Vaše mišljenje / ANKETA Je li Liga nacija uopće bitno natjecanje i treba li je shvaćati ozbiljno?

Image
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL

Kvalifikacijama se plasira 20 reprezentacija, a kroz Ligu nacija samo četiri i to ostavlja velik prostor za kalkulacije

9.10.2018.
14:35
gtres/Gtres/PIXSELL
VOYO logo

"Moji igrači opet moraju ići jer se igra Liga nacija, najbesmislenije natjecanje ikad. Ni ne razumijem koncept Lige, samo znam da se igra nekakvo finale u lipnju. Ne znam kako su složili taj format, ali Liga nacija je potpuni promašaj", izjavio je trener Liverpoola Jurgen Klopp nakon svog remija s Manchester Cityjem ovog vikenda.

Klopp je poznat po svojoj beskompromisnosti u izjavama i veliko je pitanje kakvo je zapravo mišnjenje nogometne javnosti o čitavoj ideji i konceptu Lige nacija.
Natjecanje je to taman negdje između prijateljskih utakmica i kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Europske momčadi podijeljene su u četiri jakosne lige, lige u četiri grupe po tri momčadi. Atraktivnost Lige nacija počiva na tome što se te poluprijateljske utakmice igraju između momčadi slične jakosti, što unosi dozu neizvjesnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ne "želi" svaka momčad igrati maksimalno u Ligi nacija. Neki su natjecanje shvatili ozbiljno i pojavljuju se na utakmicama s udarnim postavama, a neki su se pak odlučili ignorirati natjecanje i na travnjak slati druge postave čisto da se natjecanje "odradi".

Image
Foto: AP Images

Jürgen Klopp

Nagrada za dobre rezultate i nije neko neviđeno čudo. Reprezentacije koje osiguraju prvo mjesto u svojim grupama kasnije igraju međusobno da bi se jedna od njih kvalificirala na Europsko prvenstvo. Prilika je to za "male" reprezentacije da se nekako proguraju na veliko natjecanje, no "velikim" reprezentacijama koje će vjerojatno kroz kvalifikacije doći do plasmana neće Liga nacija mnogo značiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako budu posljednje u svojoj grupi, ispast će u lakšu ligu iz koje će se moći još lakše plasirati na Europsko prvenstvo sljedećih godina.

Zašto onda trošiti igrače na takvo natjecanje? Poraz Hrvatske reprezentacije protiv Španjolske od 6:0 izgleda ružno, no daleko je on od katastrofe. Slijede prave kvalifikacije i tamo će trebati dobro odigrati da bismo se plasirali na Europsko prvenstvo. Dakle, kroz kvalifikacije se plasira 20 reprezentacija, a kroz Ligu nacija samo četiri i to ostavlja velik prostor za kalkulacije kojih će krajem kvalifikacija sigurno biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Ipak, utakmice Hrvatske, Engleske i Španjolske u istoj skupini same su po sebi spektakl (kad publika smije ući na stadion). UEFA je ove atraktivne utakmice isforsirala zbog zarade, ali bi im se mogla njihova ideja obiti o glavu. Utakmica, dakle, Engleske i Hrvatske vjerojatno i nije toliko rezultatski bitna rezultatski koliko marketinški. Uz samo mrvicu natjecateljskog naboja bit će to atraktivan program koji nitko od navijača neće moći uživo gledati.

Na kraju, zanima nas vaše mišljenje o Ligi nacija. Smatrate li da je Jurgen Klopp u pravu kad kaže da je ovo najbesmislenije natjecanje ikad? Ili mislite da je ovo natjecanje revolucionarno? Odgovore dajte u našoj anketi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo