ELITA DOLAZI NA MAKSIMIR / Veličanstveni Dinamo poput (ne)zaustavljivog vlaka odjurio u Ligu prvaka nakon produžetaka

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Veličanstveni Dinamo odjurio u Ligu prvaka nakon produžetaka

24.8.2022.
23:37
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

DINAMO - BODO GLIMT 4-1

Strijelci: 1-0 Oršić (4), 2-0 Petković (35), 2-1 Gronbaek (70), 3-1 Drmić (117), 4-1 Bočkaj (120)

Pred 20.000 gledatelja na stadionu Maksimir sudio je Lahoz iz Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO: Livaković, Šutalo, Perić (Dilaver, 72), Ljubičić, Ristovski (Moharrami, 91), Ademi (Bočkaj, 91), Ivanušec, Baturina (Gojak, 60), Špikić (Emreli, 60), Oršić (Drmić, 82), Petković

BODO/GLIMT: Haikin, Hoibraten, Amundsen (Vetti, 106), Wembangomo (Skau, 111), Sampsted, Hagen (Gronbaek, 63), Saltnes, Vetlesen (Konradsen, 106), Mvuke Mugisha (Koomson, 104), Pellegrino, Salvesen (Espejord, 63)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čarobna noć na Maksimiru. Svašta se danas događalo u uzvratu play-offa, ruke nam se još tresu od uzbuđenja. Nogometaši Dinama izborili su prolaz u grupnu fazu Lige prvaka nakon što u uzvratnoj utakmici doigravanja u produžetku svladali u Zagrebu Bodo/Glimt s 4-1 (2-1) i time nadoknadili poraz od 0-1 iz prve utakmice u Norveškoj.

Image
TREBA LI GA DALIĆ ZVATI? /

Pobjednička pressica Dinama, 'magico' Petković glavna zvijezda: 'Drago mi je da je Bruno kraj mene'

Image
TREBA LI GA DALIĆ ZVATI? /

Pobjednička pressica Dinama, 'magico' Petković glavna zvijezda: 'Drago mi je da je Bruno kraj mene'

Oršić, Petković, Drmić i Bočkaj za Ligu prvaka

Gol vrijedan Lige prvaka zabio je Josip Drmić u 117. minuti, a u 120. minuti pobjedu je zapečatio Petar Bočkaj. U regularnom dijelu pogotke su za Dinamo dali Mislav Oršić (4) i Bruno Petković (35), dok je za Bodo/Glimt zabio Albert Gronbaek (70).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to utakmica s dva potpuno suprotna poluvremena, Dinamo je bio agresivan i rastrčan u prvom, a Bodo/Glimt potpuni gospodar u drugim dijelu i uragan sa Sjevera na trenutak je ohladio uzavreli Maksimir. Nakon dva gola i euforičnog prvog dijela, Dinamo se u drugom dijelu posve "ugasio", da bi tek u produžetku bio nešto opasniji. Prolaz i milijune eura su donijele zamjene Drmić i Bočkaj, koji su krajem produžetka odveli Dinamo po osmi puta u Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveški prvak u Zagrebu je branio prednost od 1-0 iz prve utakmice i tražio je prvi ulazak u LP u svojoj povijesti, dok Dinamu prolaz znači povratak među elitu nakon što je 2020. i 2021. godine zapeo baš na ovoj, zadnjoj stepenici.

Dinamo je utakmicu počeo puno agresivnije negoli u Norveškoj i to se skoro isplatilo već u 3. minuti kada je nakon prodora Špikića mladi Baturina pucao tik iznad grede. No, to je bio nagovještaj vodećeg gola Hrvatskog prvaka koji je uslijedio nakon odlične akcije samo minutu kasnije. Ispucavanje Livakovića Petković je pametno glavom prenio do Baturine, koji čeka Oršića, čiji je prvi pokušaj blokiran, no Mislav ponovno dolazi do lopte i lijevom nogom je iz blizine šalje pod gredu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smirio se tok utakmice

Nakon pogotka utakmica se smirila, a Norvežani su ipak došli do svoje igre i pokatali da nisu bezopasni. U 27. minuti sudac Lahoz nije svirao očito igranje rukom Amundsena u kaznenom prostoru, a u 31. minuti Ademi udarcem izvan šesnaesterca pogađa gredu na veliku žalost rasprodanog Maksimira. 

U 25. minuti uslijedio je najljepši trenutak utakmice. Ristoski je ubacio, Petković nije uspio posve umiriti loptu, ali se odlučio na "škarice" s desetak metara i atraktivno je svladao vratara Haikina za 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu Norvežani su zaigrali ofenzivnije, a do prve šanse su došli tek u 61. minuti kada je udarac Mvuke obranio Livaković. U 66. minuti Hoibraten puca glavom, Livaković je svladan, a Ljubičić čisti s gol-linije u periodu potpune dominacije Norvežana, što je u konačnici rezultirala golom gostiju. Novoprdošli Danac Gronbaek prevario je gotovo čitavu obranu Dinama i snažnim udarcem "probio" Livakovića za 2-1.

Dinamo opasno živio, ali izdržao

Hrvatski prvak je opasno "živio" i nakon primljenog gola, Bodo/Glimt je propustio nekoliko prilika, dok je Dinamo bio praktički bezopasan i povučen, sa puno umornih igrača, pa je zapravo domaća momčad sretno dočekala produžetke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo se konačno probudio i u 100. minuti pokušao je Drmić, a to je bio prvi ozbiljniji napad Zagrepčana još od prvog dijela. I onda u 117. minuti Dinamov Švicarac Drmić postiže gol. Drmić je prvo proigrao Emrelija, koji se spetljao, ali lopta dolazi do Drmića a on pokraj četvorice igrača gostiju pogađa mrežu. U zadnjim trenucima dodatnog vremena Gojak proigrava Drmića, koji nesebično daje loptu za Bočkaja, koji pogađa praznu mrežu za konačnih 4-1.

Dinamo je ovo osmi plasman u Ligu prvaka, a ždrijeb je već u četvrtak u 18 sati u Istanbulu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRONOLOŠKI TIJEK UTAKMICE - UŽIVO

120' - GOOOOL - GOTOVO JE - Dinamo je u Ligi prvaka - 4-1, 4-2 i pa pa Norvežani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

117' - GOOOOL - Jooooosiiiip Drmiiiiiićććć sine Švicarski, sine Hvatski, kakav je to kralj.

108' - Bočkaj je pokušao probiti, ali zaustavljen je. Odmah kontra Norvežana, Pellegrino je u sredini i radi pomutnju. Inače, 4 puta su Plavi igrali produžetke u Europi, dva puta prošli, dva puta ispadali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

107' - Petković troši zadnje atome snage. I nama je više teško pisati, a kamoli njima igrati.

105' - Kreće posljednjih 15 minuta utakmice, Liga prvaka je ulog dragi čitatelji a mogli bi jedanaesterci odlučivati o tome. Znači infarktno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

106' - Gotov je prvi produžetak.

105' - Igrat će se još minuta nadoknade prvog dijela podužetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

104' - Zaleđe i potez previše Drmića u izglednoj šansi koja nam je uzburkala krv.

101' - Prvi korner za Dinamo nakon prvog dijela, ajde zamislite vi to! Toliko je Bodø/Glimt dominirao u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

99' - Bodø/Glimt ima inicijativu. Ali, sve više umor dolazi do izražaja u oba sastava i igra je sporija. Ali, to je opasno stanje.

93' - Govor tijela dinamovaca nije pravi, ali nadamo se kako je to samo privid, optička varka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' - Počinje prvih 15 dodatnih minuta. Sretno Dinamo, sretno nam svima!

Ulazi Bočkaj umjesto Ademija, izašao je Ristovski, a umjesto Ristovskog je ušao Moharrami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

96' - Gotov je regularni dio. Slijedi produžetak od dva puta po 15 minuta. Drama na Maksimiru. Naoružajte se najbolje apaurinima ili čime god već za smirenje. Jer, živci idu by by.

90' - Sudačka nadoknada će biti 6 minuta. Lahoz je sve zbrojio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Wembangomo je tukao pored gola. Blizu i opasno. Mogli su Norvežani sad zabiti u 90.

88' - Kapetan Dinama je izašao po dodatnu pomoć. Vratio se u igru. Kakav ratnik ljudi dragi...

88' - Najgora moguća stvar za Dinamo. Ozlijedio se Ademi, čini se kako su prepone otišle.

82' - Drmić ulazi, Oršić izlazi. Drmić ide na Mislavovo mjesto. Treba Dinamu svježina i energija, nema tu spora. Ne, Ivanušec ide na lijevu stranu, a s dva napadača klasična sad napada Dinamo. Drmić je malo ispred Petkovića.

81' - Bodø/Glimt melje, Norvežani igraju napadački i ne odustaju. S ovim rezultatom idemo u produžetak.

79' - Pa dobro Emreli prijatelju, pa ne igramo ragbi nego nogomet. Znači, majstor je pucao sa valjda milijun metara misleći lobati Haikina koji je bio izašao sa svog gola, ali lopta je otišla na parking iza južne tribine.

77' - Opasno Dinamo živi. Wembangomo je sad tukao, na sreću pored gola.

73' - Zanimljivo, ali pjesma sa Sjevera na prestaje.

70' - Nevjerojatno, šok na Maksimiru. Bodø/Glimt je zabio i sad smo na početku. 2-1 za Dinamo, 2-2 ukupno. OVDJE pogledajte bijeg Norvežanina Ademiju i Periću.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

66' - Jao, jao, jao... Što se sve sad događalo. Mislav Oršić je bio u zaleđu, ali akcija je to koja nas je podigla sa sjedala.

65' - Ljubičić sa crte spašava Dinamo, kakva obrana, blokada, što god.

62' - Brani Livaković, Wembangomo se riješio Ljubičića i tukao, ali nema gola pored Livija.

61' - Špikić izlazi, Emreli ulazi. Baturina izlazi, Gojak ulazi. Dvostruka zamjena Ante Čačića. Pridiže se i Boško Šutalo.

59' - Leži sad Boško Šutalo na travnjaku.

56' - Pametno igra Dinamo, gradi igru i ne brza. Cure minute, uskoro će 60. Ima se još igrati, ali Plavi imaju iskustva u ovakvim situacijama.

51' - Baturina dirigira igru, kakva sad lopta u napad Špikiću, za kontru. Nije prošao Špikić, ali Baturina oduševljava.

48' - Martin Baturina ima sve, nova Dinamova desetka ima svijetlu budućnost.

46' - Počinje drugo poluvrijeme.

45' - Kraj prvog poluvremena. Odličan posao Dinamo je napravio u prvom dijelu, a dugo će se još pričati o majstoriji Brune Petkovića, koji je briljantno primio loptu i škaricama matirao Haikina. Ante Čačić odlično je posložio taktiku i momčad.

44' - "Znaš li kao volim Dinamo", ne prestaje pjesma Bad Blue Boysa.

35' - GOOOOL - Bruuuuunooooo Petkooooovićććć iz okreta, škarice, ples i pjesma. Video igrica ovom nije ravna. Primanje loptu i škarice za anale, za povijest. Jedan od najljepših euro pogodaka Dinama u novijoj povijesti. OVDJE pogledajte taj čudesni gol.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

32' - Kakav udarac, trese se greda... Ademi je potegao unutarnjom s nekih 17 metara majstorski. Kako je Dinamo bio blizu povećanja vodstva na 2-0 koje vodi Plave u Ligu prvaka.

31' - Dinamo ne odustaje, juri po taj drugi gol.

27' - Ma je li ovo bilo igrane rukom? Zvižde tribine, hoće li se pregledavati VAR? Ne, ovo nije ruka uz tijelo, ne, snimka to jasno pokazuje, usporena snimka pokazuje da je lopta išla od bloka u ruku. Ali ništa od kaznenog udarca. VAR soba je donijela odluku i to kakvu... Nevjerojatno i loše gospodine Lahoza, jako loša odluka. Bit će vam jasnije nakon utakmice kad još jednom pogledate u miru snimku trenutka. Ma nevjerojatno, kretenarija...

26' - Norvežani ne odustaju. Hoibraten je siguran u obrani. Amundsen ga prati i ubacuje u napad. Wembangomo je najopasniji dosad.

23' - Bodø/Glimt u napadu, dinamovci se sad brane. Dinamu sad treba jedan gol za Ligu prvaka, pa neće srljati, ali to i nije bi plan.

21' - Bodø/Glimt pokušava ubrzati igru, ali Dinamo odmah pritišće u začetku napada.

18' - Martin Baturina igra sjajno.

16' - Uf, bilo je zaleđe ali probijena je Dinamova obrana. Krasno je petom Vetlesen dodao suigraču koji je promašio zicer. Sad kad gledamo usporenu snimku, ne izgleda nam kao zaleđe, ali nećemo se buniti. Prošli su nas trnci.

11' - Oršić, Petković i Ljubičić dobro surađuju, bekovi Norvežana stoje jako usko i to se može i da probiti.

5' - Bodø/Glimt se sad mora otvoriti, a to je šansa za Dinamo.

4' - GOOOL: Mislav Oršić zabio je svoj 7 gol u sezoni. Martin Baturina, taj klinac koji sve vidi, zakuhao je i potegao akciju, navukao u kontri obranu na sebe i uposlio lijevo nadolazećeg u trku Oršića, koji se sjajno snašao, izigrao nekako dvojicu i zakuhao s par metara pod prečku.

3' - Potpuno drugačiji početak utakmice od onog u Norveškoj.

2' - Evo udarca, evo pritiska. Jao.... Nema pogotka, Martin Baturina je tukao preko gola iz izgledne situacije. Špikić je zakuhao, a Baturina tukao sa 7 metar. Eksplozija tribina, eksplozija Sjevera.

1' - Počela je utakmica. "Volim te Dinamo", najbolja je poruka igračima Ante Čačića. Sretno Dinamo. Plavi kreću prvi.

20.58 - Sjever je sjajno popunjen, dolje u sredini je krcato.

20.57 - U pozadini je sad uvod u himnu Lige prvaka. Želimo ju slušati u Zagrebu u na jesen i početak zime, naravno i na proljeće. Želimo Ligu prvaka u Maksimiru.

20.57 - Igrači izlaze na teren, grmi s tribina 'Dinamo, Dinamo', sa zvučnika odjekuje Dinamova himna.

20.41 - Bodø/Glimt stalno igra u istom sastavu. Tako će startati sa istih 11 kao i prije tjedan dana. Kjetil Knudsen, trener Norvežana, u najavi je kazao kako će Bodø/Glimt igrati isto kao i u prvoj utakmici, napadački.

20.34 - Ante Čačić je u razgovoru za HRT kazao kako je istina da je Bodø/Glimt domaćinska momčad, ali kako ima kvalitetu i određeno iskustvo u gostima, bez obzira na dva poraza i remi u ovim kvalifikacijama.

19.57 - Stigli su sastavi. Ante Čačić u vrhu napada kreće s Petkovićem, dok će iza njega s krila jurišati Oršić, a najofenzivniji vezni će biti ipak Martin Baturina. Pisalo se kako je zlatni dinamovac, mladi Baturina, ozlijeđen i upitan, ali Ante Čačić ipak ga je osposobio i stavio u prvih 11.

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Perić, Ljubičić - Ivanušec, Ademi - Špikić, Baturina, Oršić - Petković

Bodø/Glimt (4-3-3): Haikin - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo - Vetlesen, Hagen, Saltnes - Mugisha, Salvesen, Pellegrino

19.23 - Inače, Uefa je povjerenje za maksimirsku utakmicu odlučila dati jednom od najboljih svjetskih sudaca koji je u tri navrata sudio hrvatskom prvaku koji s njim na terenu nijednom nije pobijedio. Antonio Mateu Lahoz (45) sudit će Dinamu večeras. Za podsjetiti je da ako Dinamo spadne od Norvežana, ide u grupnu fazu Europske lige. Europa će ovu jesen i početak zime stanovati na Maksimiru, a nadamo se i proljeću u Europi.

19.13 - Čekamo službene sastave.

19.00 - Dobro večer dragi čitatelji Net.hr-a, nogometni zaljubljenici, simpatizeri Dinama. Pred nama je utakmica godine za Dinamo protiv Bodø/Glimta za plasman u skupinu Lige prvaka. To je to. Popravnog nema. Pred nama je drugih i posljednjih 90 minuta.

NAJAVA

To je taj trenutak u nogometu kad sve stane u tu jednu utakmicu, veliku... Dinamo večeras pred više od 20 000 navijača, u euforičnoj atmosferi koja posljednjih dana vlada u Zagrebu, igra upravo tu veliku, odlučujuću utakmicu za ulazak u skupinu Lige prvaka protiv Bodø/Glimta.

Aktivan rezultat

Zagrebački plavi love zaostatak od jednog gola. Rezultat je, stoga, aktivan i potaknuti strašću prema Dinamu čitav grad je u ovim trenucima na nogama. Ulaznice su rasprodane još jučer i na stadionu se očekuje oko 21.000 gledatelja.

Mediji, a sve više i treneri, u posljednje vrijeme često znaju koristiti riječ "ključna". Riječ je to koja je izgubila pravo značenje, a postala tek puka fraza. Skoro svaka bitna utakmica nekog kluba je ključna (apsurdno, ali dobro) i takvih ima više tijekom sezone, ali ovaj dvoboj za Dinamo i Bodø/Glimt stvarno je ključni i utemeljuje svo uzbuđenje i važnost utakmice kao takve.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ova utakmica i krajnji rezultat u ovom dvomeču za elitno natjecanje usmjerit će sezonu oba kluba. Bodø/Glimt nikad još nije zaigrao glavno natjecanje u Ligi prvaka, a Dinamu bi to bila najbolja i najveća nagrada nakon mukotrpnog puta i kritika kojima su bili izloženi zbog neuvjerljive igre u ovom ljetnom dijelu, ali dobrog rezultata, ove sezone.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo - Osijek

Užarena atmosfera

U prvom je ogledu Bodø/Glimt ostavio dojam šablonizirane i predvidljive momčadi, pa se modri navijački put nada plavom vulkanu na maksimirskom travnjaku i golovima u mreži Norvežana. Vrijeme baš i nije saveznik Dinamu, očekivali smo toplije vrijeme i sparinu koja bi bila otežavajuća okolnost za Skandinavce, ali i ovih 21 stupanj uz dodano užarenu atmosferu mogli bi biti saveznik prvaku Hrvatske. Sve u svemu, čeka nas spektakl!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo