S TERENA U POLITIKU / Košarkaški trener postao šef parlamenta

Image

U zemlji koja obožava košarku, taj izbor odgovara postavljanju nogometne zvijezde na visoki politički položaj u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji.

17.11.2012.
11:00
VOYO logo

VILNIUS - VydasGedvilas, bivši izbornik ženske košarkaške reprezentacije Litve, izabran je u petak navečer za predsjednika litvanskog parlamenta, drugu najvišu funkciju u zemlji nakon one predsjednika republike.

Pod Gedvilasovim vodstvom reprezentacija je osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu prije petnaest godina. Gedvilas, član Radničke stranke, izabran je za predsjednika parlamenta s 84 glasova nasuprot 49.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji koja obožava košarku, taj izbor odgovara postavljanju nogometne zvijezde na visoki politički položaj u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji, piše AFP.

"Sretan sam što sam dio života posvetio sportu", izjavio je Gedvilas kolegama zastupnicima na otvaranju parlamentarne sjednice. "Sport je uobličio moj karakter, moju odlučnost, moju ustrajnost u postizanju ciljeva a naučio me i diplomaciji", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gedvilas (53) bio je izbornik ženske košarkaške nacionalne ekipe od 1996. do 2001.. Godine 1997. s reprezentacijom je osvojio europsko prvenstvo.

Gedvilas je doktorirao biomedicinu, a sportsku je karijeru prekinuo kad je prvi put izabran za zastupnika 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Ustavu, predsjednik parlamenta zamjenjuje predsjednika u slučaju smrti ili spriječenosti.

Gedvilas je član Radničke stranke koja bi trebala biti dio vladine koalicije nakon što su birači, nezadovoljni politikom štednje, svrgnuli s vlasti koaliciju desnog centra na izborima 28. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo