KONTROVERZNI ŽIVOT LEGENDARNOG BOKSAČA: / Zašto je promijenio ime i prešao na islam?

Image

Jedan od najvećih sportaša u povijesti preminuo je u 74. godini.

4.6.2016.
10:38
VOYO logo

Muhammad Ali, prema mnogim najveći boksač u povijesti, imao je buran život obilježen ne samo velikim borbama u ringu nego i onim životnim. Veliku pažnju tako je privukao na sebe kada je javno prihvatio islam. Prema njegovim riječima s tom se religijom upoznao preko pokreta 'Nation of Islam', a 1962. upoznao je Malcolma X-a koji mu je postao duhovni vođa i politički mentor.

Promjena vjere

Službeno je 1964. objavljeno da je prihvatio islam te da će se od sada zvati Muhammad Ali. S obzirom da je bio član Nacije Islama, organizacije koja je zastupala superiornost crne rase te je tražila odvajanje crnaca i bijelaca, po uzoru na ostale pripadnike te organizacije uzeo je novo ime a sve s razlogom kako bi se odvojio od ropskog naslijeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često su pripadnici te organizacije svom imenu dodavali X kako bi prizvali u sjećanje svoje nepoznato afričko prezime iz vremena prije nego što su iz Afrike odvedeni u ropstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Nacije Islama je u to doba bio prilično kontroverzna organizacija zbog svojih stavova jer su smatrali sve bijelce neprijateljima i robovlasnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovoga poznata je Alijeva borba s vladom oko odlaska u Vijetnamski rat. 'Najveći' je odbio regrutaciju pozivajući se na prigovor savjesti uz pojašnjenje da ne želi sudjelovati u 'kršćanskim ratovima. Kada se stav javnosti u SAD-u prema tom ratu promijenio postao je jedan od vođa antiratnog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo