JE LI POBJEDA 'MALOG DEBELOG' NAMJEŠTENA? / Redaju se teorije, a i Joshua je dao povoda za sumnju

Image
Foto: Profimedia, Press Association

Na društvenim mrežama kruže teorije zavjere kako je meč između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza namješten. O čemu se zapravo radi?

3.6.2019.
18:03
Profimedia, Press Association
VOYO logo

Nije trebalo dugo da se nakon fantastičnog uspjeha meksičke boksačke senzacije Andyja Ruiza Jr., koji je jučer šokirao svijet neočekivano razbivši mit o nepobjedivom Anthonyju Joshui, na društvenim mrežama počnu širiti teorije zavjere kako je riječ o namještenom meču. Svatko ima neki svoj razlog, a i sam Joshua čini se da je dao svoj osobni prilog tim teorijama jer se nakon meča ponašao kao da mu Ruiz nije prekinuo profesionalni boksački niz pobjeda od 22:0. Izgledao je kao da je meč pogledao iz publike, bez pretjerano vidljivih ozljeda, potpuno svjestan svega, spreman za fotkanje, nasmijan i neobično dobro raspoložen.

Kao što se hvalilo Ruizovo boksačko umijeće, pohvale sa svih strana počele su stizati vezano uz Joshuino dostojanstveno i sportsko ponašanje nakon poraza, kada je odao zasluženo priznanje "malom debelom klincu" koji ga je, može se slobodno reći, osramotio pred očima cijelog svijeta. Stoga je jasno zašto se gomilaju sumnje, budući da takvo neobično sretno ponašanje sportaša kojemu je zaista stalo do pobjede nije uobičajeno. Prisjetite se samo kako je pogubljeno izgledao Stipe Miočić nakon što ga je, jednako neočekivano, brutalno nokautirao Daniel Cormier. Nakon što je došao k svijesti, Miočić se ljutito ustao, pa čak i odgurnuo glavnog suca, mislivši u bunilu i dezorijentiranosti da je ovaj prerano zaustavio borbu. Dvije borbe ranije, Cormier je nakon teškog, žestokog i nemilosrdnog poraza od Jona Jonesa plakao u oktagonu, a trebalo mu je nekoliko mjeseci da se mentalno sastavi, povrati samopouzdanje i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE 'DEBELI KLINAC', SENZACIJA BOKSAČKOG SVIJETA: /

Bio je 'gangster', prijatelji su mu umirali od boksa, a njega je spasio: 'Nije do love...'

Image
TKO JE 'DEBELI KLINAC', SENZACIJA BOKSAČKOG SVIJETA: /

Bio je 'gangster', prijatelji su mu umirali od boksa, a njega je spasio: 'Nije do love...'

Meč izrežiran prema klasičnom scenariju?

Je li u slučaju poraza Joshue u pitanju manjak motivacije, slaba volja, ili možda famozni "crni labud"? Ili se pak možda iza svega kriju neke dobro promišljene zakulisne igre boksačkog podzemlja? Društvene mreže su eksplodirale, sumnje se množe, a "teorijama" nema kraja. Što je na kraju istina teško je reći, ali je svakako boks postao zanimljiviji.

"Dobro odigrano AJ... Evo zašto mislim da je ovaj meč bio namješten. Nitko se nije htio boriti protiv Joshue. Ruiz je prihvatio ovu borbu prije samo šest tjedana. Primjereno izrežirano", smatra jedan nigerijski korisnik Facebooka, identificiran kao Seun Taddy Duro-Fadipe, navodeći razloge za svoju hipotezu: zbog uzbuđenja i interesa u igri će biti 10 puta više novca, Joshua će bez problema pobijediti Ruiza, a Deontay Wilder i Tyson Fury će se trgati za borbu s Joshuom. Prema njegovu mišljenju, poraz Joshue je napisan prema klasičnom filmskom scenariju u kojemu se namjesti poraz neporaženog natjecatelja, prenosi 1stnews.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namješteno da bi učinili boks opet zanimljivim?

Jedan korisnik Twittera napisao je kako su boksački promotori morali iznaći neki način kako bi iznova aktualizirali boks, učinili ga zanimljivim i uzbudljivim, pa su namjestili borbu. "Anthony Joshua nikada ne bi izgubio ovu borbu da nije bila namještena. I gledajte kada u revanšu pretuče tog tipa. Namještena borba!"

"Sva logika upućuje na to da je meč namješten. Ruiz je doveden prije šest tjedana kako bi Joshua izgubio jer bi revanš do kraja godine polučio dvostruko više novca od onoga što su zaradili. Isto se dogodilo kada je prema scenariju Rahman nokautirao Lennoxa Lewisa", napisao je jedan korisnik Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Anthony Joshua dobiva 20 milijuna funti za šokantni poraz, a Andy Ruiz pet milijuna funti za pobjedu. I netko će mi reći da meč nije namješten. U međuvremenu, repriza će biti do studenoga ove godine", cinično je komentirao drugi tviteraš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajni Meksikanac?

"Boks je službeno upropašten. Anthonyja nokautirao neki slučajni Meksikanac, ali Joshua je poslije sav nasmiješen. Ako ste profesionalac, bili biste ljutiti da vas čak i udari neki slučajni boksač. Namješteno poput hrvanja", smatra Anthony.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo