POVIJEST KOŠARKE / Eurobasket kojeg je osvojila afrička reprezentacija: Priča o Faraonima i prvenstvu pod zvijezdama u pustinji

Image
Foto: FIBA
16.9.2022.
21:43
FIBA
VOYO logo

Eurobasket je u punom jeku. Ovogodišnje Europsko prvenstvo u košarci jedno je od najzanimljivijih u posljednjih nekoliko godina. Veliki broj favorita i sjajnih igrača na jednom turniru, zatim ispadanje tri glavna favorita i polufinale s reprezentacijama iz drugog plana. Košarka je ponovno zaludila dobar dio publike u Europi i pokazala da se i na starom kontinentu igra dobar 'basket'. Nekada je Eurobasket bilo jedino reprezentativno natjecanje na svijetu, a jednom je europskom košarkom vladala afrička reprezentacija.

Image
DOMINACIJA FRANCUSKE /

Francuzi slavili u polufinalu Eurobasketa: Poljska doživjela katastrofu kakva se ne pamti 70 godina

Image
DOMINACIJA FRANCUSKE /

Francuzi slavili u polufinalu Eurobasketa: Poljska doživjela katastrofu kakva se ne pamti 70 godina

Jedna od najmanje poznatih činjenica u povijesti košarke je ta da je reprezentacija Egipta bila prvak Europe u košarci. Egipatska reprezentacija natječe se na afričkim prvenstvima od 1962., a prije toga se borila protiv europskih sila poput Grčke, Francuske, Litve i Turske. Grad tisuću minareta, Kairo, čak je bio domaćin Europskog prvenstva u košarci, kako se tada zvao EuroBasket, 1949. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je prvi nastup na velikoj sceni imao 1937 godine u Litvi. Izgubili su sve utakmice i nisu se proslavili. U svom drugom nastupu na turniru 10 godina kasnije u Pragu, Egipat je prošao znatno bolje, pobijedivši u šest od sedam utakmica i završio treći iza Sovjetskog Saveza i Češke.

Image

Godine 1949., Sovjetski Savez, kao aktualni prvak, imao je priliku biti domaćin turnira, ali je odlučio ne igrati, a Česi su također odlučili da neće organizirati turnir jer su to učinili upravo 1947. Takav rasplet događaja doveo je do toga da Egipat, kao treća reprezentacija svijeta u tom trenutku bude domaćin turnira. Do travnja, mjesec dana prije početka turnira, prijavili su se Egipat, Francuska, Italija, Turska, Grčka i Nizozemska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 11 dana prije početka turnira, u Italiji se dogodila tragedija. Zrakoplov koji je prevozio nogometnu momčad Torina srušio se i ubio sve koji su bili u njemu. Talijani su povodom toga odlučili da neće otputovati u Egipat na EuroBasket na afričkom kontinentu.

EuroBasket je tako spao na samo pet ekipa. Organizatori su morali djelovati i odlučili su se turnir upotpuniti reprezentacijama s afričkog kontinenta. Uputili su poziv Libanonu i Sriji da pošalju svoje reprezentacije što su ovi objeručke prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Turnir se igrao u rezidencijalnom dijelu Kaira. Nije bilo dvorane nego se turnir održao u Heliopolisu pod vedrim nebom i zvijezdama. Faraonima je domaći teren očito jako dobro odgovarao jer su una turniru ostvarili sve pobjede. Egipat je prvo slavio protiv Sirije (71-44) i Libanona (57-30), a zatim su prošli Tursku (57-44), Grčku (50-39) i Francusku (57-36). Osvojili su tako titulu prvaka Europe i postigli jedan od najvećih košarkaških ali i sportskih uspjeha.

Image

Kapetan Faraona u zlatno doba njihove košarke bio je Albert Fahmy Tadros koji je predvodio Egipat i na Olimpijskim igrama 1948. i 1952. Najbolji strijelac domaćina bio je Abdel Rahman Hafez koji je zabio 14 koševa po utakmici. Ostatak momčadi činili su Hussein Kamel Montasser, Nessim Salah El-Dine, Fouad Abdelmeguid El-Kheir, Walid Chafik Saleh, Gabriel Armand Catafago, Youssef Mohammed Abbas, Mohammed A. El-Rashidi, Youssef Kamal Abouaouf, Medhat Mohammed Youssef, Mohammed Mahmud Soliman i dva igrača čija su prezimena bila Saki i Batanouni - zapisi ne pokazuju njihova imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je sljedeće godine na prvom svjetskom prvenstvu održanom u Argentini osvojio peto mjesto. Posljednji put su Faraoni na Eurobasketu sudjelovali 1953. godine u Moskvi i završili su na desetom mjestu od 17 reprezentacija. Prvi AfroBasket održan je 1962. godine, a Egipat je ovo natjecanje osvojio dva puta, 1975. i 1983. godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo