Nacija je ovo dugo čekala: Bilić otkrio karte!

10.5.2012.
10:26
VOYO logo

Izbornik reprezentacije Slaven Bilić objavio je širi popis od 27 igrača od kojih će njih 23 voditi na EURO.

"Ne moram govoriti koliko je važna ova presica. Dugo smo ovo čekali i velika nam je čast, ali i obaveza predstavljati Hrvatsku na EURU, uz Olimpijske igre najvažnijem sportskom događaju godine. Neki igrači bi trebali biti u redu, ali su tek odradili ozljede, pa smo pojačali svaku liniju s još jednim kandidatom i na kraju ću 26. ili 27. svibnja odlučiti koji su igrači na konačnom popisu", izjavio je Bilić u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pletikosa, Subašić, Kelava, Blažević, Ćorluka, Lovren, Šimunić, Schildenfeld, Jurica Buljat, Vida, Vrsaljko, Strinić, Pranjić, Dujmović, Vukojević, Modrić, Rakitić, Badelj, Srna, Kranjčar, Iličević, Perišić, Mandžukić, Olić, Jelavić, Eduardo i Kalinić.

http://www.youtube-nocookie.com/v/FZScodhOxIU?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li tko će biti vaš nasljednik?

"Meni se često znalo spočitavati da šutim, no ja mislim da sam izuzetno otvoren za sve teme. Nas čeka EURO i dao bih čast i značaj ovim igračima. Nisam ja glup, ima tu dosta stvari koje vas interesiraju, ali ajde, kad ste već pitali... Ja ne odgovaram na spekulacije, ali gospodin Marković i ja smo pričali otvoreno. Ja ću svoju priču zaključiti na EURU, a vi ste već našli novog izbornika. Ovo je moje posljednje prvenstvo. Ovom prilikom zahvaljujem HNS-u, vama i cijeloj naciji na ukazanom povjerenju. Ja sam u hrvatskoj reprezentaciji od početka i tko god dođe na čelo HNS-a i reprezentacije, ja im želim svu sreću ovog svijeta. Iza nas će ostati odlična reprezentacija, koja je pet godina zaredom među deset najboljih na svijetu i trajat će još jako dugo", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li u igračima proraditi inat i želja da dokažu da su zaista vrhunski?

"Mi imamo fantastičnu atmosferu i ona kod nas ne ovisi o rezultatu. Ona je uvijek fenomenalna, tako da moj odlazak neće utjecati na naš angažman na EURU."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vam se čini stanje među Vatrenima?

"Mislim da je jako dobro. I 2008. smo imali takvo stanje. Imali smo neke igrače koji su imali optimalnu minutažu kroz sezonu. Ima 20 posto igrača koji igraju 'previše' i koji su izmoreni, ali imamo i više od 30 posto onih koji objektivno nemaju adekvatnu minutažu. To nam je bio veliki problem u kvalifikacijama. Ostaje taj problem i za EURO, ali sada je manji. Sve ih očekuje par dana pauze, pa tri tjedna priprema na zajedničkim treninzima. Neke ćemo osvježiti, a neke napuniti i to psihološki. Mi ćemo biti spremni za Irsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste vi drukčiji u odnosu na 2008. godinu?

"Teško je to meni reći. Valjda sam bolji. Tada smo išli osvojiti EURO, a to idemo učiniti i sada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje ozlijeđenih igrača?

"Pletikosa je zdrav, brani i sve je OK. Postoji mogućnost da će morati igrati playout, ali dobro. Subašić, Kelava i Blažević su dobro. Ćorluka se nakon ozljede protiv Švedske vratio. Lovren ne bi mogao igrati da je EURO za sedam dana, ali čekat ću ga, kao i Kranjčara, do zadnjeg dana jer nam je jako bitan. Nećemo ići glavom kroz zid. Momci rade svakodnevno na tome da budu dobri, no neke stvari su stvar medicine. Da zbrojite sve njihove ozljede, nisu ni blizu mene prije Francuske 1998. godine. Šef me ipak vodio i mislim da nije pogriješio, igrao sam sve utakmice. Kranjčar se oporavlja jako dobro, kao i svaki put, on ima dobar organizam. Da Silva se vratio i normalno trenira. Svi ostali su dobri."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irci?

"Irsku smo detaljno analizirali i mogu samo ponoviti: čvrsti su, organizirani, jaki... Kod njih je teško imati čistu šansu jedan na jedan. S njima treba biti jako strpljiv i kad ti se ne otvori tražiti da se otvore. Oni su naša velika šansa i mi želimo startati s tri boda uza sav respekt prema njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo teško izostaviti Petrića i Klasnića i je li vaša sljedeća postaja Lokomotiv iz Moskve?

"Bilo je teško, no to je dio posla. Kako se radi o dva jako kvalitetna igrača i čovjeka koji su zadužili reprezentaciju igrama i ponašanjem, naravno da je teško. Oni spadaju u red 'senatora' i ja sam ih osobno nazvao da im to kažem. Ima tu igrača koji su odigrali sezonu slabije od njih, ali na Petrićevu i Klasnićevu sreću ili žalost, oni spadaju u napadače gdje imamo najkvalitetniji i najzvučniji izbor. Nisam siguran hoću li voditi četiri ili pet napadača, ali za šest ili sedam nema mjesta. Što se tiče Lokomotiva, u mom ponašanju proteklih godina ste primijetili da ne komentiram spekulacije. Tako neću ni sada. Ako i kada se nešto dogodi, iste sekunde ću vas obavijestiti. To je sve što mogu reći na to pitanje", izjavio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska će svoj put na veliko natjecanje početi pripremama 16. svibnja u tradicionalnom odredištu Rovinju. Uoči EP-a Vatreni će odigrati i dvije pripremne utakmice, 25. svibnja s Estonijom u Puli te 2. lipnja s Norveškom u Oslu. U poljski kamp reprezentacije Warku krenut će 5. lipnja, pet dana prije našeg prvog okršaja u skupini C s Irskom.

Naša mlada reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2013. trenutačno drži treću poziciju. Izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Ivo Šušak objavio je popis igrača koji će konkurirati za utakmicu protiv Švicarske koja se 2. lipnja igra u Koprivnici. Naša mlada reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2013. trenutačno drži treću poziciju, iza Švicarske i Španjolske. Španjolska je uvjerljivo prva, dok Švicarci imaju četiri boda prednosti pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstojećoj utakmici tako imamo imperativ pobjede ako želimo zadržati šanse za odlazak u Izrael 2013. Napad Hrvatske u toj bi utakmici trebali predvoditi Vukušić i Čop.

Popis kandidata za Švicarsku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovre Kalinić (Karlovac) Matej Delač (Dynamo Češke Budejovice) Ivan Čović (Hrvatski dragovoljac) Domagoj Antolić (Lokomotiva) Mateo Pavlović (Zagreb) Renato Kelić (Slovan) Dino Štiglec (Zagreb) Ivan Paurević (Borussia Dortmund) Tomislav Šarić (Inter) Marcelo Brozović (Lokomotiva) Dejan Glavica (Slaven Belupo) Mario Šitum (Lokomotiva) Besart Abdurahimi (Zagreb) Mario Tičinović (Nordsjaelland) Mateo Kovačić (Dinamo) Roberto Punčec (Maccabi Tel Aviv) Zvonko Pamić (Duisburg) Filip Ozobić (Hajduk) Andrej Kramarić (Lokomotiva) Petar Slišković (St. Pauli) Duje Čop (Split) Ante Vukušić (Hajduk) specijal-201102150360004-Hrvatska nogometna reprezentacija specijal-201104110410004-EURO 2012 SKUPINA A: 1. Poljska 2. Grčka 3. Rusija 4. Češka

SKUPINA B: 1. Nizozemska 2. Danska 3. Njemačka 4. Portugal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina C: 1. Španjolska 2. Italija 3. Irska 4. HRVATSKA

Skupina D: 1. Ukrajina 2. Švedska 3. Francuska 4. Engleska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UTAKMICE HRVATSKE REPREZENTACIJE

Irska - Hrvatska (Poznanj, 10. lipnja 20:45) Italija - Hrvatska (Poznanj, 14. lipnja 18:00) Hrvatska - Španjolska (Gdanjsk, 18. lipnja 20:45)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo