NEMA VEZE ŠTO IMAJU DUBOKI GLAS I BRKOVE: / Sud presudio u korist muškobanjastih sportašica

Image
Foto: AFP

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lauseannei suspendirao je propis Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) o suspenziji nastupa sportašica s povišenim muškim hormonima.

28.7.2015.
9:29
AFP
VOYO logo

"IAAF nije dokazao da takve sportašice, zbog prirodno visoke razine testosterona, imaju prednost zgog koje bi ih se trebalo isključiti s natjecanja", stoji u priopćenju CAS-a.

Caster Semenya najpoznatiji slučaj

Najpoznatiji takav slučaj zbio se 2009. godine kad je, tad 18-godišnja južnoafrička atletičarka Caster Semenya uvjerljivo slavila na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, u disciplini 800 metara. IAAF ju je suspendirao na godinu dana, zbog prirodno povišenih muških hormona u krvi. Svjetska javnost je zbog muškobanjastog izgleda postavljala je pitanje je li Semenya muško ili žensko, što je cijeloj situaciji davalo mučan ton za mladu atletičarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada Semenyju i njoj slične sportašice, stižu dobre vijesti. Moći će se slobodno natjecati, bez obzira na prirodno višu razinu muških hormona u krvi. Dakako, naglasak je na prirodno, jer je u povijesti bilo slučajeva dopinga muškim hormonima.

Indijka Chand dobila spor

Indijski atletski savez je upravo iz istih razloga kao i u slučaju Semenye, suspendirao svoju atletičarku Dutee Chand koja se nije mogla natjecati do 24. lipnja 2017. Chand (19) se žalila CAS-u zbog odluke matičnog saveza i dobila presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caster Semenya se nakon suspenzije i "mrcvarenja" po medijima, uspješno vratila atletici i osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike