NEDOSTATAK HRABROSTI / Dinamo mora srušiti Milan: Čačićev strah je koštao Modre, a jedna stvar im nikako ne ide u prilog

Image
Foto: Grafika RTL.hr - PIXSELL

Činjenica je da su dva susreta protiv Salzburga bila ključna za rasplet ove skupine. Iako još ništa nije gotovo, Dinamo itekako može žaliti za barem propuštenim bodom u Austriji

23.10.2022.
11:00
Grafika RTL.hr - PIXSELL
VOYO logo

Iza zagrebačkog Dinama su četiri utakmice od ukupnih šest u skupini UEFA-ine Lige prvaka. Modri su imali prilike odmjeriti snage u jednom navratu s velikanima Chelseajem, Milanom i dva puta s iznimno neugodnim Salzburgom. Ostale su još dvije utakmice u skupini i situacija nije idealna, no tko je mogao očekivati nešto više u ovako jakoj grupi.

Image
ZANIMLJIVA USPOREDBA /

Igor Postonjski za RTL.hr: 'Meni je stadion u Maksimiru kao Santiago Bernabeu'

Image
ZANIMLJIVA USPOREDBA /

Igor Postonjski za RTL.hr: 'Meni je stadion u Maksimiru kao Santiago Bernabeu'

Plavi se ne trebaju skrivati iza prve sljedeće prepreke na koju naiđu, a činjenica je da bi šanse bile znatno veće da je u barem jednom dvoboju pao austrijski prvak. Pročešljat ćemo sve nedoumice i napraviti kratki osvrt na Dinamove predstave do sad, a provjerit ćemo što je to Dinamo radio dobro, ali i gdje je podbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje iz snova

Nije moglo bolje početi za Dinamo budući da je na otvaranju Lige prvaka u Maksimiru pao londonski Chelsea. Koliko je velika ta momčad dovoljno vam govori da su pretprošle sezone osvojili ovo natjecanje te su konstantno u vrhu engleskog nogometa. Dinamov strateg Ante Čačić je poznat po tome da teško donosi neke velike promjene u formaciji, a možemo reći kako je upravo svojim sustavom iznenadio Engleze.

Dinamo je do sad uvijek igrao u formaciji s četiri igrača u posljednjoj liniji pod njegovim vodstvom, a bilo je za očekivati kako će se u Ligi prvaka morati malo drugačije postaviti. Odlučio je promijeniti sustav i staviti tri centralna braniča i dva beka koje bi u fazi obrane činilo pet igrača. Perić i Šutalo su bili najčešći par u obrani, a kao trećeg igrača na toj poziciji Čačić je stavio Ristovskog - iako je makedonski reprezentativac najbolje osjeća na poziciji desnog beka i tamo pruža svoje najbolje predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ristovski bi dosta često znao otići prema naprijed po desnoj strani, a u obranu bi se spustio Mišić. Njemački strateg Thomas Tuchel je nakon tog ogleda postao bivši, a njegova momčad kao da je pokušavala ući s loptom u gol što im nije uspjelo. Ostaje dojam da Chelsea ne bi postigao pogodak ma koliko god se još igralo. Jedna kontra je bila kobna - Petković je spustio loptu za Oršića koji je prima na centru igrališta i uspijeva doći oči u oči s Kepom i sjajno ga matirati za senzacionalno vodstvo Modrih.

Čačićeve kasne zamjene i tvrdoglavost

Nešto što sigurno možemo kritizirati je Dinamov trener Ante Čačić. Njegova statistika na klupi Modrih je stvarno impresivna, no gledajući samo Ligu prvaka ispada da se “uplašio“. Naime mnogi su mu zamjerali njegove kasne izmjene i poteze koje je vukao na klupi još kada je vodio reprezentaciju, a sada se kako djeluje – vratio starim navikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice u susretu trećeg kola Lige prvaka u Austriji, Dinamo je hvatao pogodak zaostatka nakon realiziranog kaznenog udarca Okafora u 71. minuti, a Čačić je prvu promjenu napravio tek šest minuta poslije kada je ubacio Drmića, a potom su 80. minuti u igru ušli Bočkaj i Špikić - da bi ubacio i Baturinu tek u 87. minuti susreta. Ulaskom spomenutih igrača momčad je proigrala, no bilo je prekasno. U drugoj utakmici protiv Salzburga u Maksimiru, gosti su rano poveli pogotkom Seiwalda u 12. minuti, dok su Modri izjednačili u 40. minuti pogotkom Ljubičića.

Dinamu bi pobjeda otvorila vrata europskog proljeća, a Salzburg je svjesno čuvao rezultat. Hrvatski prvak je imao inicijativu, ali bi visio svaki put kada bi izgubio loptu, a to se posebno događalo u rasponu od 55. do 80. minute utakmice. Igrači su energetski pali, a Čačić je osim zamjene Drmića za Ademija u 67. minuti ponovno čekao na promjene do 80. minute kada je ubacio Moharramija, Bočkaja i Baturinu. U 86. minuti Bulat je zamijenio Mišića, no rezultat se nije mijenjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baturina dobio minute na kapaljku

Moramo prokomentirati minutažu koju dobiva jedan od najvećih talenata u Dinamovom rosteru. Martin Baturina je upisao nastupe u sve četiri utakmice u Ligi prvaka, no ni jednu nije počeo od prve minute. Kada tome pridodamo podatak da prosječno dobije deset minuta po susretu - moramo se složiti da to nije dovoljno minuta kako bi igrač mogao napraviti nešto konkretno.

Image
Foto: Grafika RTL.hr - PIXSELL

Usporedba Baturine i Ivanušeca ove sezone u svim natjecanjima

Postavlja se pitanje što bi bilo da je Čačić svoje poteze vukao ranije i da je više vjerovao u Baturinu, Plavi bi vjerojatno najmanje imali barem bod više na kontu. Luka Ivanušec nakon ozljede nikako ne može uhvatiti formu u kojoj je bio prije istupanja s travnjaka kada je i Zlatko Dalić računao na njega u reprezentaciji. Upravo je situacija u kojoj Ivanušec nije na željenoj razini iako se vidi njegov trud, prilika u kojoj talent poput Baturine mora dobiti veću minutažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko jedne stvari se moramo složiti, a to je da Modri dragulj ima samo 19 godina te da se mora paziti kad ga se i koliko stavlja kako ne bi izgorio na travnjaku od želje i zakuhao neku neugodnost pred vratima Livakovića. Ivanušec u svojoj karijeri ima 40 utakmica za Dinamo u Europi i njegovo iskustvo nije upitno, ali to nije razlog da se Baturini ne ukaže više povjerenja.

Podbačaj Chelseaja je bio poguban

Ono što sam na samom početku komentirao pokazalo se točnim. Ne možemo reći da je bilo loše što je Dinamo slavio protiv Chelseaja, ali je bilo problem što je engleski sastav izgubio bodove i u narednom kolu kada je protiv Salzburga odigrao 1-1. Zašto je to problem? Momčadi kao što su Chelsea su apsolutni favoriti, ne samo za prolazak skupine nego i za osvajanje Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada jedna takva momčad nakon dva kola ima samo jedan bod i bude zakucana za dno ljestvice nije ni malo dobra stvar budući da je jasno kako će se dignuti i kako god znaju proći skupinu. Problem je kada takva ekipa dijeli bodove drugima, a na kraju se svejedno digne. Svi smo očekivali da će završiti na jednome od prva dva mjesta, a sada kada su remizirali protiv Salzburga – što je učinio i Milan. Dobili smo neizvjesnu grupu koja je otvorena do samog kraja.

Izjednačena grupa

Sjetimo se sezone 2019./20. kada je hrvatski predstavnik prijašnji put bio u ovom natjecanju, ali i u identičnoj situaciji. Modri su tad bili u skupini s Manchester Cityjem, Atalantom i Šahtarom te su mogli proći skupinu, ali i nastaviti svoj put u Europskoj ligi kao trećeplasirani, a na kraju su bili posljednja momčad skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju kada nisi ekipa od koje se očekuje prolazak (a Dinamo to realno nije) znači ti doprinos favorita da svladaju momčad s kojom se boriš za to treće mjesto, no naravno i da Dinamo ovisi sam o sebi jer treba izvući bolji međusobni omjer upravo sa Salzburgom. Što Modrom stroju nije pošlo za nogom.

Operacija Salzburg

Činjenica je da su dva susreta protiv Salzburga bila ključna za rasplet ove skupine. To se znalo i prije početka natjecanja kako će dvoboji protiv austrijskog prvaka biti sve ili ništa. Iako još ništa nije gotovo, Dinamo itekako može žaliti za barem propuštenim bodom u Austriji. Svaki bod(ovi) u ovoj skupini su premija i to nije uputno, ali Modri su puno puta pokazali koliko mogu te ostaje žal što Čačić nije imao više hrabrosti i napao Salzburg u obje utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo se zapitati, bi li potpisali četiri boda u prva četiri kola prije početka natjecanja – vjerojatno bi. Računali bismo pobjedu i remi protiv Salzburga, ali tu opet dolazimo do toga koliko je ova grupa gusta. Austrijanci su, moramo priznati generalno ostavili bolji dojam u dvije utakmice jer su prije svega bili konkretniji. Dinamo je mogao više i to je nešto zbog čega mogu žaliti, ali još uvijek ništa nije izgubljeno.

Loš međusobni omjer

Ono zbog čega u Maksimiru mogu žaliti je međusobni omjer koji je posebno bitan i dolazi do izražaja kad je riječ o gustoj grupi kao što je ova. Ako momčadi imaju isti broj bodova nakon svih šest kola skupine, bolje plasirana je ona momčad koja ima bolji međusobni omjer. Evo što će se dogoditi u slučaju da je omjer jednak, a uzet ćemo Chelsea za primjer. Ako Dinamo završi s istim brojem bodova kao Englezi, gledaju se međusobne utakmice između njih kod kuće i u gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo da će Chelsea pobijediti 1-0 kao što je Dinamo slavio u Maksimiru – onda bi omjer bio jednak budući da je Dinamo slavio istim rezultatom u prvoj utakmici pa bi se gledalo tko ima bolju gol razliku. U slučaju da je i ta brojka izjednačena, gledali bi tko je postigao više pogodaka. Da bismo dobili kompletnu sliku o međusobnom omjeru s Milanom i Chelseajem, Modri tek trebaju odigrati preostala dva susreta, ali po trenutnom stanju to izgleda ovako.

Salzburg ima pobjedu i remi protiv Dinama pa ima bolji međusobni omjer. Milan ima pobjedu 3-1 na domaćem terenu te bi u slučajem istog broja bodova Dinamo morao ostvariti pobjedu s dva ili više pogodaka razlike. Posljednja je ona protiv Chelseaja za koju smo već rekli kako Dinamo ima prednost 1-0 i u posljednjem kolo ide na Stamford Bridge kod nadamo se već rasterećenog i sigurnog Chelseaja. Tada Englezima pobjeda ne bi bila imperativ, no sigurno će se htjeti osvetiti za onaj neplanirani uvodni poraz u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema mjesta za kalkulacijama, no na kraju svega pobjeda protiv Milana je imperativ i ništa drugo ne dolazi u obzir. Ako bi Dinamo upisao tri boda protiv Rossonera, a Chelsea srušio Salzburg – Englezi bi osigurali prolazak skupine, a gotovo sigurno i prvo mjesto dok bi pobjedom Dinama protiv Milana, Plavi preuzeli drugu poziciju. U tom slučaju bi hrvatski prvak mirno letio za London jer bi neovisno o rezultatu Milana i Salzburga završio na trećem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo