KAOS U SHERATONU: / Šuker izabran za predsjednika, hajdukovci tvrde da je Skupština nelegalna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Davor Šuker je pobijedio s 47 glasova za, Dario Šimić je bio protiv, a tri skupštinara su bila suzdržana tijekom javnog glasovanja.

22.12.2017.
11:44
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker dobio je novi četverogodišnji mandat na izbornoj Skupštini održanoj u petak u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Šuker je bio jedini kandidat, a na kraju je pobijedio s 47 glasova za, Dario Šimić je bio protiv, a trojica skupštinara (Zadranin Reno Sinovčić te predstavnici Rijeke Damir Mišković i Dejan Šćulac) su bila suzdržana. Predstavnici Hajduka te Marko Erceg, predsjednik Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije, i Jure Bosančić, predstavnik Druge HNL, napustili su sjednicu prije glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovalo se javno

Skupština ima 59 članova, međutim 'vjerodajnice' je imalo njih 56. Nogometni savez Istarske županije, te Nogometno središte Split nisu uspjeli odrediti svoje kandidate. Istrani su na Izbornoj skupštini imali pravo na jednog predstavnika, a središte koje čine dalmatinski županijski savezi na dvojicu. Branko Laljak iz Intera se, pak, nije pojavio na Skupštini tako da je u Sheratonu bilo 55 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Splićani su napustili Skupštinu

Sjednica se zahuktala kad je Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka, krenuo s kritikama na račun HNS-a nakon čega mu je isključen mikrofon. Predsjednik Hajduka Ivan Kos je nakon toga ustvrdio da je Skupština nelegalna jer je sazvana po jednom Poslovniku koji nije bio usklađen sa Statutom, a vodi se prema drugom. Damir Vrbanović je pozvao zastupnike na glasovanje o Hajdukovu prijedlogu o raspuštanju Skupštine, ali većina je, očekivano, bila za to da se sjednica nastavi.

Pristupilo se potom javnom glasovanju tijekom kojeg je Šuker odnio uvjerljivu pobjedu i osigurao si još jedan četverogodišnji mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

13.30 - "Uzbuđen sam. Znamo svi što znači kontinuitet. Hvala svim mojim prijateljima koji su bili sa mnom na travnjaku i koji su naučili osnove timskog rada. Drago mi je da je bilo i onih koji nisu za. Zahvaljujem i Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je Šuker nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.28 - SLUŽBENO: Davor Šuker je ponovno izabran za predsjednika HNS-a. Dobio je 47 glasova za, tri suzdržana i jedan protiv. Jedini od nazočnih koji je bio protiv je Dario Šimić.

13.23 - Skupština je odlučila da će glasovanje za predsjednika HNS-a, odnosno jedinog kandidata Davora Šukera, biti javno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.17 - "Žao nam je što su predstavnici Hajduka napustili sjednicu, ali to je njihova volja, a mi nastavljamo s radom", rekao je Vrbanović.

13.15 - Vrbanović je pozvao zastupnike na glasovanje o Hajdukovu prijedlogu o raspuštanju Skupštine, ali većina je, očekivano, bila za to da se sjednica nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.08 - Predstavnici Hajduka, Marko Erceg i Jure Bosančić, predstavnik Druge HNL, napustili su sjednicu Skupštine. "Ova Skupština je ilegalna, zato tu ne možemo sudjelovati", poručio je Hajdukov predsjednik Kos.

13.02 - Marko Erceg, predsjednik Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije, zatražio je raspuštanje skupštine i sazivanje nove jer smatra da se Poslovnik ne može mijenjati na ovoj Skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.59 - Ante Vučemilović-Šimunović zatražio je da se nadopuni dnevni red usvajanjem pročišćenog teksta Poslovnika.

12.55 - Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka, krenuo je s kritikama na račun HNS-a i odmah mu je isključen mikrofon. Damir Vrbanović ga je upozorio da nije dobio riječ za to što iznosi, ali ovaj se nije htio zaustaviti ni kad mu je mikrofon ugašen. "Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa", poručio je Marasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/N1

12.45 - Siniša Krajač iz HOO-a je u pozdravnom govoru pohvalio Šukera, prenosi N1. Skupštinarima su se nakon toga obratili i Ivica Lovrić, izaslanik Milana Bandića te počasni predsjednik HNS-a Mladen Vedriš.

12.30 - Iako je bilo nagađanja da se predsjednik Rijeke Damir Mišković neće pojaviti, on je došao u Sheraton. Štoviše, sjedi odmah uz Šukera. Na Skupštini je i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza i dopredsjednik UEFA-e Reinhard Grindel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.25 - Uoči same izborne Skupštine, HNS je uskladio Poslovnik o radu Skupštine s novim Statutom. Ispada po tome da izborna Skupština nije sazvana u skladu sa Zakonom o sportu.

Image

12.20 - "Ostvarili smo najvažnije ciljeve - plasman na SP i uspješno financijsko poslovanje. Izdvojena su važna financijska sredstva klubovima i savezima. Sve su bolji odnosi s domaćim institucijama te UEFA-om i FIFA-om. Ovo je uspješno razdoblje hrvatskog nogometa. Rezultat je to timskog rada i bit će temelj aktivnosti u idućim godinama. Budimo ponosni na naše uspjehe, neka i ova sjednica bude dokaz jedinstva", rekao je Šuker u uvodnom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.05 - Počela je sjednica Skupštine.

12.00 - "Na početku ćemo pokušati osporiti rad skupštine. Nelegalna je, neligitimna, ovo je lakrdija. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Premijer je izjavio kako HNS treba što prije provjetriti, ali u savezu treba jaka orkanska bura kako bi se promijenilo sve od A do Ž", prenosi N1 izjavu Hajdukova predsjednika Ivana Kosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.45 - Ispred hotela Sheraton u kojem se održava Skupština jako je policijsko osiguranje.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

JAKO POLICIJSKO OSIGURANJE ZA SKUPŠTINARE HNS-A: Sjednica u Sheratonu pod budnim okom brojnih pripadnika snaga reda i mira

Image

JAKO POLICIJSKO OSIGURANJE ZA SKUPŠTINARE HNS-A: Sjednica u Sheratonu pod budnim okom brojnih pripadnika snaga reda i mira

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo