SLAVEN BILIĆ OTKRIO TAJNU USPJEHA HRVATSKE: / 'Mi smo mala zemlja, ali postoji jedna ključna stvar'

Image
Foto: AFP

Hrvatska reprezentacija poražena je u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji

17.7.2018.
16:45
AFP
VOYO logo

Bivši hrvatski izbornik, Slaven Bilić, komentirao je hrvatski uspjeh u Rusiji i finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske, u svojoj kolumni za britanski Evening Standard.

Image

L'EQUIPE ODABRAO NAJBOLJU POSTAVU MUNDIJALA: Hrvatski maestro u vezi, čak četiri Francuza, ali gdje su ostali Vatreni?

Image

L'EQUIPE ODABRAO NAJBOLJU POSTAVU MUNDIJALA: Hrvatski maestro u vezi, čak četiri Francuza, ali gdje su ostali Vatreni?

"Tužan sam što Hrvatska nije osvojila, ali sam i jako ponosan zbog načina igre i generalno ponašanja. Francuska mi je i prije turnira bila jedna od favorita – uz Brazil i Španjolsku, ali da je bilo sreće moglo je biti drugačije za nas. Pitaju se svi zašto smo 1998. bili treći, zašto smo sada drugi, koja je naša tajna? Mi smo mala zemlja, sa 4.3 milijuna ljudi. Nemoguće je imati odličnu ligu sa 150 sjajnih igrača, ali ova reprezentacija ima 25 sjajnih igrača. Devet od igrača koja su igrala finale je bilo u reprezentaciji još kada sam ja bio izbornik, prije šest godina", piše Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključ? Mislim da je to talent'

"Ključ? Mislim da je to talent, bez sumnje. Igrač poput Modrića nije proizvod sustava, takvi igrači se rađaju, a ne stvaraju. Mi imamo talent, imamo karakter sportski, pogotovo momčadski, a imamo i fizičke predispozicije. Ključna stvar? Naši igrači dobijaju šanse kada imaju 17 ili 18 godina – ne sjede na klupi nego igraju u hrvatskom, ili nekom drugom, prvenstvu. Možda to nije Premierliga, Bundesliga, Serie A ili Ligue 1, ali svakog je dana u novinama i na televiziji.

'Mi smo zemlja koja ulaže u nogomet'

Također je jako kompetitivna liga i puno znači ljudima u Hrvatskoj. Ti mladi igrači sazrijevaju u tom okružju, sazrijevaju sa svakom utakmicuom i daju intervjue. U dobi od 21 godine oni su odigrali 100 utakmica za svoj klub, a neki od njih već su napravili transfer u Europu. Još jedna stvar jako je bitna. Mi smo zemlja koja ulaže u nogomet. Nismo siromašna zemlja kada je riječ o ulaganju novca u akademije, programe i sustave", dodao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dominirali smo cijelo vrijeme osim u 10 minuta'

"Što se nedjeljne utakmice tiče, mislim da smo dominirali cijelo vrijeme osim 10 minuta, u periodu kada je Francuska zabila treći gol. Naša kvaliteta u zadnjoj trećini igrališta ipak nije bila najbolja dok je Francuska bila nevjerojatna u tom segmentu i to je jedan od glavnih razloga zašto su ju mnogi, uključujući mene, smatrali favoritima za osvajanje SP-a uz Brazil. Tim igračima samo treba pristojna lopta i mogu vas ubiti...Nakon naše bronce 1998. godine ljudi su govorili 'to je to, više nećete imati ovakvu momčad'. Ali uspjeli smo i mislim da ćemo opet", prokomentirao je bivši izbornik.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo