ANALIZA IGORA ŠTIMCA: / 'Komično je da se ovaj Hajduk prikazuje kao uspjeh'; Otkrio i preuzima li repku jedne od najvećih država svijeta

Image
Foto: PIXSELL

Razgovarali smo s Igorom Štimcem o HNL-u, Vatrenima, sastanku HNS-a i Hajduka i ostalim aktualnostima

7.5.2019.
11:36
PIXSELL
VOYO logo

Ovogodišnja sezona u HNL-u lagano se bliži svome kraju. Do kraja prvenstva ostala su još samo četiri kola i sve se, više-manje, zna!

Dinamo je i matematički osigurao svoj 20. naslov u Republici Hrvatskoj šest kola prije kraja prvenstva (ukupno 30. u povijesti), nakon što su veći dio sezone proveli kao uvjerljivo vodeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
IGOR ŠTIMAC ZA NET.HR O 'TAJNOM SASTANKU' S KOPIĆEM: /

'Čovjek mi se samo došao zahvaliti, donio mi je kući bocu vina na poklon'

Image
IGOR ŠTIMAC ZA NET.HR O 'TAJNOM SASTANKU' S KOPIĆEM: /

'Čovjek mi se samo došao zahvaliti, donio mi je kući bocu vina na poklon'

Rijeka je sa 62 boda trenutačno drugoplasirana momčad koja u ovom trenutku ima čak 20 bodova manje od zagrebačkih Modrih, dok se Osijek i Hajduk bore za treću poziciju s istim brojem bodova - 53.

Image
Image

05.05.2019., Zagreb - Hrvatski Telekom Prva Liga, 32. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Rudeš se vraća u drugu ligu, Istra 1961. vjerojatno ide u dodatne kvalifikacije za ostanak u elitnom društvu, dok je Inter trenutačno izvan opasne zone ispadanja sa šest bodova ispred društva s Aldo Drosine, ali će se do kraja itekako morati "potući" kako bi i potvrdili svoj ostanak...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom porazgovarali smo s bivšim hrvatskim nogometašem i izbornikom Hrvatske, proslavljenim Igorom Štimcem, koji je za Net.hr analizirao i dao svoje stručno viđenje ove sezone u HNL-u, kao i o ostalim nogometnim aktualnostima. Počeli smo s HNL-om.

Image
Image

25.04.2015., Zadar - MAXtv 1. HNL, 30. kolo, NK Zadar - GNK Dinamo. Igor Stimac, trener NK Zadar. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

DINAMO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče naše prve lige, Dinamo je očekivano prvak, bio je superioran. S trenerom Nenadom Bjelicom dobili su jednu novu, višu dimenziju, a s europskim uspjesima i dodatno samopouzdanje s kojim su lakše kročili i kroz domaće susrete. Uz to, pokazali su jedan polet i smjernicu drugima u HNL-u."

Zanimljivo, ali ove su godine, za razliku od drugih godina kada bi se već sa sigurnošću moglo reći da su prvaci, iako to još matematički i nisu bili, uspjeli održati tonus i motiv za pobjede te nisu prosipali bodove, nije došlo do opuštanja. To je svakako pomak u tom dijelu, jer je teško u tom kontekstu igrače držati motiviranima", kaže Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic

Amer Gojak (lijevo) i Emir Dilaver Photo

Image
Image

01.05.2019., stadion Svetog Josipa Radnika, Zagreb - Prijateljska utakmica NK Sesvete - GNK Dinamo. Trener Dinama Nenad Bjelica. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

RIJEKA

"Spasili su sezonu dolaskom Igora Bišćana, jer su bili na putu prema dolje, u silaznoj putanji. Igor je od samog svog početka rada Rijeku ipak zadržao na drugoj poziciji, jer je prijetila opasnost da je izgube. Mirno privode sezonu kraju te imaju na čemu graditi optimizam za iduću sezonu. Možda bi trebali udariti malo drugačiji temelj i pristup, iako to nije ni blizu po kvaliteti kadar kakav je imao Matjaž Kek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

04.05.2019., stadion Aldo Drosina, Pula - Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, Istra 1961 SDD - HNK Rijeka. Igor Biscan Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jasno da je Rijeka bila primorana zbog svih vlasničkih izmjena i dopuna drugačije se okrenuti funkcioniranju. Bio im je praktički prepolovljen budžet, a naravno u takvim uvjetima ne mogu se očekivati one stvari kao prije, ali ovo što smo vidjeli daje im optimizam.

Bilo bi lijepo da i navijači shvate da je njihovo navijati za klub, a ne birati trenere i davati zeleno svjetlo ili odobrenje predsjedniku ili vlasniku. Kad svi budu tukli u istu tamburu, onda će svi imati lakši zadatak u klubu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

17.3.2019.., Rujevica, Rijeka - Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo, Hnk Rijeka - Hnk Osijek. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

OSIJEK

"Osijek se prije kraja sezone oprostio od Zorana Zekića. Mislim da oni mogu biti jako zadovoljni s trećim mjestom, ako ga zadrže do kraja. Naravno, bilo je i kod njih turbulencija i padova, ipak je to momčad koja je sastavljena mahom od igrača koji su igrali u klubovima koji su se borili za opstanak, teško je za očekivati da bi takvi igrači dali nešto više u ovom trenutku.

Image
Image

28.04.2019., Osijek - U Osijeku na stadionu Gradski vrt odigrala se utakmica Osijek II (juniori) - Dinamo Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Ali imali su fenomenalni ulazak u sezonu s europskim nastupima. Nastavili su fini pohod kroz domaće natjecanje, ali još uvijek su oni na onoj razini gdje su u stanju neočekivano prosuti bodove, u susretima u kojima su praktički već uknjiženi. To je ono što im zasad čini razliku od nekakve buduće šampionske momčadi i onog tko je osuđen na borbu za četvrto ili peto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

02.05.2019., Osijek - Trening prve momcadi NK Osijek na pomocnom igralistu stadiona Gradski vrt. Trener Osijeka Dino Skender. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Naravno da je klub na putu da se pretvori u jednog divnog labuda i Osijek je, po meni, uz Dinamo najperspektivniji klub u hrvatskom natjecanju jer je u regiji koja je prebogata talentom, u kojoj ima najviše klubova kad je u pitanju Županijski savez.

Imaju bazu iz koje mogu crpiti, neće se osvrtati u daljnjem radu na preveliki broj stranih igrača. S novom infrastrukturom možemo očekivati da će se Osijek, kroz godinu, dvije ili tri, upustiti u borbu za prvo mjesto na ljestvici. To će im svakako dati novu dimenziju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDUK

"Na kraju će ispasti, a tako će i biti prezentirano, da će četvrto mjesto biti uspjeh, što je tragično ili komično, kako god hoćete za klub s tolikim budžetom i takvom povijesti. No dobro, na dušu onima koji to tako prezentiraju i predstavljaju. Jer sezona je opet bila nekozinstentna", kaže Štimac.

Image
Image

04.05.2019., Stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, HNK Hajduk Split - NK Inter Zapresic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Evidentno je da osim one osnovne strategije koja se rodi u mislima onih koji donose odluke, a ne sjede ni u Nadzornom odboru niti u upravljačkim strukturama kluba, glavom prolazi samo jedna misao, a to je držati uzde u svojim rukama, bez obzira na rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ne vidim svijetlu budućnost, jer je u nogometu sedam ili osam godina dokazivanje jedne strategije previše, pogotovo kad je ona pogrešna. Nikad nitko nije imao toliko vremena da dokaže onima koji misle drugačije. Tako da tu ne vidim napredak, jer se radi o strategiji koja se temelji na isključivosti, onome što danas u svijetu donosi rezultat.

Trener Siniša Oreščanin uspio je ne prosuti bodove u onolikoj mjeri kao oni prije njega u tim manjim susretima. I upravo to ga je dovelo do pomaka na tablici sa šestog na četvrto mjesto. Iako nedavni poraz u Gorici jasno sugerira da u Hajduku, nažalost, nema kvalitete i da nema dugoročnog plana", poručuje Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GORICA

"Gorica je definitivno najugodnije iznenađenje pve sezone HNL-a i pokazatelj da se s malim budžetom ipak može. Osnova uspjeha Gorice je što se nije pretjeralo, postavili su se kako treba na samom startu. Zadržali su trenera s kojim su ostvarili uspjeh, a osnova njihova uspjeha je izuzetno dobro odrađen posao u prijelaznom roku.

Image
Image

03.05.2019., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, NK Rudes - HNK Gorica.. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Pogodili su s igračima koje su doveli, sa strancima, i drugima mogu služiti kao primjer po pitanju akcija tijekom prijelaznog roka, jer je evidentno da nisu mešetarili, nego su tražili ono što im treba. I to su pronašli u igračima koji su se brzo aklimatizirali, koji su donijeli kvalitetu cijeloj momčadi, podigli igru na višu razinu i savršeno se uklopili u sustav igre koji je Jakirović i zamislio. Iz kontranapada su ugrožavali sve one koji su mislili da će biti bolji od njih ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali su jednu čvrstinu u tom duplom bloku i izuzetnu okomitost s prednjim igračima ka protivničkim vratima. Siguran sam da su oni najljepše iznenađenje ove sezone u HNL-u. Eto kako se može s manjim postići više, samo ako se postupa i razmišlja normalno", priča nam Štimac.

LOKOMOTIVA

"Mislim da je ovo bila sezona u kojoj su morali čvršće tražiti s nekozistentnim Hajdukom svoju priliku za četvrto mjesto. Rekao bih da su oni bili jednu razinu ispod očekivanog ove sezone. Iznenadili su me neuvjerljivom predstavom u Zagrebu protiv Hajduka, kad su imali priliku konačno se stablizirati i jače se pozicionirati u poretku, a samim time svoju europsku poziciju, jer su u tom susretu išli kalkulantski bez agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na financijsku stabilnost, odnosno uvjete koje imaju i trenera Gorana Tomića, koji je mlad i potentan, oni ipak imaju još dosta prostora za napredak. Uz to, imaju dosta igrača iz Dinamovog kadra pa zbog svega navedenog ipak su trebali napraviti bolji rezultat".

Image
Image

05.05.2019., Zagreb - Hrvatski Telekom Prva Liga, 32. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Marko Leskovic Photo: Igor Kralj/PIXSELL

SLAVEN BELUPO

"Slaven Belupo je klub koji je posljednjih godina bitno skresao budžet i jedini imperativ koji je imao je i ostvario u ovoj sezoni, a to je biti u sigurnoj zoni. Oni su to tijekom cijelog natjecanja uspjeli ostvariti bez nekakvih vidljivih napredaka i pomaka. Iskreno, ne znam što bih rekao za njih jer je to uvijek bio klub koji je krasila uredna stručna politika koja je bila paralelna s budžetom, realna u ambicijama, ali su znali nadigrati i pobijediti i one najveće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

05.05.2019., Gradski stadion Ivan Kusek Apas, Koprivnica- Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, NK Slaven Belupo - Osijek. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Oni su ove sezone bili u fazi u kojoj se to od njih nije moglo očekivati, a to je ipak onaj korak nazad jer su limitirani s kadrom. To je osnovni razlog zašto se od njih ipak nije moglo više očekivati, između ostalog, i zato što su doživjeli velike promjene.

Mislim da se oni vode s realnošću očuvanja prvoligaškog statusa i realnog funkcioniranja u hrvatskim uvjetima, i kao takvi fino funkcioniraju. Oni nemaju potresa, niti rezultatskih, niti upravljačkih. Ali da ćemo nešto više očekivati u ovakvim okvirima, mislim da je to nemoguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INTER

"Što se tiče Intera, mogu samo pohvaliti Branku Laljku za toliko dugo održavanje kluba u teškim uvjetima na razini prve lige. Imali su svojih uspona i padova ove sezone, ali u kontinuitetu za njih je održavanje igranja u prvoj ligi već uspjeh. Također, imaju kontinuiranu stručnu politiku koja je dokazana kroz rad trenera koji je, čini mi se, oborio i rekord po stažu na klupi. To jasno govori da su stabilni u upravljačkoj strukturi, a to se odražava i na terenu".

Image
Image

26.08.2018.., SRC Zapresic, Zapresic - Hrvatski telekom Prva liga, 5. kolo, Inter Zapresic - HNK Hajduk. Andrej Simunec. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

ISTRA 1961.

"Oni su nekako po meni najviše podbacili ove sezone. Oni su najveći gubitnici kad govorimo o pitanju nekog podbačaja. Jer, ipak s više nego solidnim budžetom, s nekom upravljačkom strukturom koja je trebala jamčiti i stabilnost i pomak, najmanje su napravili i ostvarili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

04.05.2019., stadion Aldo Drosina, Pula - Hrvatski Telekom Prva liga, 32. kolo, Istra 1961 SDD - HNK Rijeka. Konferencija trenera Igora Cvitanovica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Moraju se resetirati. Igor Cvitanović nije tu mogao puno napraviti. Jer, ako ti preuzimaš momčad koju je netko drugi selektirao, slagao, onda pomak koji ti možeš napraviti nije veliki. On se jednostavno odnosi tek na promjenu pozicija igrača na terenu ili po pitanju psihe, a to može ići do nekih 20% pomaka.

Ali, u odnosu na razinu na kojoj su bili prije Cvitanovića, tih 15, 20% ne može biti dovoljno za rezultat. Oni su realno na poziciji na kojoj jesu i mogu sretni biti s tim jer da Rudeš nije bio ovako loš, mogli su ispasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra može i mora mnogo više jer imaju sve kao klub: vlasnika, logistiku, dobrog i mladog trenera koji može dati mnogo više, ali mu treba dati mogućnost da bude kreativan, treba mu dati igrače s kojima može raditi. Istra se mora više okrenuti svojoj regiji i stvaranju jer tamo ima bazen koji jedna Rijeka nema. Istra to ima za razliku od Kvarnera. Jednostavno, previše je tih igrača sa strane".

RUDEŠ

"Rudeš je loše startao u sezonu, i to ih je zeznulo. Prva stvar, klub je destabiliziran nakon što je došao do raskida poslovanja s Alavesom. Nakon toga nije bilo dovoljno vremena da se sve to skupa reorganizira, jer kad vam se preko noći dogodi odlazak partnera, i to tako važnog, onda je jako teško imati stabilnu svlačionicu i očekivati dobar rezultat.

Image
Image

20.04.2019., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Rudes - NK Lokomotiva. Lirim Kastrati, Myrto Uzuni, Kristijan Jakic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prevelike su promjene doživjeli, a loš ulazak u sezonu donio je dodatni pritisak i promjene nekoliko trenera... Jasno da se sve to odrazi na svlačionicu. Ali, oni igraju nogomet, uživaju u njemu, otkinu nekome bodove. Šteta za ligu da se stvorila velika razlika između njih i ostalih", analizirao nam je HNL sezonu Igor Štimac.

Hrvatska nogometna reprezentacija

Razgovor nas je odveo na hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Naime, nakon ispadanja iz elitnog razreda Lige nacija srebrni Vatreni su kvalifikacije za Euro započeli polovičnim uspjehom. Na otvaranju smo u Zagrebu pobijedili Azerbajdžan s 2-1, da bismo istim rezultatom izgubili od Mađarske u Budimpešti tri dana kasnije. Gotovo je postalo pravilo da Vatreni primaju pogotke nakon prekida, to je definitivno najveća boljka Dalićevih izabranika, trenutačno najveći problem...

Image
Image

Zagreb, March 21, 2019 Luka Modric of Croatia during the UEFA Euro 2020 group E qualifying match between Croatia and Azerbaijan at the Maksimir stadium in Zagreb, Croatia, on March 21, 2019. Croatia won 2:1., Image: 421361828, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

"Start je izuzetno bitan, u to nema sumnje. Ali, hodajući kroz povijest ista stvar se ponavlja. Nakon velikog uspjeha, mi loše startamo. Jasno, bilo je tu mnogo promjena, bilo je tu emotivnog pražnjenja.

Vidljivo je to u nastupu naših igrača u svojim klubovima u odnosu na razdoblje prije SP-a. Znači, ogromna je razlika. I u formi, i u svemu ostalom. Dogodile su se neke stvari koje su bitno utjecale i poremetile balans, bio je to sladak zalogaj svima.

Pričao sam i sa Zlatkom Dalićem, on je čvrsto na zemlji, svjestan i problematike, ali vidi rješenja. Prema tome, bitna je podrška s tribine. Bitno je zajedništvo. Rezultati će opet doći, u to nema sumnje", govori nam Igor Štimac i ističe:

"Nema razloga za paniku, ali za oprez ipak ima. Jer novi bi nas poraz doveo u stvarno tešku situaciju u kojoj bi moglo doći i do debakla".

Upitali smo Igora Štimca tko bi za mjesec dana u Osijeku (8. lipnja) protiv Walesa trebao startati, Livaković ili Kalinić? Dosta se o tome piše i govori u posljednje vrijeme...

"Kod Kalinića je stvar u promjeni sredine, a nakon toga i ozljede. Operacija ga je udaljila, odnosno nije mogao biti u formi u kojoj se očekivalo da bude. Ali, mi imamo izvrsne vratare. Bez obzira o kome govorimo. Naravno, uvijek treba voditi računa o tome da brani onaj tko je u aktualnoj formi i koliko brani", rekao nam je Štimac i prokomentirao nacionalni stadion, odnosno graditi ga ili ne?

Nacionalni stadion - da ili ne?

"Apsolutno da! Mi ne možemo usko gledati na to pitanje. Jer, nije odluka o nacionalnom stadionu i njegovoj izgradnji odluka o tome da će se samo na njemu igrati. Pa ne igra Engleska samo na Wembleyju? Ali, stadion je nužnost.

Image
Image

22.12.2017., Zagreb - Izborna skupstina HNS-a u hotelu Sheraton. Marijan Kustic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Za utakmice visokog rizika moramo znati da su one eklatantni primjeri destruktivaca koji već godinama žele nauditi reprezentaciji Hrvatske. Stoga oni ne bi trebali imati mogućnost pristupa i to će biti konačna pobjeda protiv huliganizma".

Sastanak HNS-a i hajdukovaca u Zagrebu

Dotaknuli smo se i nedavnog sastanka HNS-a i predstavnika Hajduka i grada Splita u Zagrebu, na kojem se razgovaralo o odigravanju kvalifikacijske nogometne utakmice za Europsko prvenstvo između Hrvatske i Mađarske na Poljudu u listopadu ove godine.

Pisalo se o tome kako su Splićani na ovaj sastanak došli s uvjetima koje je Hajduk već ranije postavio, poput stranog povjerenika za suđenje, vraćanja Udruge klubova Prve HNL, transparentnog financijskog izvještaja i kriterija za izbor ljudi na funkcije. Zna se i da im smeta što je na funkciji direktora HNS-a Damir Vrbanović zbog sudskih procesa protiv njega, te se ne slažu da Bruno Marić bude glavni instruktor za VAR…

Image
Image

Split: Marin Brbić ponovno je izabran za predsjednika Hajduka 06.03.2019., Split - Marin Brbic ponovno je izabran za predsjednika Hajduka. Marin Brbic; Benjamin Perasovic Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

"Za ostvariti nešto trebaju biti pozitivne relacije s dvije strane. Svi mi znamo da reprezentacija želi doći u Split, žele to i igrači. Službeno znamo i da HNS želi da reprezentacija u listopadu igra na Poljudu, a za nastup reprezentacije ne smije biti nikakvih ultimatuma, nikakvih! Jer, ne može nitko nikome uskraćivati da je gledamo u Splitu. I tu mislim da je sve rečeno.

A ove osobne rane i kmečanja, to se liječi za stolom i razgovorom. Istina, svaki razgovor je korak naprijed, ali ako se dolazi s unaprijed definiranim razmišljanjem, odnosno odlukom da se ne treba mijenjati, nego samo da se druga strana treba mijenjati, onda to nije dobro i to ne može ići naprijed. Jer, trenutačna situacija u Hajduku je takva da oni žele mesti samo pred tuđim pragom, a pred svojim imaju puno smeća", kaže Štimac.

Image
Image

16.03.2019., Split - Poljud. 25. kolo Hrvatski Telekom prve HNL: Hajduk - Rudes. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Srebrni Vatreni u Europi ove sezone i indijska reprezentacija

Za kraj dugog i opsežnog razgovora zamolili smo da nam prokomentira i nastupe naših pojedinih srebrnih Vatrenih u ovoj sezoni na izmaku:

"Luka je vukao puno toga na svojim leđima i jasno je da je moralo doći do trenutka da i on osjeti zamor. Ali, to se na sreću nije osjetilo u nastupima za Vatrene. Također, generalno je i Real otišao par stepenica niže, a i logično je nakon toliko uspjeha da je došlo do zasićenja i svega. Ivan Rakitić je zato zadržao prilično visoku razinu forme, što me iznenadilo kod njega.

Barca igra izvrsno, nisu imali padova, tako da... Brozoviću i Perišiću je bilo nekako najturbulentnije u klubu ove sezone. Mislim da su i oni bili malo razočarani u Interu lošijim ulaskom u sezonu pa se to i vidjelo.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

01.03.2015., stadion Poljud, Split - Utakmica 23. kola MAXtv 1.HNL izmedju HNK Hajduk i NK Zadar. Igor Stimac. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

A što reći o Rebiću, igra Ante kao zmaj. Čini razliku na terenu, pun je energije, on je naš novi Mandžukić. . Ali, zainteresiran sam, svakako", zaključio je Štimac.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo