Ostaje na klupi njemačkoga velikana! / Bayern osvojio naslov prvaka savršenom utakmicom u zadnjem kolu. Kovač: 'Nije bila laka sezona'

Image
Foto: AP Images

Kovaču je to bio drugi trofej na klupi Bayerna nakon što je osvojio Superkup početkom sezone pobjedom 5:0 protiv Eintrachta

18.5.2019.
19:50
AP Images
VOYO logo

Njemački nogometni velikan Bayern, koji vodi hrvatski stručnjak Niko Kovač, osvojio je naslov prvaka nakon što je u zadnjem kolu pobijedio Eintracht Frankfurt s 5:1 i završio sezonu s dva boda više od Borussije Dortmund.

Bila je to velika pobjeda za hrvatskog stručnjaka koji je sezonu punu problema i stresova završio na impresivan način dočekavši ovacije prepune Allianz Arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovaču je to bio drugi trofej na klupi Bayerna nakon što je osvojio Superkup početkom sezone pobjedom 5:0 upravo protiv Eintrachta, a već 25. svibnja očekuje ga i finale Kupa protiv RB Leipziga.

Sedmi uzastopni naslov

Uoči zadnjeg kola Bayern je imao dva boda više od Borussije Dortmund i trebao mu je bod protiv Eintrachta za sedmi uzastopni naslov. Borussija je pak u zadnjem kolu gostovala kod imenjaka iz Mönchengladbacha i igrala joj je samo pobjeda i poraz Bayerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad Nike Kovača sjajno je otvorila susret i već nakon četiri minute povela je golom Kingsleyja Comana. U minutama koje su slijedile Bavarci su imali još nekoliko sjajnih prilika i sve su mogli riješiti u prvom dijelu, no Kevin Trapp je branio sjajno i zaustavio je udarce Roberta Lewandovskog, Thomasa Müllera i Sergea Gnabryja.

Za sve promašaje Bayern je kažnjen u 50. minuti kada je Sebastien Haller izjednačio nakon ubačaja iz kornera. No, radost gostiju kratko je trajala, samo četiri minute kasnije David Alaba je vratio Bayern u prednost. Pucao je Müller, Trapp je obranio, a Alaba pospremio odbijanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rebić igrao do 64. minute

U 58. minuti Renato Sanchez je trećim golom približio domaćine pobjedi, a sve dvojbe je razriješio Franck Ribery pogotkom u 73. minuti. Francuski majstor tako se na najljepši mogući način oprostio od Bayerna u čijem je dresu igrao posljednjih 12 sezona te upisao 424 nastupa i postigao 124 gola. Do kraja utakmice među strijelce se upisala još jedna legenda kluba, Arjen Robben koji, poput Riberyja, napušta klub na kraju sezone. Za Nizozemca je to bio 308. nastup za Bayern i 144. pogodak. Ante Rebić je za goste igrao do 64. minute.

Borussija Dortmund je slavila s 2:0 golovima Jadona Sancha (45) i Marca Reusa (54)  i mogla je na kraju samo čestitati Bayernu na naslovu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern je slabo ušao u sezonu i nakon 15 kola imao je čak devet bodova zaostatka za Borussijom i činilo se kako će biti nemoguća misija nadoknaditi tako veliki zaostatak. Na pola sezone Borussija je imala šest bodova viška, a nakon 20 kola velikih sedam bodova u plusu. Međutim, samo četiri kola kasnije Bayern je dostigao zaostatak i obje momčadi su nakon 24. kola imale po 54 boda.

Borussija je upala u veliku krizu i od 20. do 24. kola ostvarila je samo jednu pobjedu uz dva remija i poraz, dok su Bavarci nanizali četiri pobjede. U možda ključnoj utakmici sezone Bayern je deklasirao Borussiju s 5:0 i napravio ključni korak na putu prema rekordnom 29. naslovu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern osvojio prvo mjesto sa 78 bodova

U borbi za Ligu prvaka Bayer Leverkusen je na gostovanju pobijedio Herhu s 5:1 preskočivši Borussiju Mönchengladbach. Strijelci za "apotekare" bili su Havertz (28.), Alario (39., 73., 88.) i Brandt (53.), dok je pogodak za domaćine zabio Lazaro (35.). Tin Jedvaj nije igrao za Bayer.

Hoffenheim je lovio pobjedu na gostovanju kod Mainza u borbi za Europu, ali je na kraju izgubio s 2:4 premda je nakon 35 minuta vodio s 2:0. Međutim, u 41. minuti je ostao s igračem manje nakon što je isključen Cristoph Baumgartner, što je domaćin iskoristio i u drugom dijelu okrenuo rezultat s četiri gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti su poveli u 13. minuti pogotkom Belfodila, a u 35. minuti svojim 17. pogotkom ove sezone Andrej Kramarić povisio je na 2:0. No, uslijedio je veliki obrat, a strijelci za Mainz bili su Brosinski (66. -11m), Boetius (83., 90.) i Mateta (90.+3).

Među strijelce se upisao i Josip Brekalo u 8:1 pobjedi Wolfsburga protiv Augsburga. Junak utakmice bio je Wout Weghorst s tri gola i jednom asistencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je Bayern osvojio prvo mjesto sa 78 bodova, Borussija Dortmund je druga sa 76 bodova, RB Leipzig na trećem mjestu ima 66 bodova, a Bayer Leverkusen je zauzeo četvrtu poziciju sa 58 bodova.

Iz lige ispadaju Hannover i Nurnberg, a Stuttgart će igrati dodatne kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš start Nike Kovača

Iza Kovača je teška sezona tijekom koje su ga mediji više puta otpisivali. Svađao se s igračima, a kritizirali su ga i čelnici kluba. U jednom trenutku Bayern je imao čak devet bodova manje od Borussije Dortmund, no Kovač je sve uspio prebroditi i na kraju osvojiti naslov prvaka uz ovacije prepune Allianz Arene.

"Vjerujem kako ću i iduće sezone voditi Bayern. Uvjeren sam da ću nastaviti, imam informacije iz prve, a ne iz druge ruke", kazao je Kovač nakon pobjedničkog slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bayern osvojio naslov prvaka savršenom utakmicom u zadnjem kolu, Kovač: 'Nije bila laka sezona'

Image

Bayern osvojio naslov prvaka savršenom utakmicom u zadnjem kolu, Kovač: 'Nije bila laka sezona'

"Nije bila laka sezona, mislim da smo to svi vidjeli," kazao je Kovač i dodao: "Imali smo devet bodova zaostatka, međutim ono što je momčad nakon svih kritika napravila pokazuje kvalitetu tih igrača."

Kovač je prokomentirao i ovacije navijača koji su skandirali njegovo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navijači su uzvikivali moje ime? Naravno, da me veseli, ja sam čovjek od krvi i mesa", rekao je Kovač na kraju.

Kovaču je to bio drugi trofej na klupi Bayerna nakon što je osvojio Superkup početkom sezone pobjedom 5:0 upravo protiv Eintrachta, a već 25. svibnja očekuje ga i finale Kupa protiv RB Leipziga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo