 22 pogotka. Benz ima i 11 asistencija čime je ispred Ousmanea Dembelea, koji je doživio renesansu pod Xavijem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standings provided by SofaScore LiveScore

Serie A

Vrlo je zanimljivo stanje u talijanskoj Serie A. Prvoplasirana je trenutno momčad Milana sa 66 bodova. U posljednjih dvadeset godina, momčad Milana osvojila je samo dva naslova prvaka Italije. Bilo je to 2004. i 2011. godine, a u tom razdoblju osvajali su još jedan Coppa Italia i tri talijanska Superkupa, kao i dvije Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni prvak Inter trenutno je na trećem mjestu Serie A s 60 bodova i susretom manje od Milana i drugoplasiranog Napolija. S pobjedom Inter će se izjednačiti na drugom mjestu tablice. 

Četvrti je Juventus, koji ima i rekordan broj titula u povijesti Italije s 36. Momčad iz Torina ima 59 bodova i nije previše udaljena od samog vrha Serie A, gdje se sigurno žele vratiti. Njih je prošlo ljeto napustila portugalska superzvijezda Cristiano Ronaldo, ali im se u siječnju pridružio najbolji strijelac ovogodišnje Serie A, Dušan Vlahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahović je tresao mrežu 21 put ove sezone, a dodao je i tri asistencije. Jednako pogodaka ima i Ciro Immobile, koji je bio najbolji strijelac lige 2020. s 36 golova i 2018. s 29 golova. Što se njegovog Lazija tiče, trenutno su na sedmom mjestu prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bundesliga

Stanje na vrhu Bundeslige ne izaziva nikakvo iznenađenje; prvi je Bayern, kao što je slučaj posljednjih devet godina. Posljednji prvak Njemačke koji nije Bayern je Borussia Dortmund, koja je uzela dvije uzastopne titule 2011. i 2012. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam različitih njemačkih momčadi ima barem pet naslova prvaka Njemačke. Tu je Borussia Monchengladbach, koja je uzela pet naslova između 1970. i 1977. u veoma dominantnom razdoblju. Hamburger SV osvojio je šest naslova prvaka Njemačke između 1923. i 1983., a trenutno se nalaze u drugoj ligi.

Schalke je osvojio sedam naslova prvaka, a posljednji je bio daleke 1958. Ostalih šest osvojili su za vrijeme nacističke Njemačke, od 1934. do 1942. Schalke je 2018. završio drugoplasirani u Bundesligi, a danas je, nažalost, u 2. Bundesligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borussia Dortmund trenutno je drugoplasirana sa šest bodova manje od Bayerna, što ih ostavlja u relativnom priključku za prvacima. Njihov Erling Haaland treći je strijelac Bundeslige sa 16 golova, a očekuje se da će Norvežanin biti prodan na ljeto za veliku količinu novca.

Ipak, uvjerljivo je najbolji strijelac i igrač Bundeslige poljski maestro Robert Lewandowski. Nevjerojatni Lewa već je zabio 31 pogodak u dosadašnjoj fazi Bundeslige, što je ujedno i uvjerljivo najveća cifra u svim Ligama peticama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundesliga igra se na 34 kola, s obzirom na to da je u ligi 18 momčadi, suprotno od cifre od 20 momčadi koje imaju ostale Lige petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ligue 1

Paris Saint-Germain vratio se dominaciji Ligue 1 u ovogodišnjem izdanju francuskog nogometnog prvenstva. Pariški 'supertim' ima 65 bodova, što je dvanaest više od drugoplasiranog Marseillea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u posljednjih pet utakmica PSG je izgubio njih tri, ali momčad je u ostalih 26 kola upisala 20 pobjeda, pet remija i još samo jedan poraz. Samim time, gotovo je sigurno kako će PSG opušteno privoditi ovogodišnje prvenstvo kraju. Ipak, napeto je u borbi za drugo mjesto. 

Prvi pratitelj Marseillea je Rennes, koji ima samo bod manje i pet uzastopnih pobjeda. Marseille je, s druge strane, prosuo osam bodova od mogućih petnaest u zadnjih pet susreta. Četvrtoplasirana je momčad Nicea s 50 bodova, a Strasbourg je petoplasirani s 48 bodova. 

Aktualni prvak Lille posrnuo je na šesto mjesto prvenstva. Lille je lani osigurao prvenstvo s 83 boda, s čime su s minimalnom razlikom porazili PSG. Najbolji strijelac prvenstva trenutno je Wissam Ben Yedder, koji sa 17 golova ima jedan više od Martina Terriera. 

15 golova ima superzvijezda Kylian Mbappe, dok je Francuz zajedno s pristiglim Leom Messijem najbolji asistent lige s 10 komada.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo