13 GODINA OD NAJVEĆE TRAGEDIJE HRVATSKOG NOGOMETA: / Platio je svojim životom kako bi drugi bili sigurniji

Image

Prije 13 godina na Stanovima u Zadru dogodila se najveća tragedija u povijesti hrvatskog nogometa.

3.4.2021.
8:33
VOYO logo

Hrvoje Ćustić izgubio je život igrajući nogomet. Imao je tada svega 24 godine. Mlad, premlad za odlazak s ovoga svijeta. Pogotovo zbog nogometa, pogotovo na takav način. Iako, ni jedan način nije onaj pravi. Ne u tim godinama, ne kad se radi o tako mladoj osobi punoj života. Da, on je očito morao platiti svojim životom kako bi se svi klubovi u Hrvatskoj počeli pridržavati osnovnih sigurnosnih pravila. I platio je. Samo, tuga je ostala. I praznina. Golema! Zbog propusta nekih drugih. Jer, taj zid nije smio biti tamo.

Glavom udario u betonski zid uz aut liniju

Na prvenstvenoj utakmici protiv Cibalije, 29. ožujka 2008., Hrvoje je nakon dvoboja s Tomislavom Jurićem glavom je udario u betonski zid uz aut liniju. Unatoč brzoj liječničkoj reakciji, s teškim je ozljedama prevezen u bolnicu, no nažalost spasa mu nije bilo, srce i mozak su mu se ugasili pet dana nakon nesreće. Njegova smrt šokirala Hrvatsku i hrvatski nogomet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nakon toga, kobni zid na Stanovima je uklonjen, ali prekasno! Već je bio izgubljen jedan život. Ćustić je rođen 21. listopada 1983. godine u Zadru. Bio je najstarije dijete u obitelji oca Svetka i majke Marine, a mlađi brat zove se Domagoj.

Od malih nogu pokazivao nadarenost za nogomet

Hrvoje je rodom iz Murvice pokraj Zadra, a od malih nogu pokazivao je nadarenost za nogomet po kojem se razlikovao od ostalih svojih vršnjaka. Naravno, kao takav nije mogao proći nezapaženo. Sudbina je htjela da svoju karijeru započne u mlađim uzrastima NK Zadra. Odmah je oduševio trenere mlađih kategorija i kao kadet je 1999. godine prešao u Hajduka, gdje ga je trenirao Ivan Pudar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, Hrvoje se vratio u Zadar i onda mu se ostvaruje želja. Tadašnji stručni stožer kluba procijenio je kako bi za njegov nogometni napredak bilo najbolje da ga se priključi prvoj momčadi. Nakon toga, njegova karijera krenula je prema gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2002. godine zabio prvi gol u HNL-u

Hrvoje je marljivo trenirao sa seniorima, a nagrada je došla 13. travnja 2002. godine u utakmici protiv TŠK-a kad je zabio svoj prvi gol u HNL-u. Zadar je tu utakmicu dobio rezultatom 7:1, a Hrvoje je postigao gol za 6:0. Nakon ispadanja Zadra iz Prve lige, 2005. godine Ćustić prelazi u NK Zagreb.

U prvoj sezoni u Kranjčevićevoj je upisao dva pogotka, dok u drugoj nije dobio pravu šansu pored Marija Mandžukića i Krune Lovreka. No, Hrvoja to nije obeshrabrilo. Gledao je samo prema naprijed, naporno je trenirao i čekao svoju šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volio je igrati za Hrvatsku zajedno s Eduardom, Modrićem, Ćorlukom

Posebno su ga veselili nastupi u dresu Hrvatske koju je jako volio. Ćustić je nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske, za koju je skupio deset nastupa. Trener mu je bio bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, a igrao je s Eduardom, Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom.

Image
Image

Iz Zagreba je formalno prešao u Međimurje 2007. godine, međutim tu se sadržao samo mjesec dana i u srpnju iste godine se vatio u Zadar, vratio se na mjesto "zločina" skojeg je sve krenulo. I završilo! Ukupno u svojoj karijeri Hrvoje je skupio deset nastupa za mladu reprezentaciju Hrvatske te 84 utakmice u 1. HNL za Zadar i Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači mu i dan danas odaju počast

No, iako Hrvoje nije s nama, on nikad neće biti zaboravljen! Navijači Zadra Tornado, kao i ostale navijačke grupe koje su na gostovanju sa svojim klubom u Zadru, mu i dan danas na tribinama odaju počast i skandiraju njegovo ime, a na spomen ploču Tornado mu je dao upisati "Zauvik pamtit će ti ime"

Image
Image

Bivši prvi vratar hrvatske reprezenatcije Danijel Subašić, inače Hrvojev bivši suigrač u Zadru, na svakoj je utakmici pod dresom nosio majicu s Ćustićevim likom i natpisom "Forever Hrvoje Ćustić". Subašić se svako malo sjeti svog velikog prijatelja i putem društvenih mreža ističe koliko ga je volio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo