PRED 71.000 NAVIJAČA / Hrvat tužan napustio teren, brucoši ušli u povijest

Košarkaši Dukea osvojili su NCAA naslov svladavši u velikom finalu Wisconsin našeg Duje Dukana s 68:63.

7.4.2015.
11:05
VOYO logo

Nakon što su u polufinalu kreirali veliku senzaciju, svladavši do tad neporaženi Kentucky, košarkaši Wisconsina, sveučilišne momčadi za koju igra Duje Dukan, nisu uspjeli po drugi puta u svojoj povijesti otići do kraja (1941. godine uzeli naslov sveučilišnih prvaka Amerike), i tako šokirati svijet. Aktualni izbornik SAD-a Mike Krzyzewski je sa svojim Dukeom zaustavio trenera Bo Ryana (14 godina na klupi Wisconsina) i osvojio svoju petu NCAA titulu, čime je prestigao Adolpha Ruppa i došao na drugo mjesto vječne liste, iza nekadašnjeg trenera UCLA-a, nedodirljivog Johna Woodena, koji ima fantastičnih deset trofeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada spomenete trenera Woodena on je nekako odvojen od svih nas ostalih, a poštovanje zaslužuje i Indianapolis. Ova arena je spektakularna. Kada izađete na ovaj parket, osjetite neku vrstu magije. Ne znam točno što je to, ali definitivno nešto postoji. Mi smo odigrali odličnu utakmicu i osvojili naslov", kazao je Krzyzewski, koji je američku reprezentaciju u posljednjih sedam godina doveo do dva olimpijska zlata i postao prvi trener s kojim su Amerikanci obranili naslov svjetskih prvaka.

Ove je godine već postao jedini sveučilišni trener s više od 1000 pobjeda u I diviziji NCAA, a ovo mu je već treći naslov osvojen u Indianapolisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je gradu osvojio svoj prvi naslov 1991. godine s generacijom koju su predvodili Grant Hill i Christian Laettner, a na istom je stadionu, na kojem sada ima omjer 4-0, prije pet godina stigao do četvrtog NCAA trijumfa, kad je u momčadi imao Nolana Smitha, beka koji je prošle godine nosio dres Cedevite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče same utakmice, vrijedi istaknuti kako Duke u prvom poluvremenu nikako nije mogao slomiti Wisconsin, te je imao velikih problema. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 31:31, a Duke je do slavlja došao tek u završnici susreta. Tyus Jones je minutu i pol prije kraja pogodio tricu za 66:58, što je bilo dovoljno za trofej najboljih u NCAA ligi.

Veliki trofej koji se posebno cijeni u američkom sportskom svijetu. Popularnost koju Final Four NCAA košarkaške lige ima u Americi uistinu je teško opisati. Dovoljno je tek kazati kako je finale NCAA lige drugi najgledaniji sportski događaj godine u Americi, odmah iza Super Bowla, a ovu utakmicu uživo je pratilo 71,149 gledatelja, što je četvrta posjećenost u povijesti kada je riječ o NCAA finalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje finale je bilo uistinu posebno. Naime, brusoši Dukea su najzaslužniji za osvojeni naslov jer su upravo oni zabili 60 od ukupno 68 koševa. Najbolji igrač finala bio je Jones, brucoš koji je u prvom poluvremenu zabio tek 4 poena, da bi u drugom eksplodirao i uvaljao još 19. Dovoljno da ponese MVP titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fantastični su. Pogledajte, četvorica su u udarnoj petorci. Zahvalan sam što su izabrali Duke", izjavio je trener Krzyzewski.

Naš Duje Dukan je za Wisconsin odigrao deset minuta i zabio pet koševa uz tri skoka. Najefikasniji je bio Frank Kaminsky s 21 poenom i 12 skokova, dok je 13 zabio Nigel Hayes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo