Novi udarac za Mamića! Zašto je dobio ovoliki novac?

Dinamo je kroz pet godina od Grada Zagreba dobio 214 milijuna kuna, tvrde devetorica malih dioničara splitskog Hajduka koji su zagrebački klub prijavili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

14.11.2012.
9:25
VOYO logo

Zdravko Mamiću novom je problemu! Točnije – ima 214 milijuna problema zbog prijave devetorice Splićana koji traže da Dinamo s kamatama vrati 214 milijuna kuna koje je dobio od 2006. do 2010. godine iz proračuna Grada Zagreba. Prijava Agenciji za zaštitu tržišnoga natjecanja (AZTN), navodno, sadrži čak 250 stranica dokumenata.

Devetorica Splićana, koji su dioničari Hajduka, smatraju da je nelegalnim potporama i nelojalnom konkurencijom ugroženo njihovo vlasništvo. Odgovor Dinama, odnosno Zdravka Mamića, a još više Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja se čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnositelji prijave AZTN-u su redom: Žan Ojdanić, Drago Lelas, Stipe Lekić, Bojan Islamović, Ivor Jeftimijades, Silvio Jović, Alen Jurjević, Josip Tadinac i Andrija Najev. Josip Tadinac kratko je obrazložio razloge za ovaj potez:

"S obzirom na revnost kojom je Agencija za tržišno natjecanje pristupila provjeri Hajdukovog kredita i intervjuu gospođe Spevec oko toga da oni jednostavno nisu dobili ni prijavu u vezi s Dinamom, mi smo ovim putem omogućili da oni konačno dobiju tu prijavu i da se pozabave, po našem mišljenju, nelegalnim potporama koje je GNK Dinamo primao proteklih godina. Radi se o 214 milijuna kuna!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate 250 stranica dokumentacije. Po kojoj osnovi ćete pokušati dokazati da je Dinamo nelegalno primao novac?

"To su odluke Grada Zagreba o uplaćivanju sredstava na račun GNK Dinamo za razne potrebe kluba, od trenera, održavanja stadiona i slično. To su poznate stvari kojima se AZTN nije mogao ili želio pozabaviti, pa evo, mislimo da je sada sazrelo pravo vrijeme s obzirom da su se u Hajduku jako dobro uputili u sve detalje nogometnog biznisa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je u tome nelegalno?

"Temelj naše tužbe je objašnjenje AZTN-a o odobravanju kredita Hajduku. Konkretno, radi se o tome da lokalna samouprava u Hajdukovom slučaju odobrava jamstvo sudioniku u tržišnom natjecanju. Čak je irelevantno radi li se o dioničkom društvu ili udruzi građana, bitno je da se radi o subjektu koji postoji na tržištu i ostvaruje prihod. Pitanje je bi li se njima odobrio taj iznos u tom i tom slučaju. Postoji procedura, mi smatramo da nije poštovana i ta sredstva za koja mi mislimo da su nelegalno pribavljena treba vratiti onima tko ih je odobrio, s obzirom na Zakon o tržišnom natjecanju", kazao je Tadinac i zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo to predali u dobroj mjeri, mislimo da za to ima temelja i mislimo da bi to moglo imati velike posljedice i općenito za financiranje sporta iz različitih javnih izvora."

Koje su krajnje posljedice za Dinamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da bi Dinamo sve te nelegalne potpore trebao vratiti zajedno s pripadajućim kamatama. Naravno, pravorijek će donijeti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, jer Dinamo je novce dobio direktno, na ruke, za razliku od Hajduka, a da se AZTN o tome nikad nije očitovao kao u slučaju kredita Hajduku."

Nastavno na napise u medijima na temu prijave dioničara Hajduka protiv potpora Grada Zagreba Dinamu, GNK Dinamo se očituje na spomenutu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, teško je komentirati prijavu koju nismo u cijelosti vidjeli niti proučili, te da bismo mogli dati bilo kakav detaljan odgovor ili komentar potrebno je dobiti uvid u navedenu prijavu.

Ipak, valja istaknuti činjenicu kako su državne potpore uređene Zakonom o državnim potporama (Narodne novine br. 40/05 i 49/11) te Uredbom Vlade RH o državnim potporama (Narodne novine br. 50/06).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna potpora je potpora države ili lokalne uprave pa tako i Grada Zagreba namijenjena unaprijed neodređenim korisnicima na osnovi koje se dodjeljuje pojedinačna potpora. Dakle, u ovom slučaju radi se upravo o toj vrsti potpore.

Dakle, Grad Zagreb ne jamči niti daje bilo kakve kredite Dinamu, a potpore za vrhunski sport daju se svim vrhunskim sportašima i klubova u gradu na osnovi zakona tj. gradskog propisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo