obavljanje samostalne djelatnosti / Malverzacije u Hajduku: vještak potvrdio nezakonite isplate igračima

Image

Vještak je pojasnio da se financijske transakcije nisu provodile kroz poslovne knjige

13.5.2015.
13:00
VOYO logo

Financijski vještak Cvitan Grubišić kazao je na suđenju bivšim čelnicima Hajduka, optuženima zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom su napravili višemilijunsku štetu, da su se u njihovo vrijeme isplate igračima radile nezakonito, ponekad i bez ikakvih potvrda.

Financijske transakcije nisu se provodile kroz poslovne knjige, pojedine niti bile u računovodstvenoj evidenciji, a nekim su se igračima isplate obavljale bez ikakvih potvrda Cvitan Grubišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak je pojasnio da se financijske transakcije nisu provodile kroz poslovne knjige, pojedine niti bile u računovodstvenoj evidenciji, a nekim su se igračima isplate obavljale bez ikakvih potvrda. Dodao je i da je nakon šest godina, ako u međuvremenu ništa nije poduzeto i naplaćeno, došlo do zastare novčanih potraživanja. Zbog promjene zakona, ali i zastare u jednom dijelu optužnice tužiteljstvo je najavilo da će do okončanja postupka napraviti izmjenu optužnice.

"Sredstva koja su Hajduku dolazila za transfer igrača su se dijelila na dio za klub i dio za igrače. Dio za igrače se smatra dohotkom igrača i spada pod obvezu obračunavanja poreza na dohodak, a drugi je dio sredstava koji ide Hajduku. Na kraju godine Hajduk treba izračunati dobit i na tu dobit platiti porez. Igrači nisu bili pod ugovorom niti u radnom odnosu već obavljali samostalnu djelatnost", kazao je vještak Grubišić koji je već dva puta radio svoje nalaze u "slučaju Hajduk".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je obrana imala niz pitanja za vještaka sudac Zoran Matulović prekinuo je raspravu, a vještak će kompleksna financijska pitanja u roku od mjesec dana dobiti napismeno.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju tereti Željka Kovačevića (59), Petra Reića (58), Ivana Maršića (63), Ivu Šurjaka (62), Velimira Strinića (53) i Ivana Zelića (66). Na teret im se stavlja da su kaznena djela činili u periodu od 1997. do 2000. kada su u nekoliko navrata predizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako napravili višemilijunsku materijalnu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se među ostalim navodi kako su blagajničku dokumentaciju pronašli, a potom sakrili ili uništili. Predizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa "pravdali" kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo