SAN JE ISPUNJEN, ALI... /

Ima velike planove: Veočić nakon petog mjesta u Parizu sprema 'napad na medalju' u Los Angelesu

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

'Zadovoljni smo petim mjestom, a ostaje žal što nisam uspio nastup okruniti medaljom. Ovaj put nisam bio očito dovoljno pripremljen za to, a u sljedećem ciklusu pripremit ćemo se još bolje i napasti olimpijsko odličje u Los Angelesu 2028. godine'

10.8.2024.
14:40
Sasa Miljevic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski boksač Gabrijel Veočić (23), dvostruki prvak Europe i jedini hrvatski boksački olimpijac na Olimpijskim igrama u Parizu, vratio se u petak navečer u Zagreb i odmah najavio napad na medalju na sljedećim Igrama u Los Angelesu 2028.

Image
OSVAJAČI MEDALJA 15. DANA /

Čudesna Janja donijela drugo zlato za Sloveniju, Carrington uzela već osmo

Image
OSVAJAČI MEDALJA 15. DANA /

Čudesna Janja donijela drugo zlato za Sloveniju, Carrington uzela već osmo

Veočić je u Parizu u poluteškoj kategoriji, a zapravo superteškoj kategoriji po snazi konkurenata, osvojio 5. mjesto i zaustavljen je u borbi za medalju od Dominikanca Christiana Javiera Pinalesa (22) koji je na putu do odličja izbacio i prvog nositelja, Kineza Tuohetaerbieka.
Tako je on najuspješniji naš boksač na Olimpijskim igrama poslije brončanog Filipa Hrgovića u Rio de Janeiru 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispunio sam dječački san i nastupio na Olimpijskim igrama, to je ono što smo sanjali od prvog dana kad sam se opredijelio za boks. Zadovoljni smo petim mjestom, a ostaje žal što nisam uspio nastup okruniti medaljom. Ovaj put nisam bio očito dovoljno pripremljen za to, a u sljedećem ciklusu pripremit ćemo se još bolje i napasti olimpijsko odličje u Los Angelesu 2028. godine" rekao je Gabrijel pred kamerama.

Veočić je u Parizu bio postavljen za osmog nositelja poluteške kategorije do 80 kg. Svladao je u osmini finala jednoglasnom odlukom prvaka Azije i trostrukog olimpijca, Jordanca Husseina Ishaisha i u borbi za medalju jednoglasnom odlukom izgubio od Dominikanca Pinalesa koji je odličnim borbama bio jedan od velikih iznenađenja boksačkih natjecanja u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da mi je netko uoči Olimpijskih igara ponudio borbe za medalju protiv predstavnika Jordana i Dominikanske Republike, odmah bih prihvatio. No, Dominikanac je i mene iznenadio – visok i brz s odličnom tehnikom, kontraš s distance za razliku od ostalih kandidata za medalje koji su napadači i tempaši. Koliko je bila jaka i izjednačena konkurencija, pokazuje što je Ukrajinac Oleksandr Khyzniak u finalu pobijedio odlukom 3:2 svjetskog prvaka, Kazahstanca Nurbeka Oralbaya, a obojica su prije toga tijesnim odlukama 3:2 slavili u polufinalu. Ukrajinac Khyzniak sa 3:2 prošao je dvostrukog olimpijskog pobjednika Kubanca Arlena Lopeza, a Kazahstanac sa 3:2 Dominikanca Pinalesa. Svaki od polufinalista mogao je do zlata",  naglasio je Gabrijel.

Jedini hrvatski boksački olimpijac, osim ishodom meča u četvrtfinalu, oduševljen je svime što je doživio za 20-tak dana boravka u Parizu.

"Imali smo vrhunski tretman i uvjete za sve što nam je trebalo, kao i svi sportaši. Lijepo nam je bilo u Hrvatskom domu, navijali smo i borili jedni druge, zajednički slavili uspjehe, prekrasno iskustvo. Sad najprije slijedi odmor i samo odmor, a zatim kreću pripreme, naporan rad, prvo za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine na kojem je cilj medalja nakon što sam bio u dva četvrtfinala, a glavni cilj bit će postavljen prema Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine".

Izbornik seniora i trener Pero Veočić također ističe da bi Gabrijel na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. trebao u svakom smislu bit na vrhuncu i spreman za olimpijsku medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gabrijel se borio u konkurenciji svjetske elite, 18 najboljih na svijetu, što pokazuje i veliki broj izjednačenih, podijeljenih odluka, a nije bilo nijednog prekida. U olimpijsku polutešku kategoriju ušli su svi najbolji iz srednje kategorije do 75 kg i cruiser teške do 86 kg koje nisu u olimpijskom programu. Nijanse su odlučivale, Gabrijel je peti, moramo biti zadovoljni, premda smo učinili sve, pripremali se i žestoko radili najbolje kako smo znali i dali smo sve od sebe da osvojimo odličje. Pripremali smo se puno jače nego za Europske igre lani u Krakovu i za Europsko prvenstvo ove godine na kojem je Gabrijel postao prvak Europe", kazao je Pero Veočić.

Od izborenog plasmana do nastupa na Olimpijskim igrama bilo je godinu dana vremena, a izbornik Veočić kaže da bi sad sigurno nešto mijenjao u načinu priprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mijenjao bih svakako, pogotovo u načinu pripreme posljednjih mjesec dana uoči odlaska na Igre. Svakako bih testirao formu s jačim sparing partnerima, vrhunskim tehničarima, pripremao se za borbu na distanci s višim, hitrim i pokretnim suparnikom. Sad znamo što moramo poboljšati za sljedeća natjecanja. Visoki Dominikanac koji je eliminirao prvog nositelja Kineza možda nas ne bi iznenadio da sam ga vidio uživo i snimio na kvalifikacijskom turniru u Bangkoku na kojem je dominirao uoči Olimpijskih igara, a na kojem stjecajem okolnosti nisam bio. Gabrijel bi se lakše nosio s Kinezom, pa i Kazahstancem svjetskim prvakom, jer bi mu njihov stil borbe više odgovarao", nastavio je izbornik.

Pero Veočić je naglasio koliko je zadovoljan svime što je doživljeno u Parizu. 

"Oduševljeni smo svime što smo doživjeli kao dio naše olimpijske reprezentacije. Uvjerili smo se koliko su poštovani boksači i boks na olimpijskoj razini. Dvorane su bile redovito pune, uz ulaznice koje su među najskupljima na Olimpijskim igrama i koje je bilo teško nabaviti. I predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao nam je da ne može vjerovati i da najbliži članovi obitelji, moja supruga i Gabrijelova mama, mora kupiti skupu ulaznicu od 150 eura da bi gledala sina. Slijedi kvalitetan odmor i krećemo s pripremama, prvo natjecanje vjerojatno će najesen biti Grand Prix u Zagrebu, pa pripreme za Svjetsko prvenstvo 2025. godine i potom korak po korak prema Olimpijskim igrama 2028. godine", završio je Pero Veočić.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo