JESTE LI PRIMJETILI ŠTO JE OSVANULO NA LANIŠTU? / Dječak koji je prije 27 godina iznenadio i Tuđmana dobio grafit

Image

Mali Matija iznenadio Tuđmana odgovorom za koga navija i 27 godina kasnije dobio grafit u Laništu

24.2.2021.
18:21
VOYO logo

Na Facebook stranici Zona Dinamo osvanuli su novi grafiti Dinamu, ovog puta remek djelo krasi trafostanicu u zagrebačkom Laništu. Inače, zadnjih već više od godinu i pol diljem grada intenzivno niču novi grafiti Dinama i sve je skupa poprimilo obrise prave male supkulturne renesanse..

Prije deset dana obilježena je 21 godina od povratka imena Dinamo, a Boysi su povodom toga na Laništu dali izraditi predivan grafit koji je obilježio promjenu imena, kao i još neke uz "glavni"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Matija za povijest

Tada pod imenom Croatia, Dinamo je 27. ožujka 1994. godine pobijedio splitski Hajduk 4:0 na Maksimiru, a jedan dječak ušao je u navijačku legendu kojoj i dan danas pripada.

Mali Matija je bio u Plavom salonu odakle je gledao utakmicu i upijao kako tribine skandiraju Dinamu a ne Croatiji. U jednom trenutku nakon dvoboja je dobio priliku upoznati prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Tada ga je Tuđman pitao za koga navija i dobio odgovor koji je pomalo i njega iznenadio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Dinamo". Naravno, svi su se odmah nasmijali, pa i prvi hrvatski predsjednik više onako kiselo, rekli bi smo. Tada ime Dinamo nije bilo omiljeno kod vladajuće strukture, ali jest u narodu, među navijačima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je Tuđman uzeo malog Matiju u naručje i rekao mu:

"Daj da ti nešto objasnim. Čuj, znaš što, jesi iz Zagreba? Dinamo ti ima u srpskom Pančevu i albanskoj Tirani i svuda, znaš... A sad budi za Croatiju znaš, ona na ti je nastavak i HAŠK-a i Građanskog i tog Dinama jel'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj odgovor, taj prizor, i dan danas ostao je kao jedan od simbola otpora Boysa prema sistemu i svoje ljubavi, borbe za Dinamo koja traje i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo