IMAMO IZBORNIKA: / 'Možemo do cilja koji sanjamo - do Olimpijskih igara'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ono o čemu se nagađalo posljednjih dana, u srijedu je dobvilo i službenu potvrdu.

23.3.2016.
14:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Petrović po treći put dolazi na kormilo hrvatske reprezentacije. Vodio ju je na Europskom prvenstvu 1995. godine, kad su naši košarkaši osvojili broncu, posljednju medalju s velikih natjecanja, pa potom i na Eurobasketu u Turskoj 2001. godine. Hrvatska je tada u četvrtfinalu imala 19 koševa prednosti protiv domaćina, ali je sve prosula i na koncu izgubila u produžetku.

'Presudilo Acino iskustvo'

Sada se Petrović vraća na klupu reprezentacije s ciljem da je odvede na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Na kvalifikacijskom turniru u Torinu, od 4. do 9. srpnja, Hrvatska će igrati u skupini s Tunisom i domaćinom Italijom, dok su u drugoj grupi Grčka, Meksiko i Iran. Po dvije najbolje momčadi iz svake skupine idu u polufinale, a u Rio de Janeiro će samo pobjednik turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni savjet Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) za izbornika je, podsjetimo, predložio Velimira Perasovića koji je reprezentaciju vodio na lanjskom Eurobasketu. On, međutim, nije dobio dozvolu svoga kluba Laboral Kutxe za angažman u nacionalnoj momčadi, pa je HKS krenuo u potragu za novim rješenjem.

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj
Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

Roko Ukić

"Razvukli su nas oko Perasovića, pa se sve odužilo. Joke Vranković i ja obavili smo dosta razgovora. Pričali smo Nazorom i Tabakom, no oni su smatrali da nisu spremni za reprezentaciju. Razgovarali smo i s Trinchierijem, Mršićem i Jusupom. Trinchieriju (talijanski trener na klupi Bamberga, op. a.) prvenstvo završava u šestom mjesecu i to nam nije bilo prihvatljivo. Izbor je pao na samo tri kandidata - Jusupa, Mršića i Acu, a na kraju je presudilo Acino iskustvo", objasnio je predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema smjene generacija'

Aco posljednjih mjeseci kao izvršni dopredsjednik Cibone pokušava izvući zagrebački klub iz financijske krize, a s obzirom da nema namjere napustiti tu misiju, izbornik bi trebao biti samo za jednu akciju. Ili, dakako, dvije ako se Hrvatska plasira u Rio. Nakon toga bi HKS trebao potražiti dugoročno rješenje za izborničku klupu.

Image
Image

Dario Šarić i Mario Hezonja

"Velika je čast ponovno biti izbornik. U idućih sedam dana kontaktirat ću sve potencijalne reprezentativce, zatim ćemo ih i obići sve, osim ovih koji su u NBA ligi. Ovdje se radi, nadam se, o dvokratnoj akciji, kvalifikacijama i Riju. U ovom trenutku nema govora o smjeni generacija. To neka radi moj nasljednik, ali tri, četiri promjene ipak će biti. Što se tiče kvalifikacija, mislim da je to najlakši put za OI. Puno teže bi bilo protiv Srbije u Beogradu. Vjerujem da možemo doći do cilja koji sanjamo, do Olimpijskih igara", u optimističnim je tonovima zaključio Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo