JEDNI KAŽU DA JE MIOČIĆ NAJBOLJI IKAD, DRUGI GA GROZNO PODCJENJUJU: / Pokušali smo riješiti jednu od najvećih dilema

Image
Foto: Profimedia

Većini gorljivih obožavatelja UFC-a je Miočić i dalje mediokritet, prosječan borac, neatraktivan i kao da svi jedva čekaju da ga se riješe

10.6.2020.
20:27
Profimedia
VOYO logo

Konačno, nakon gotovo deset mjeseci pauze i neizvjesnosti, potvrđena je treća borba Stipe Miočića i Daniela Cormiera. Meč se održava za dva mjeseca, a eto, nije trebalo predugo čekati, a već su krenule raznorazne kritike na račun Američkog borca hrvatskih korijena. Čini se kako niti povratak pojasa i deklasiranje Daniela Cormiera prošle godine, nije promijenilo mišljenje kod većine javnosti koja prati MMA.

Većini gorljivih obožavatelja UFC-a, posbice onih američkih, je Miočić i dalje mediokritet, prosječan borac, neatraktivan i kao da svi jedva čekaju da ga se riješe. Eto, već mjesecima se forsira meč Francisa Ngannoua i Jona Jonesa koji bi se, kao, trebali boriti za titulu privremenog prvaka i onda "otkinuti glavu" Miočiću, odnosno, boriti se u meču stoljeća s Cormierom, ako ga ovaj pobjedi u trećem srazu. Govorilo se da bi Miočiću bilo bolje da se povuče, da ode sada u mirovinu kada je na vrhuncu, fabricirale su se neke priče o teškoj ozljedi zbog koje će se morati umiroviti... Ma bilo je tu svega, ali na koncu Stipe nije popustio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Zašto ga osporavaju?

Miočića ionako osporavaju kroz cijelu karijeru, radili su to svi od protivnika pa do novinara i navijača, a imali smo situacije i u kojima njegov šef, Dana White, otvoreno navija protiv njega.

Miočić je "good guy", a njih, ruku na srce, baš nitko pretjerano ne "puši" u svijetu slobodne borbe. Uz sve to, Miočić nije pretjerano atraktivan borac, nije ekspert niti u jednoj disciplini, ne koristi se "trash-talkom", ne završava na policiji, ne drogira se, ne konzumira nedozvoljena sredstva, ne tuče se izvan kaveza po ulicama i pubovima... Jednostavno, čovjek živi mirnim obiteljskim životom i još uspije raditi redovan dnevni posao kao vatrogasac. A sve to, u njegovom slučaju, postaje problem. Ljudima je relativno zanimljiv isključivo i samo onda kada kroči nogom u kavez, ali katkada, ovisno o taktici, i tamo izostaje neka atraktivnost pa je Miočić na koncu zbog toga i žestoko osporavan, da ne kažemo i nepoželjan u UFC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realno, nisu niti Conor McGregor, nije niti Jon Jones, pa niti Khabib Nurmagomedov, vrhunski, kompletni i uvijek atraktivni u kavezu, ali jednostavno generiraju toliki "hype" i toliko se toga događa oko njih izvan kaveza, da su već sada hodajuće legende i naziva ih se najboljima svih vremena u ovom sportu. No, ostavimo sada po strani taj segment izvan kaveza i posvetimo se samo onom što Miočić zaista radi u kavezu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

August 14, 2019, Anaheim, California, USA: No. 1 UFC heavyweight Stipe Miocic during UFC 241 open-workouts at the Honda Center in Anaheim Wednesday, Aug. 14, 2019., Image: 465392323, License: Rights-managed, Restrictions: * Tabloid Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Hans Gutknecht / Zuma Press / Profimedia

Šokirao svijet

Samo na temelju prošlog meča s Danielom Cormierom može se zaključiti koliko je Miočić zapravo opasan borac i uistinu jedan od najboljih svih vremena, ma što god ostali tvrdili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo nekim redom. Miočić je bio teški “underdog” prije drugog ulaska u kavez s Cormierom. Ušao je u meč s manjim šansama prema kladionicama i malo tko je prognozirao pozitivan ishod nakon fijaska preklani kada ga je Cormier devasitrao i nanio mu najgori poraz u karijeri. Međutim, Miočić ih je na kraju demantirao i štoviše odradio je takav meč da su mu se, nevoljko, morali nakloniti i oni koji su ga do sada najžešće osporavali. Nokautirao je Daniela Cormiera u četvrtoj rundi na UFC 241 priredbi u Anaheimu i šokirao svijet.

Nakon meča javili su mu se Jon Jones i Dana White i obojica ustvrdili da je ipak najbolji teškaš svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Profimedia

Ni boks ni hrvanje, već - inteligencija

Ipak, moramo to tako reći, s pravom će se mnogi pitati kako to da jedan solidan, ali ne najbolji, hrvač, koji bježi iz partera jer se u njemu ne snalazi najbolje, jedan prosječan, ali nikako vrhunski, boksač, koji ima razoran udarac, ali bez problema primi teške direkte u bradu i biva nokautiran, može biti najbolji teškaš svih vremena?

Recimo to ovako, Miočićeva najveća odlika je njegova inteligencija. Svjestan svojih limita, Miočić je tip koji će vješto zamaskirati svoje mane, koji će taktički perfektno izvesti borbu pa makar morao čekati cijeli meč vremenski prozor od deset sekundi u kojima će dokrajčiti protivnika i na koncu ono najvažnije, Miočić je tip koji će učiti na svojim greškama i potruditi se da ih više ne ponavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipe ne "otkida glave", ne prijeti, ne busa se u prsa, ne provocira i uglavnom poštuje svoje protivnike, iako oni katkada ne poštuju njega. Posjeduje lavlje srce, ali posjeduje i vrlo oštar i bistar um, ima vrhunsku anticipaciju i u sekundi može procijeniti situaciju i donijeti pravu odluku. A to je nešto što mnogi njegovi konkurenti, na njihovu nesreću, nemaju. Izvrstan je primjer posljednja borba protiv Cormiera i zbog jednog detalja iz te borbe možemo ga slobodno proglasiti najboljim svih vremena.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

August 17, 2019, Anaheim, California, USA: Stipe Miocic defeats Daniel Cormier by TKO to win the UFC heavyweight championship during UFC 241 at the Honda Center in Anaheim Saturday, August 17, 2019., Image: 465931372, License: Rights-managed, Restrictions: * Tabloid Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press

Meč prije meča

Lani je Miočić protiv Cormiera ušao pomalo rastrojen. Zasićen obranama naslova, zasićen silnim animozitetom koji je vodstvo UFC-a stvorilo oko njega i kojim su na kraju uspjeli okrenuti javnost da počne zazivati njegov kraj. Zasićen tom svom gužvom, nemirom, promocijama, provokatorima, zasićen nasilno stvorenom prijateljsko-rivalskom atmosferom oko tadašnjeg sraza s Cormierom i Whiteovim oplakivanjem Francisa Ngannoua, francusko-kamerunskog borca kojeg je svladao početkom 2018. godine, a koji je tada bio ogroman projekt UFC-a. Miočić je ušao u kavez s Cormierom poprilično konfuzan i vjerojatno mentalno nespreman jer supruga mu je tih dana trebala roditi kćer, a on je već vjerojatno u mislima bio s njima, daleko od kaveza i krvi. Tada ga je Cormier pogodio i poslao u svijet snova i što je gore, priuštio mu je godinu dana potpunog zaborava i zanemarenosti sa strane UFC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miočić se nakon preklanjskog poraza zatvorio i posvetio obitelji, ostavivši MMA u nekoj drugoj sobi. Posvetio se svom drugom životnom pozivu, provodio je vrijeme u vatrogasnoj postaji i tek povremeno održavao kondiciju. Družio se s kćeri i suprugom, igrao je videoigrice, spavao i odmarao, sve dok mu nije proradio crv. Vrla je to borilačka krv koja ne podnosi poraz i počeo je tražiti ono na što je imao potpuno pravo kao trostruki branitelj naslova. Tražio je i dobio revanš, ali jedva jer, kao što smo već kazali, jedva su čekali da ga se riješe, ali jednostavno mu nisu mogli nakon svega ne pružiti priliku za revanšem. Dugo je zazivao borbu, praktički molio za novu šansu i bio je to na neki način Miočićev meč prije meča. I dobio ga je!

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

August 17, 2019, Anaheim, California, USA: Stipe Miocic defeats Daniel Cormier by TKO to win the UFC heavyweight championship during UFC 241 at the Honda Center in Anaheim Saturday, August 17, 2019., Image: 465931408, License: Rights-managed, Restrictions: * Tabloid Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press

Posebna taktika

Kažemo, malo tko mu je davao šanse u uzvratu. Cormier je u međuvremenu skinuo Derricka Lewisa i obranio naslov, a Miočić je za to vrijeme brusio taktiku koja će mu vratiti pojas. Mjesecima se stvarao “hype”, borci su se čak i vrijeđali, Stipe nešto umjerenije, ali Cormier je baš navalio. Miočić ga je pustio neka se iživljava sve dok mu se glava nije usijala, a on je ostao – hladnokrvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su bili iznenađeni kada su na vaganju vidjeli isklesanog Miočića s čak pet i pol kila manje nego lani. Izgledao je kao živi mišić, a za to postoji i valjan razlog jer sve je to očito bio dio plana za skidanje Cormiera.

Bilo je jasno, Miočić neće moći ulaziti u klinč s Cormierom, neće ga moći hvatati u bliskoj borbi jer je ovaj eksplozivan i baca vrlo jake udarce iz blizine, plus što je niži i udara odozdo pravo u bradu. Uz to Cormier je izrazito jak i izdržljiv borac kojeg se ne može tako lako svladati u ranim fazama borbe i Miočić je to sve znao. Poradio je na kondiciji, poradio je na snazi i atleticizmu, promijenio je taktiku i pa čak malo i stil borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Prodao mu 'Rockyja'

Sve to neodoljivo podsjeća na scenarij kultnog "Rockyja 3" kada se Rocky sprema za najveći izazov u karijeri, Clubbera Langa, masivnog udarača koji ga je prethodno nokautirao i grubo prizemljio. Rocky tada odlučuje poraditi na brzini, eksplozivnosti i izdržljivosti jer Clubber neće pasti u prvoj rundi niti ga se može nokautirati jednim udarcem. Rocky se tada odlučuje i na inteligentnu borbu, umaranjem protivnika tražio je vremenski prozor potkraj borbe u kojem će Clubber početi gubiti dah i tada ga bombardirati udarcima u tijelo te se na kraju prebaciti na glavu.

Jest da je Rocky fikcija i prava holivudska sportska drama, ali slično je bilo i sa Stipom. Umarao je i to pošteno Cormiera u prve tri i pol runde. Dozvoljavao je udarce u glavu, spuštao gard i zvao ga na borbu, hrvao se s njim i odrađivao napornu tranziciju, a čak je riskirao i prekid borbe u ranoj fazi kada ga je Cormier u jednom trenutku uhvatio na žici i krenuo udarati nemilice u glavu. No, sudac je dobro ocijenio da nema ugroze i pustio borbu. U trećoj rundi Cormier je počeo popuštati, a kako i ne bi kada je potrošio sav svoj arsenal na Miočiću, a ovaj je i dalje stajao tu ispred njega kao da se ništa nije dogodilo. Pribjegao je prljavom boksu, počeo je prstima ići u lice Miočića, ali Stipe je držao distancu i nije dozvoljavao da ga se isprovocira. I tu kreće Stipe sa svojom taktikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Profimedia

Eksplozija

Najednom, na sveopće čuđenje mnogih kreću udarci u tijelo i to ne bilo kakvi nego teški krošei u predijelu jetre. Tko nije zadobio takav udarac ne zna koliko je on opasan, bolan i lako može izbaciti borca iz ritma. Udarac je to, čak i onaj slabiji, koji izbija dah, a ujedno i zadaje oštru bol. Cormier ih je primio nekoliko u kratkom razdoblju i već na licu mu se vidjelo kako jedva hvata zrak. Miočić je čekao, puštao ga da još pokušava i pikao ga polako u tijelo. A onda eksplozija.

Potkraj četvrte runde Miočić ispucava jak udarac u tijelo s desne strane i Cormier više nije mogao. Tada kreće koncentrirana i precizna paljba u glavu. Cormiera kao da je netko udarao čekičem u lice, srozao se uz žicu u sjedeći položaj, a Miočić je samo nastavio bombardirati i to je bio kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“DC je opasan. Uočio sam neke slabosti u trećoj rundi. Hvala Bogu da sam ga u četvrtoj rundi uzdrmao desnicom, jer on je stvarno opasan. Osjetio sam da ga je taj kroše u tijelo ozlijedio. Spustio je ruke pa sam mogao krenuti preko njih. Trener mi je savjetovao da više koristim desnu ruku. Znao sam da mu nanosim bol. Samo sam trebao nastaviti i čekati trenutak da se nešto otvori”, opisao je Miočić odlučujući trenutak u borbi, odnosno trenutak u kojem je njegova najjača borilačka karakteristika došla do izražaja.

“Napravio je odličnu taktičku prilagodbu”, priznao dosadašnji prvak Cormier Stipi Miočiću za način na koji je završio borbi nakon više od 19 minuta otvorene borbe u kojoj je Cormier zadao čak 181 značajan udarac. Inače, Cormier i Miočić su zajedno zadali 304 značajna udarca, što je također novi UFC rekord za borbu teške kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Miočić vs. Cormier

Je li doista najbolji?

Možda će se nekima činiti kako je ovo bio jednostavan meč, kako se to sve događa u hodu, kako se traže "ad hoc" rješenja, ali zapravo je Miočić bio jako dobro pripremljen za Cormiera. Onaj detalj o kojem smo govorili ranije, valja ga sada i pojasniti. Zaista vrlo mali broj boraca koristi ovakve udarce u tijelo kao sredstvo za razbijanje protivnikove igre. Obično su to muay thai koljena uz žicu, laktovi ili neka treća eksplozivnija taktika i to uglavnom kako bi se lakše odradila tranzicija ili pokušalo rušenje, ali ovaj klasični boksački manevar prava je rijetkost u UFC-u.

Cormier takav manevar, i sam je priznao, nije očekivao i u tome leži čista genijalnost Stipe Miočića. Stipe je iskoristio tehniku koju su svi na svijetu barem jednom vidjeli na Rockyju, pronašao je pravi trenutak i iscijepao Cormiereov trup na komade, a kada je ovaj shvatio što ga čeka, bilo je već prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga Miočića se baš nikada ne smije podcijeniti, a što ga više ljudi, i na koncu protivnika, podcjenjuje, on zapravo postaje opasniji. Je li najbolji teškaš svih vremena? Reći ćemo da, za sada, jest. Iako je možda limitiran i kao hrvač i kao boksač, Stipu krasi neprocjenjiva inteligencija i upravo mu je taj segment i donio naslov prvaka.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo