BRILJIRAO I PRED MIKROFONOM / Junak Hrvatske riječima oborio sve: 'To je način na koji ćemo kao reprezentacija napredovati'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

košarkaši u subotu od 16 igraju polufinale turnira

2.7.2021.
7:53
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija igrat će u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju, nakon što je u četvrtak teškom mukom svladala Tunis sa 75-70 (20-11, 22-17, 14-29, 19-13) i tako osvojila drugo mjesto u svojoj skupini, a za plasman u finale će u subotu igrati protiv Njemačke.

Image
(NE)OČEKIVANI JUNAK I FAKTOR X /

Mršić se pred čitavom nacijom poklonio košarkašu koji može biti uzor svima: 'Ako se svi ugledamo na njega, onda imamo šansu za Tokio'

Image
(NE)OČEKIVANI JUNAK I FAKTOR X /

Mršić se pred čitavom nacijom poklonio košarkašu koji može biti uzor svima: 'Ako se svi ugledamo na njega, onda imamo šansu za Tokio'

Najbolji igrač Hrvatske bio je Mario Hezonja s 27 koševa, osam skokova, tri asistencije i četiri ukradene lopte. Po 14 poena ubacili su Bojan Bogdanović i Ante Žižić, koji je imao i 12 skokova te dvije blokade. Kod Tunižana je najbolji strijelac bio Radhouane Slimane s 15 koševa, a imao je i sedam skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, izbornik Veljko Mršić je nakon utakmice izdvojio jedno drugo ime.

Postao prmjer

"Pavle Marčinković nam je sjajnom igrom u obrani donio pobjedu i ako se svi ugledamo na njega i na njegov primjer, onda imamo šansu za Tokio. Možemo stoga zahvaliti Marčinkoviću, pokazao je što je kolektivna košarka. Tri skoka u napadu u završnici, trica na dva razlike... Svaka mu čast", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marčinković tako je u svom Splitu spasio Hrvatsku u završnici protiv Tunisa, ali najviše je oduševio energijom i zalaganjem u ključnim trenucima na kvalifikacijskom turniru za OI. Ostvario je Pavle učinak od 5 poena, 7 ofenzivnih skokova i dva dodavanja. Tricom, s dvije osvojene lopte i tri napadačka skoka u trenucima kada se lomila utakmica pokazao je koliko je važan za ovu reprezentaciju.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Prvo poluvrijeme je bilo odlično. Ostavili smo ih na manje od 15 poena po četvrtini što nam je jedan od ciljeva u obrambenoj pripremi utakmice. U toj trećoj četvrtini bili smo nestrpljivi, da se blago izrazim, željeli smo što prije riješiti utakmicu, a Tunižani su to znali kazniti. Pogađali su neke lude šuteve, skakali su u napadu, kod nas nije bilo komunikacije u obrani. Krenimo od sebe. Postoje te neke stvari koje se mogu popraviti koje mogu puno više podignuti našu igru. To više nije stvar napadačke ili obrambene taktike. Koncentracija nas dovodi u ovakve probleme. Kod skoka, kod preuzimanja, zagrađivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako protiv Njemačke?

Žao mi je što sami sebe dovodimo u ovakve situacije i to zbog stvari koje stvarno možemo sami kontrolirati. Imamo dan i pol za pripremu utakmice s Njemačkom. Ne želim ovdje govoriti kakva je to momčad i što nas očekuje. Trebamo krenuti od sebe i podići taj obavezni dio na višu razinu. Ako to uspijemo i rezultat će biti povoljan. Jedino ako smo svi zajedno možemo postići naš cilj. Moramo gledati u tom smjeru jer nas samo neki detalji dijele od toga hoće li neki od nas prvi puta postati Olimpijci. Naježim se kada mi je ta misao u glavi i kada izađem na parket dajem sve od sebe. Siguran sam i da svi dečki oko mene isto tako razmišljaju. Ako ćemo mi to htjeti mi ćemo to i ostvariti. Tu je kraj priče. Jer mi kvalitetu imamo. Budimo optimistični. Vidi se pomak u odnosu na Brazil dvadeset i plus minuta", kazao je Marčinković poslije pobjede, a nakon toga je svojim riječima oborio je sve prisutne.

"Ako se odlučiš naći u nekom sistemu, koncentriran si i imaš volje stvarno možeš napraviti puno. Iako to brojka možda neće pokazati ja sebe pokušavam natjerati da si nađem suživot s igračima koji sigurno neke druge stvari rade puno bolje od mene i pokušavam se kao puzla uklopiti i da dam nešto više i drugačije, da kliknem sa suigračima i da to bude moj adut da provedem odrađene kvalitetne minute na terenu. Kada daješ cijelog sebe na kraju će te nagraditi i lopta. Uz ovako napadački kvalitetne igrače koje imamo mi ostali se moramo naći u drugim ulogama bez obzira kakve mi one bile u našim klubovima. To je način na koji ćemo kao reprezentacija napredovati", završio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo