FOTO: / 'Imperativ prezimljavanja u Europi sam si sam postavio'

Nakon što je u ponedjeljak Branko Ivanković treći put imenovan za trenera Dinama, hrvatski prvak ga i je u utorak i službeno predstavio u Maksimiru.

3.9.2013.
12:17
VOYO logo

"Želim se ispričati za jučer. Puno vas je zvalo, ali nisam se mogao javiti zbog obaveza i pravila kluba. Vjerojatno ćete pitati kako i zašto? Ne moram govoriti o ljubavi i prijateljstvu koje imam u Dinamu. Moje i Dinamove ambicije se podudaraju. Želim da svi zajedno napravimo još bolje rezultate i životno djelo. Za to imamo sve preduvjete. Ovaj Dinamo je bitno drukčiji od onog prije pet godina kada sam zadnji put bio tu", kazao je u uvodu Ivanković pa dodao:

"Želimo prezimiti u Europi, to nije nikakva tajna. Dinamo spada u skupinu velike europske nogometne obitelji. Modri su osam godina zaredom u Europi i cilj nam je ostati ovdje. Prezimljavanje u Europi je svima nama veliki cilj. Skupina? Nije to opravdanje i unatoč tome što je cilj proći dalje moramo naglasiti da je skupina jako neugodna. Ukrajinska liga je jako dobra, Krznar je gledao Černomorec i vratio se s jako visokim mišljenjem, svi se prošle godine sjećamo Ludogoreca koji je i ove sezone lako prošao Partizan i izborio Europu, a o PSV-u ne treba posebno pričati iako nisu na razini svojih zlatnih dana od prije 20-tak godina. Skupina je neugodna, dobra i jaka, ali ne i skupina koja se ne može proći i u kojoj nećemo tražiti rezultat ili prolaz. Želimo biti među prve dvije momčadi i proći dalje te ćemo napraviti sve za taj uspjeh", kazao je Ivanković i prisjetio se svog prošlog boravka u Dinamu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi puta sam došao umjesto, danas nažalost pokojnog, Kužea i dobili smo sve utakmice uz impresivan niz, a u međunarodnim natjecanjima smo igrali sjajno. Skoro smo prošli Werder, potom smo senzacionalno izbacili Ajax, pa nesretno izgubili od Hamburga koji je tada bio ponajbolja momčad Bundeslige i od Branna gdje smo dominirali s igračem manje. Što se tiče drugog mandata, promijenila se momčad, ali sjećam se da se u Pragu u Ligu UEFA-e plasirala momčad u kojoj su igrali Kelava, Lovren, Badelj, Ibanez koji su svi redom imali 19 godina. Sammir je imao 20... Bila je to momčad u stvaranju i bilo je teško igrati na istom nivou. Te godine smo bili dobri protiv Šahtara koji je u nastavku sezone osvojio Ligu UEFA-e. U skupini smo dobili NEC i skoro prošli dalje. Kažem, nemam razloga biti nezadovoljan napravljenim i kako je sve išlo. I zbog svega navedenog dolazim s puno optimizma, entuzijazma i strasti", kazao je Ivanković.

"Ja sam rekao da su kandidati dva stranca i jedan domaći trener, a drago mi je da taj domaći trener sada sjedi pored mene. Pitanje o strancu je jako kompleksno pitanje i puno toga smo posljednjih dana analizirali i zaključili kako je Branko Ivanković najbolje rješenje, a mnogo je razloga. Recimo, velika imena koja bi zadovoljila javnost su prije svega jako skupa, a čak i da odlučimo uložiti, a bili smo spremni, upitna je motivacija tih trenera. Osim toga, njemački treneri s kojima smo pričali jednostavno ne funkcioniraju dobro van Njemačke gdje stvari, jednostavno u državi i svemu oko nogometa, nisu idealno posložene kao u Njemačkoj. Razgovarao sam s nekim igračima koje su vodili treneri koji su bili u konkurenciji i došli smo do zaključka da se takav način rada ne uklapa u politiku kluba. Jednostavno treneri koji su skupo plaćeni žele ostvariti rezultat pod svaku cijenu, što je i normalno, a u takvom razmišljanju nema previše mjesta za mlade igrače", kazao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo