CIJELA DEŽELA U TRANSU NAKON IZBORA SLOVENCA ZA ŠEFA UEFE: / 'Ovo je dokaz da i malima može uspjeti veliki hitac'

Malo je Slovenaca uspjelo stići na sam vrh sportskih organizacija.

14.9.2016.
14:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uspjeh Aleksandra Čeferina koji je u srijedu u Ateni uvjerljivom većinom glasova izabran za novoga predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) naišao je na veliko oduševljenje u Sloveniji, gdje je to doživljeno i kao nacionalni uspjeh te prilika da se zemlja na sportskom planu promovira više nego do sada.

Nakon što je Čeferin u svom govoru pred delegatima europskih nogometnih saveza kazao da je Slovenija, "mala i lijepa zemlja" ponosna na njegovu kandidaturu i da se nada kako će na to zbog njegova predstojećeg rada biti ponosni i oni, slovenskim je novinarima u grčkoj prijestolnici nakon izbora kazao da njegov uspjeh potvrđuje da su Slovenci sposobniji nego što su to jedan drugom spremni priznati.

Pobjeda 48-godišnjeg odvjetnika iz Grosuplja kod Ljubljane nad Nizozemcem VanPraagom pri glasovanju na izvanrednom kongresu u Ateni u slovenskim je u medijima glavna vijest dana, a komentirala ju je i ministrica za obrazovanje i sport Maja Makovec Brenčič, rekavši da Čeferinov uspjeh označava ambicije i vrednote nove generacije sportskih dužnosnika, te da ih Čeferin personificira svojom odlučnošću i čvrstinom koju će prakticirati kao visoki europski sportski dužnosnik.

Nitko nije vjerovao u uspjeh

Čeferin je svoju kandidaturu za mjesto koje je držao Michel Platini objavio u svibnju, a podržalo ga je 27 od 46 članica Uefe. Na kongresu u Ateni dobio je 42 glasa, a MichaelVanPraag samo 13, no neki u Sloveniji nisu vjerovali u konačni uspjeh dosadašnjeg predsjednika Slovenskog nogometnog saveza (NZS).

Razlog za nevjericu među ostalim leži i u neuspjehu ljubljanskog gradonačelnika ZoranaJankovića koji se 2004. godine uz uvjerljivu javnu potporu iz više država kandidirao za predsjednika Europskog rukometnog saveza (EHF), ali na kraju nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Malo je Slovenaca uspjelo stići na sam vrh sportskih organizacija ili u njihovo uže vodstvo. Od političara i sportskih djelatnika starije generacije, to je uspjelo Janezu Kocijančiču koji je niz godina vodio jugoslavenski, a onda i slovenski skijaški savez, a od 2013. je i potpredsjednik saveza Europskih olimpijskih odbora.

No, slovenski komentatori upozoravaju da Uefa nije mala sportska organizacija nego utjecajna sportska kompanija s velikim utjecajem i proračunom od dvije milijarde eura, zbog čega je uspjeh do sada malo poznatog Čeferina koji dolazi iz male države, koja u svijetu nogometa nema veliku težinu, tim veći.

Novi predsjednik Uefe rođen je, inače, u Ljubljani 13. listopada 1967. godine. U glavnom gradu Slovenije diplomirao je na Pravnom fakultetu. Čeferin se odlučio angažirati u nogometnom svijetu 2011. godine kada je u veljači izabran za predsjednika NZS-a, a pod njegovim vodstvom NZS je postigao veliki organizacijski iskorak. Tako je izgrađen nogometni centar vrijedan 8,5 milijuna eura, a sjedište saveza je prebačeno iz Ljubljane u Brdo pri Kranju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali