NEVJEROJATNO /

Ako su penali lutrija, Vatreni dobro kockaju: Hrvati drže čak šest rekorda na SP-u

Image
Foto: pixsell.hr

Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije Hrvatskoj donijelo samo srebrnu medalju već i brojne rekorde

14.7.2022.
21:02
pixsell.hr
VOYO logo

Dinamo i Hajduk su prošlog vikenda odigrali finale Superkupa. U regularnom dijelu su mreže mirovale, a u lutriji jedanaesteraca Zagrepčani su bili sretniji ili bolje rečeno spretniji. Iako se govori kako su penali stvar sreće riječ je o vještini koja se često relativizira.

Mnoge Hrvate jedanaesterci asociraju na nezaboravnu kampanju Vatrenih na Svjetskome prvenstvu u Rusiji koja je oduševila nogometnu javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo Argentinci i Vatreni dvije pobjede na jednom turniru

Hrvatska reprezentacija je protutnjala grupom usput ponizivši Messijevu Argentinu, a onda je u nokaut fazi na nevjerojatan način srušila Dance, Ruse i Engleze.

Vatreni su čak tri puta u nizu igrali produžetke, a protiv Danske i Rusije su bili bolji nakon raspucavanja jedanaesteraca. Toga se svi jako dobro sjećamo no malo tko zna da Vatreni zahvaljujući tome drže čak šest rekorda Svjetskih prvenstava. No krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska reprezentacija dijeli prvo mjesto s Argentinom po broju pobjeda koje je pobijedila na jednom turniru. Argentinci su 1990. napravili sličan podvig. Uz Maradoninu domovinu i Hrvate još su četiri reprezentacije uopće sudjelovale dva puta u raspucavanju penala na jednom turniru.

Image
NEK SE VRTI PARA /

Doznali smo u koje biznise ulažu Vatreni svih generacija: Od hotela i hrenovki do svinja i navijačkih aplikacija

Image
NEK SE VRTI PARA /

Doznali smo u koje biznise ulažu Vatreni svih generacija: Od hotela i hrenovki do svinja i navijačkih aplikacija

Raketina mirna glava i nevjerojatni Subašićevi dosezi

Iz toga proizlaze i brojni individualni rekordi koje drže Vatreni. Tako je Ivan Rakitić jedina osoba u povijesti koja je zabila dva odlučujuća penala na Svjetskim prvenstvima. Naime, Raketa je bio posljednji izvođač i protiv Danaca i protiv Rusa.

Ipak, Danijel Subašić je vlasnik najviše individualnih rekorda u ovom području. Vratar Hajduka je golman protiv kojeg je izvedeno najviše penala. Pucano ih je čak deset, a tom se brojkom mogu pohvaliti još Goycochea, Barthez, Casillas i Akinfeev. Također, Subašić je sudjelovao i u najviše raspucavanja na jednom turniru, a i taj rekord dijeli s pet golmana.

Protiv njega je promašeno pet penala, a tom se brojkom mogu pohvaliti već spomenuti Goycochea i Brazilac Taffarel. Suba je na vrhu liste s Goychocheom i Haraldom Schumacherom i po broju obranjenih penala s tim da su Argentinac i vratar Vatrenih obranili četiri penala na jednom turniru dok je Nijemac to učinio na Svjetskim prvenstvima 1982. i 1986.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, Subašić s Portugalcem Ricardom dijeli rekord u broju obranjenih penala u jednoj utakmici. Suba je Dancima skinuo tri penala, a Ricardo je učinio isto protiv Engleske 2006. godine.

Za zaključiti je da ako su penali lutrija, Hrvati dobro kockaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo