PHELPS SE VRATIO / Možda je izgubio finale, ali je zaradio poštovanje od svih!

Image
Foto: AP Images

Najuspješniji plivač svih vremena Amerikanac Michael Phelps vratio se plivanju dvije godine nakon što je objavio prekid karijere nakon što je na Olimpijskim igrama u Londonu dosegnuo rekord od ukupno 18 zlata u karijeri.

25.4.2014.
9:59
AP Images
VOYO logo

Michael Phelps se vratio nastupom u Phoenixu osvojivši na 100 metara leptir drugo mjesto s rezultatom 52,13 iza starog rivala Ryana Lochtea koji isplivao vrijeme 51,93.

Phelps nije prvi sportaš koji se odlučio na povratak nakon što je već objavio prekid karijere. Duga je lista povratnika, a među najpoznatijim bili su Michael Jordan, Pele, Michael Schumacher, Niki Lauda, George Foreman, Dara Torres, Margaret Court, Mario Lemieux, Ben Johnson, MuhammadAli...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su i nakon pauze nastavili nizati uspjeh, dok se dio nikada nije vratio na stare staze slave.

"Vratio sam se," kratko je kazao možda i najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan 1995. godine vrativši se košarci nakon dvije godine pauze. 'Air Jordan' je od 1991. do 1993. u dresu Chicago Bullsa osvojio tri uzastopna NBA naslova, a u jesen 1993. sve šokirao obznanivši kraj karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je imao 30 godina i bio je u naponu snage. Iduće dvije godine okušao se u baseballu igrajući za Chicago White Sockse, no potom se predomislio i vratio košarci. Od 1996. do 1998. je s Bullsima osvojio još tri NBA naslova. Nakon drugog umirovljenja 1998. godine, Jordan se ponovno vratio na NBA parkete te od 2001. do 2003. godine nastupao za Washington Wizardse. Međutim zbog problema s koljenima, Jordan se 2003. godine definitivno ponovno povlači iz profesionalne košarke.

Legendarni brazilski nogometaš Pele briljantnu karijeru ispunjenu nizom trofeja je okončao 1974. godine. Punih 19 sezona je nosio dres Santosa, dok je u dresu brazilske vrste tri puta bio svjetski prvak (1958, 1962, 1970). U ljeto 1975., nakon godinu i pol pauze vratio se nogometu potpisavši unosni ugovor za New York Cosmos. U 'velikoj jabuci' je ostao do 1977. godine kada je rekao 'zbogom' nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena. Sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrka, te vlasnik još niza rekorda u svijetu Formule Nijemac Michael Schumacher karijeru je završio 2006. Tri godine kasnije pokušao se vratiti u momčad Ferrarija nakon udesa Felipea Masse na Hungaroringu, no taj pokušaj je propao. Natjecanju Formule 1 vratio se 2010. kao član momčadi Mercedesa koja je preuzela momčad Brawn GP-a. U tri sezone za upravljačem Mercedesa nije ostvario niti jednu pobjedu. Svoju posljednju utrku u Formuli 1 za Veliku nagradu Brazila 2012. završio je na sedmom mjestu. Koncem prošle godine Schumacher je na skijanju u Francuskoj stradao zadobivši teške ozljede glave. Bio je otada podvrgnut dvjema operacijama na glavi, te se nalazio u stanju inducirane kome kako bi se smanjio rizik od daljnjeg oštećenja mozga. Prije dva mjeseca njegov mozak je pozitivno reagirao na promjene nakon čega je počeo višemjesečni proces buđenja iz kome.

Schumacherov kolega Austrijanac Niki Lauda tri puta je bio svjetski prvak u F1 (1975, 1977, 1984). Iz 'oktanskog cirkusa' je odlazio dvaput. Prvi put 1979. godine, no nakon nešto više od dvije godine odmora zaželio se brzine. Vratio se 1982. godine i to u velikom stilu osvojivši naslov svjetskog prvaka 1984. za upravljačem McLarena. Iduće godine na čak 11 od 14 utrka nije završio i 1985. se zauvijek povukao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavni američki boksač Muhammad Ali, prema mnogim ocjenama najveći boksač teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća, dva puta je prekidao karijeru. Prvi naslov prvaka osvojio je 1964. godine kao 22-godišnjak pobijedivši Sonnyja Listona. Nakon što je osvojio 'pojas' ulazi u sukobe se vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere je trajao oko tri godine. Titulu prvaka teške kategorije je vratio 1974. godine pobijedivši u Zairu Georgea Foremana u meču poznatom kao 'The Rumble in the Jungle'. Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leon Spinksa 1979. Pokušao je Ali ostvariti povratak i kao 38-godišnjak, ali je taj pokušaj završio neslavnim porazom od Larry Holmesa 1980.

Jedan od najvećih boksača svih vremena George Foreman prvi put se povukao nakon poraza od Muhammad Alija u Kinshasi. 'Mirovina' je trajala godinu i pol nakon čega je u ringu izdržao do 1977. Idućih deset godina je bio svećenik, a potom se kao 38-godišnjak vratio u ring. U studenom 1994. je pobijedio Mikea Moorea postavši najstariji svjetski prvak sa 45 godina. Od boksa se oprostio 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica čak 24 teniska Grand Slam u pojedinačnoj konkurenciji i 21 u konkurenciji parova Australka Margaret Court napustila je tenis 1966. godine nakon slavlja u Wimbledonu. Dvije godine kasnije se vratila na terene, a 1970. osvojila sva četiri Grand Slama u jednoj godini. Od 1972. do 1976. je rodila troje djece, 1977. se definitivno povukla. Zanimljivo, nakon 1968. godine, kada se vratila tenisu, usprkos rođenju troje djece osvojila je čak 11 Grand Slam naslova u 'singlu'.

Njezin jednako slavni švedski kolega Bjorn Borg, teniska ikona 70-tih i 80-tih godina, povukao se strašno rano. Kada se 'umirovio' 1983. godine imao je svega 26 godina. Prije prekida karijere osvojio je šest Roland Garrosa i pet uzastopnih Wimbledona. Međutim, život 'playboya' odnio je sav novac, pa se Borg 1991. godine vratio tenisu. Odigrao je devet mečeva i svih devet izgubio ne osvojivši niti set. Godine 1993. povukao se za stalno. Kasnije se pridružio 'Senior Touru'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih hokejaša svih vremena Kanađanin Mario Lemieux više puta je prekidao i nastavljao karijeru. Prvi put se povukao s leda u siječnju 1993. kada je obolio od Hodgkinovog limfoma, odnosno, raka limfatičnog aparata nepoznatog uzroka. Čudesno, nakon samo šest tjedana kemoterapije, već u ožujku Lemieux se vratio na led, izazvavši time šok i nevjericu javnosti. Iduće sezone (1993/94.) Lemieux je ipak izmučen ozljedama izdržao samo 22 utakmice, a sljedeće godine zbog bolova uopće nije ni zaigrao. U hokej se vratio 1995./96., odnosno 1996./97., te oba puta natjecanje završio kao najbolji strijelac lige. Karijeru je zaključio 1997. međutim, tri godine kasnije u prosincu 2000. je ponovo zaigrao nakon tri i pol godine pauze. Na OI 2002 je s Kanadom osvojio zlato, a u siječnju 2006. je rekao definitivno zbogom, u 41. godini i to zbog zdravstvenih problema, ovoga puta srčane aritmije.

Američka plivačica Dara Torres bila je posebna priča. Dva puta se vraćala u bazen i to svaki puta osvojivši olimpijsko odličje. Ukupno je nastupila na pet OI osvojivši deset olimpijskih medalja - četiri zlata, dva srebra i četiri bronce. Prvi put se bazena zasitila nakon OI Barceloni 1992. Vratila se uoči OI u Sydneyju 2000. i osvojila još dva zlata. Nakon Sydneyja je ponovo otišla i vratila se uoči Pekinga 2008. U Kini je u dobi od 41 godine osvojila dva srebra postavši najstarija plivačica u olimpijskoj povijesti. Nastupila je i na SP-u u Rimu idućče godine, a potom rekla - dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo