Bilić pomilovao Pranjića, Modri dobili novog Vatrenog

Slaven Bilić objavio je popis reprezentativaca koji će se u sklopu kvalifikacija za EURO 2012 suprotstaviti Malti i Izraelu.

24.8.2011.
15:06
VOYO logo

Popis reprezentativaca za dvoboje protiv Malte i Izraela je sljedeći:

Pletikosa, Subašić, Kelava, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Strinić, Vrsaljko, Vida, Schildenfeld, Modrić, Vukojević, Badelj, Dujmović, Srna, Kranjčar, Iličević, Perišić, Mandžukić, Kalinić, Jelavić, Eduardo i Klasnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje momčadi je u Splitu, odakle će se Vatreni prebaciti u Postira na Braču, gdje će biti četiri dana, nakon čega će odletjeti na Maltu. Odmah dan poslije, reprezentacija seli u Čatež, gdje će čekati dvoboj protiv Izraela.

Najveća promjena u sastavu je Ivan Kelava, koji je zamijenio dosadašnju 'jedinicu' Vedrana Runju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kelava je pokazao klasu u utakmici protiv Malmöa, jedan je od najzaslužnijih, ako ne i najzaslužniji i apsolutno zaslužuje da se nađe na popisu reprezentativaca. Mene je jako veselilo njegovo izdanje u Švedskoj, no morate znati da on dolazi kao treći vratar reprezentacije. On ima sedam dana vremena da se nametne treneru vratara Mrmiću i meni. Naš 'broj 1' je Stipe Pletikosa. Nažalost, Runje nije našao klub", izjavio je Bilić, koji se nadovezao na veliki uspjeh hrvatskog prvaka:

"Osvrnuo bih se na veliki uspjeh Dinama i hrvatskog nogometa, to je golema stvar. Nakon dugo vremena, čak 12 godina, naš nogomet ima predstavnika u elitnom natjecanju. Čestitke igračima i treneru Jurčiću, kao i svim djelatnicima zagrebačkog kluba, svaka im čast."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik je spomenuo i Luku Modrića kojem je Tottenham zaprijetio da bi mu mogao zabraniti nastupe za reprezentaciju.

"Čuo sam se s njim baš sinoć. On je motiviran, isti u glavi, koncentriran na nogomet, svjestan da je odluka izvan njegove moći. Ja sam provjerio mogućnost zabrane od strane kluba preko advokata HNS-a Vlade Ivete, koji mi tvrdi da to jednostavno nije moguće. Ono što mogu reći jest da Luka nije zaliječio zglob i da je to primaran razlog zašto nije nastupio protiv Manchester Uniteda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik se osvrnuo na izostavljanje Mladena Petrića s popisa.

"Petrić je naš stožerni igrač uvijek bio, a sada imamo pet napadača za koje smo se odlučili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ-dvije posvetio je i Danijelu Pranjiću, kojeg je zbog incidenta nakon prijateljske utakmice s Irskom u Dublinu izbacio iz reprezentacije.

"Pranjić je napravio jedan ozbiljan gaf, težak prekršaj i zbog toga je kazna bila onakva. Po mišljenju mojih suradnika i mene, po mišljenju puno pametnih i kompetentnih ljudi, to je jedina logična kazna za onako težak prekršaj. Drastična i jasna, jer je on svojim ponašanjem povrijedio instituciju hrvatske reprezentacije, a ne mene ili Asanovića. A mi od starta ne toleriramo naše čiste principe i veoma smo ponosni na to. Njegova reakcija je bila čvrsta kao i moja kazna. On je pokazao javno da mu je žao, da mu je stalo i ispričao se. Radi se o dobrom momku, profesionalcu i dobrom igraču. Mi smo odlučili da mu kaznu smanjimo. Danijel Pranjić je kažnjen za ove dvije utakmice i u sljedećim okupljanjima on će biti ravnopravno tretiran."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizostavna tema bio je i Josip Šimunić.

"Pitao me Joe, neki dan, hoće li njegov dolazak u Prvu HNL kompromitirati njegove šanse za igranje u reprezentaciji. Jasno sam mu rekao da neće. Ja isto jedva čekam da počne igrati u kontinuitetu za bilo koji klub. Ne muče me statusi naših igrača po drugim klubovima, Kranjčar igra, Modrić će ga riješiti u par dana, mislim da nismo u lošoj situaciji. Mi smo zapravo uvijek u istoj situaciji. Ni prije nisu svi naši igrači igrali, samo kada se trijumfira onda se preko toga prelazi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i slučaj Sammir.

"Kad njegove partije budu kvalitetne i na tragu igre koju je pokazao protiv Malmöa u Zagrebu, onda će on konkurirati za našu reprezentaciju, naravno kad dobije papire."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samoj utakmici s Maltom Slaven je rekao.

"Utakmica protiv Malte se uvijek može zakomplicirati, kao hrvatskoj momčadi 2005. u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj. No, ja mogu obećati da ćemo angažirano i borbeno pristupiti toj utakmici. Igrat ćemo s najboljim mogućim sastavom, kao da ne igramo protiv Izraela tri dana kasnije. Svjesni smo svega što se može dogoditi na svakoj nogometnoj utakmici. Ne smijemo razmišljati o potrošnji energije i tada ćemo slomiti otpor Maltežana. Ja sam pogledao pet utakmica Malte u zadnje vrijeme, Grci su sretno pobijedili u 93. minuti, to je bilo na dan kad smo mi u zadnjoj minuti primili gol u Gruziji. Nije to Malta prije 20 godina. Mi smo jači na papiru, moramo to sada pokazati na terenu", odgovorio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je zaključio:

"Što se smanjuje broj utakmica, to je i pritisak veći. Pogledajte u 90 posto skupina kakva je situacija. Mi se s tim pritiskom nosimo od prvog kola. I prije se sve rješavalo po zadnjim kolima. Pritisak se mora nositi, ali ga doživljavamo pozitivno, da nas više motivira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ivo Šušak objavio je popis igrača koje će voditi na kavalifikacijsku utakmicu protiv Švicarske u Sionu.

Na popisu su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovre Kalinić, Marko Vasilj, Domagoj Antolić, Antonio Jakoliš, Mateo Pavlović, Renato Kelić, Ivan Paurević, Tonči Kukoč, Mario Tičinović, Dario Vujičević, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Damir Šovšić, Dinko Trebotić, Filip Ozobić, Antonini Čulina, Zvonko Pamić, Tomislav Šarić, Petar Slišković, Mario Šitum, Ivan Lendrić, Tomislav Glumac i Duje Čop.

Vezani članci:

arti-201108190738006 arti-201108180703006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo