DRAMATIČNA UTAKMICA / Srbija izgubila u finalu MundoBasketa protiv Njemačke, Schroeder im presudio

Image

Njemačka košarkaška reprezentacija po prvi put u povijesti osvojila je naslov svjetskog prvaka pobijedivši u nedjeljnom finalu odigranom u Manili izabranu vrstu Srbije s 83-77 (23-26, 24-21, 22-10, 14-20).

10.9.2023.
17:03
VOYO logo

Njemačka je tako kao jedina neporažena momčad završila natjecanje na ovom Svjetskom prvenstvu i potpuno zasluženo stigla do naslova.

Image
BORBA SUSJEDA /

SP košarka: Kanada u trileru produžetaka svladala SAD i uzela broncu

Image
BORBA SUSJEDA /

SP košarka: Kanada u trileru produžetaka svladala SAD i uzela broncu

U finalu ih je predvodio 29-godišnji razigravač Dennis Schroder s 28 koševa. Franz Wagner je ubacio 19 poena i imao sedam skokova, dok je velik doprinos dao Johannes Voigtmann s 12 koševa, osam skokova i tri asistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksa Avramović je s 21 košem bio najbolji strijelac Srbije u finalu. Bogdan Bogdanović je ubacio 17, a Filip Petrušev 10 poena.

Njemačka predvođena Dennisom Schroderom

U prvom poluvremenu finala u Manili nijedna momčad nije uspjela stvoriti opipljiviju prednost. Reprezentacija Srbije je veći dio vremena provela u vodstvu, ali ono ni u jednom trenutku nije bilo veće od pet koševa. Stoga je rezultat 47-47 nakon prvih 20 minuta bio prilično realan prikaz viđenog na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u trećoj četvrtini je Njemačka predvođena Dennisom Schroderom odigrala sjajnu obranu limitirajući suparnika na samo 10 koševa pa je za posljednjih deset minuta momčad Gordieja Herberta stvorila 12 poena prednosti (69-57).

Image

Reprezentacija Srbije nakon dvije minute igre u posljednjoj četvrtini još uvijek zaostajala za 12 koševa (71-59), da bi na krilima raspoloženog razigravača Alekse Avramovića izabranici Svetislava Pešića malo po malo smanjivali prednost Nijemaca koja je na ulazu u posljednju minutu iznosila samo tri koša (78-75) nakon što je Avramović pogodio sva tri slobodna bacanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Gudurić je, nakon Bogdanovićeve 'krađe' imao tricu za izjednačenje, da bi na drugoj strani Dennis Schroder izborio dva slobodna bacanja i pogodio samo jedno za 79-75, kad je do kraja ostalo 48 sekundi.

Dramatična završnica

Za devet sekundi Gudurić je izborio slobodna bacanja i pogodio oba (79-77), da bi Schroder još jednim sjajnim ulazom odveo Nijemce opet na +4 (81-77) na 21 sekundu prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avramović je promašio dalekometnu tricu u sljedećem napadu, a nakon napadačkog skoka Nikole Jovića, Gudurić je bacio loptu u aut. Schroder je 12.6 sekundi prije kraja pogodio oba bacanja za 83-77 i Njemačkoj donio prvi naslov svjetskog prvaka.

Za Nijemce je ovo bilo prvo finale u kojem su osvojili svoju drugu medalju na svjetskim prvenstvima, nakon bronce iz 2002. u Indianapolisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija Srbije je pod tim nazivom po drugi put osvojila srebrnu medalju, a prvu je osvojila 2014. u Španjolskoj, gdje je u finalu poražena od Amerikanaca (129-92). Od raspada bivše države, ali pod nazivom SR Jugoslavija, srpski košarkaši su dvaput bili svjetski prvaci, 1998. u Ateni i 2002. u Indianapolisu.

Treće mjesto u Manili osvojila je reprezentacija Kanade, koja je u utakmici za broncu svladala reprezentaciju SAD-a sa 127-118 u produžetku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo