ČUDESNO / Spektakularni Damian Lillard ubacio nevjerojatnih 71 koš, ispisao povijest NBA lige i otkrio: 'Bojim se igala'

Image
Foto: Profimedia

Damian Lillard ispisao povijest NBA lige

27.2.2023.
9:18
Profimedia
VOYO logo

Zvijezda Portland Trail Blazersa, nevjerojatni Damian Lillard, noćas po našem vremenu odigrala je senzacionalnu utakmicu i ubacila 71 koš u pobjedi svoje momčadi protiv Houston Rocketsa. Dvoboj igran igran u Moda Centeru u Portlandu završio je 131:114, a Lillard je teren napustio uz ovacije publike nakon dosad svoje neviđene partije. Čitava Amerika, ali i košarkaški svijet - bruje o partiji Lillarda koji je odigrao kao da nije s ovog svijeta...

Image
KAKAV PEH /

Spektakularna noć u NBA-u: Odigrana je utakmica s najvećim brojem poena u povijesti, a Zubac ju je morao propustiti

Image
KAKAV PEH /

Spektakularna noć u NBA-u: Odigrana je utakmica s najvećim brojem poena u povijesti, a Zubac ju je morao propustiti

Već na poluvremenu bio na 41

Lillard je, naime, već na poluvremenu imao 41 ubačen koš, a kraj ogleda završio je rekordom karijere. Iz igre je gađao 22/38, od čega 13/22 za tri poena. Učinku karijere dodao je po šest skokova i asistencija. Ubačenih 13 trica je rekord franšize i drugi najbolji takav učinak svih vremena u NBA ligi, a 71 koš ukupno osmi najviši učinak u povijesti najjače košarkaške lige svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uživam u onim trenucima kad sam idem na sve ili ništa, kad sam u napadačkom modu", kazao je Lillard nakon svoje epske predstave, prenosi ESPN pisanje AP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon što je spektakl bio gotov i publika na tribinama krenula prema izlazima dvorane, Lillard je bio pozvan na testiranje na droge. Ispostavilo se da se sedmerostruki All-Star igrač koji se ne boji šutnuti tricu s pola terena - boji igala!

'Znam da imam puno tetovaža, ali...'

“Znam da imam puno tetovaža, ali kada vadite krv, to je drugačije od tetovaža. To me baca u nesvjest, nije mi dobro," kazao je Lillard pokazujući ruku, nakon čega ju je spustio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lillard je bio testiran one noći kada se izjednačio s Donovanom Mitchellom iz Clevelanda po broju koševa u utakmici ove sezone nakon što je Mitchell također zabio 71 u pobjedi protiv Chicaga 2. siječnja.

Lillardovih 13 trica također je bio jedan manje od NBA rekorda Klaya Thompsona iz Golden Statea 2018. Thompsonov suigrač iz Warriorsa Stephen Curry (2016.) i Zach LaVine iz Chicaga (2019.) također su postigli 13 trica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lillard je srušio vlastitu granicu franšize od 61 poena, što je učinio dvaput. Također, dosadašnji rekord u tricama mu je bio 11, sad je na 13, dakle za dvije čak bolje... Poznat po svojoj poniznosti, Lillard nije bio siguran kako obilježiti ovaj veličanstveni trenutak u svojoj karijeri...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki košarkaš uživa u trenucima kad su vrući'

"Mislim da svaki košarkaš uživa u onim trenucima kada ste vrući, u napadu ste jako dobri i ide vam, osjećate se dobro," kazao je Lillard i dodao:

"Ali, to su stvari s kojima se poslije borim, kao kad sam izašao s terena, jesam li trebao biti pretjerano uzbuđen ili što?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjim minutama utakmice publika u Moda centru bila je na nogama, navijači su mobitelima snimali trenutak dok su skandirali - “MVP! MVP!"

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

"To je stvarno, stvarno bila maestralna izvedba", izjavio je trener Blazersa Chauncey Billups - “Bilo je to umjetničko djelo. To je bilo nevjerojatno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damian Lillard postao je prvi košarkaš ikad koji je neku NBA utakmicu zaključio sa 70+ koševa, pet ili više skokova i asistencija uz barem 10 ubačenih trica. Bila mu je ovo peta utakmica u karijere u kojoj je ubacio 60 ili više koševa i njom se približio tragično preminulom Kobeu Bryantu, koji je odigrao takvih šest susreta. Neuhvatljiv rekord drži Wilt Chamberlain s 32 utakmice u kojima je ubacio 60+ koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtit će se njegovo košarkaško ludilo

Čudesnu večer Lillard je najavio prvim dijelom utakmice, nakon kojeg je otišao u svlačionicu sa gore već spomenutim 41 poenom i osam ubačenih trica. Postao je time tek drugi košarkaš u povijesti NBA lige koji je nakon dvije četvrtine ubacio 40 uz osam trica. Prvi i dosad jedini bio je Kobe Bryant, koji je 2003. na poluvrijeme otišao s 42 postignuta poena.

Svoj dosadašnji rekord karijere od 61 poena prestigao je nešto manje od pet minuta prije kraja utakmice, kada je ubacio svoju 12. tricu, preko Jae’Seana Tatea, za prednost Blazersa 121:105. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Damian Lillard je bio neyaustavljiv.

U rekordnoj večeri Lillarda samo su još dvojica igrača Blazersa ubacila više od 10 poena. Jerami Grant susret je završio s 13 koševa i pet skokova, a Nassir Little dodao je 11 uz devet skokova. Po 17 su za Rocketse ubacili Tate i Alperen Sengun, koji je imao i 10 skokova.

NBA rezultati:

Oklahoma City - Sacramento 115:124
Denver - LA Clippers 134:124 (produžetak)
Milwaukee - Phoenix 104:101
Atlanta - Brooklyn 129:127
Chicago - Washington 102:82
Dallas - LA Lakers 108:111
Cleveland - Toronto 118:93
Golden State - Minnesota 109:104
Portland - Houston 131:114

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo