Zašto je postao Hrvat: 'Imao sam djevojku Hrvaticu, planirali smo obitelj...'

Za hrvatskog nogometnog reprezentativca Eduarda da Silvu otvarajuća utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu bit će posebna.

18.3.2014.
17:31
VOYO logo

Vatreni će Mundijal otvoriti utakmicom protiv Brazila 12. lipnja, a za Eduarda će to biti ogled protiv rodne mu zemlje.

Od 2004. godine Eduardo brani boje hrvatske reprezentacije, a kako se odlučio igrati za hrvatsku reprezentaciju i koji su njegovi planovi u budućnosti objasnio je u razgovoru za Radio Globo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Za mene nije bilo lako donijeti tu odluku. Kao Brazilcu moj je san bio igrati za nacionalnu reprezentaciju, što je i san svakog djeteta. Tada sam već pet godina živio u Hrvatskoj, imao sam djevojku Hrvaticu koja je sada moja supruga i planirali smo obitelj. Tada sam 2004., dobio poziv da predstavljam hrvatsku reprezentaciju na Euru U20. Kada sam dobio poziv, razgovarao sam s obitelji u Brazilu, majkom i braćom, objasnio im situaciju i oni su to prihvatili. Mislim da je to bila jedna od najboljih odluka u mom životu. Danas imam priliku igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu s hrvatskom reprezentacijom.

* Da li vam je tada prolazilo glavom da ćete jednom igrati otvarajuću utakmicu Svjetskog prvenstva u Brazilu protiv Brazila? Kakva su vaša očekivanja u ovom trenutku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- (Smijeh). Mislim da to ne prolazi glavom bilo kojem igraču. Kada sam počeo igrati za hrvatsku reprezentaciju nisam mogao zamisliti da će Brazil ugostiti Svjetsko prvenstvo, a sada je već 2014. I Hrvatska igra otvarajuću utakmicu prvenstva upravo protiv Brazila. Nikad nisam na to pomislio, ali to se događa. Svašta se može dogoditi u nogometu. Nemoguće postaje moguće.

* Da li ste razmišljali kako će biti kada obje reprezentacije budu na travnjaku i počnu svirati himne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bit će čudno. Ali imao sam priliku igrati protiv Brazila u prijateljskoj utakmici 2005. u Hrvatskoj. Naravno da je to bila drugačija stvar, ali ja ću biti normalan i pjevat ću dvije himne, i brazilsku i hrvatsku.

* Kakav je odnos ostalih brazilskih igrača u Šahtaru, da li se šalite o ovoj situaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da, ponekad se šalimo među sobom, ima nas 12 Brazilaca (u Šahtaru), a šalimo se i s našim kapetanom Darijom Srnom koji je i kapetan hrvatske reprezentacije, ali uz granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Kakva je trenutna politička situacija u Ukrajini?

- U gradu u kojem ja živom, Donjecku, sve je mirno i nema ozbiljnih problema. Jedini je problem bila tragedija koja se dogodila u Kijevu prošlog mjeseca kada je došlo do tragične pogibije. Ovdje gdje sam ja nema opasnosti. Izvana je slika drugačija, a kada se živi u zemlji, posjeduju se bolje informacije i sve je mirno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Koja su očekivanja od hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu? Momčad ima talentirane igrače poput Modrića, Mandžukića, vas. Možete li ponoviti 1998., najveći uspjeh u povijesti?

- Postoji veliki pritisak u Hrvatskoj. Mediji i navijači očekuju puno na ovom SP-u i uspoređuje nas se s generacijom iz 1998. koja je završila treća. Govori se čak i da smo bolji. Pritisak je velik, ali naš je cilj proći skupinu, a onda je sve moguće u nogometu. Najteže je proći skupinu. Prve tri utakmice su najteže. * Koji su vaši planovi za budućnost? Namjeravate li se vratiti u Brazil i igrati za neki brazilski klub?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Znatiželjan sam zaigrati u Brazilu. Iako sam Brazilac nikad nisam zaigrao za neki profesionalni klub tamo. Naravno da bih želio upoznati brazilski nogometni mentalitet i zaigrati za neki klub tamo, ali to ne ovisi samo o meni, nego i klubovima, hoće li pokazati interes. Imam još tri mjeseca ugovor u Šahtaru i onda ćemo vidjeti gdje ću otići. Naravno da je moj prioritet ostati u Europi, ali ako se ukaže prilika u Brazilu, razmotrit ću ju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo