HRVAT ŠOKIRAO SVIJET MUČNOM SNIMKOM: / Za Net.hr otkrio kroz kakav je pakao prošao: 'Posljedice sam osjećao mjesecima'

Image

Pitali smo Gabuda da nam opiše kako se osjećao u ovom procesu te koliko je zaista kilograma izgubio

5.9.2019.
13:28
VOYO logo

Vjerovali ili ne, borilački sportovi katkada nisu toliko opasni samo na borilištu, ringu ili u kavezu, već mogu ugroziti život sportaša i prije nego što stanu ispred protivnika. Ne, ne govorimo o intenzivnim naporima u kampovima, sparinzima i naprezanju do krajnjih granica, već o metodama skidanja kilograma, koje katkada mogu biti devastirajuće za zdravlje više nego udarac ili zahvat.

Jedan od najboljih hrvatskih hrvača, Mario Gabud, odlučio je svijetu pokazati kako izgleda kada moraš u svega nekoliko sati prije službenog vaganja za natjecanje drastično smanjiti težinu. Proces je to koji može biti uznemirujuć jer borac je prošao pravu kalvariju i organizam mu je proživio tešku traumu zbog koje je, kako nam je i sam priznao, osjećao posljedice. Njegov video ekspresnog skidanja kilograma uz pomoć dehidracije objavio je i SportBible, stranica koja broji više od 12 milijuna pratitelja, a snimku je do sada pogledalo više od pola milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedva čekaš da izađeš iz pakla

Pitali smo Gabuda da nam opiše kako se osjećao u ovom procesu te koliko je zaista kilograma izgubio.

"Ulazio sam četiri puta po nekih osam minuta u kipuću vodu, ne znam temperaturu, ali najtoplije što možeš izdržati i unutra sam stavio dvije kile soli zbog boljeg izvlačenja vode iz tijela. Pauze izmedu ulazaka u kadu su bile po 5-10 minuta. Nakon prvog ulaska vaga nije pokazala nikakav pomak, a sljedeća tri sam gubio po 0,7 kilograma i u samoj kadi sam se osjećao jako klaustrofobično i bilo mi je dosta teško disati. Doslovno jedva čekaš da izađeš van iz tog pakla. Kad mi je ostala još jedna za skinuti, odjenuo sam 4-5 slojeva odjeće na sebe plus kapa i rukavice, legao u krevet i omotao se u dva pokrivača i na taj način nakon još 20 minuta skinuo zadnji kilogram. Vaganje je bilo u petak u 18 sati, a natjecanje sutradan u 10 ujutro. Nakon vaganja sam se rehidrirao i vratio nekih 6-7 kila tako da sam ujutro imao 81 kilogram na borilištu, a dan ranije na vagi 74. Inače imam 82 kilograma tako da sam reguliranom prehranom skinuo nekih pet kila i onda ovom metodom skinuo još zadnja tri kilograma", objasnio nam je Mario Gabud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mjesecima nisam bio dobro'

Kaže kako je osjećao posljedice još mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam tri borbe i osvojio prvenstvo države u hrvanju slobodnim načinom. U finalu sam hrvao s potpuno zgrčenim listovima zbog dehidracije i manjka elektrolita, a nakon svega sam još tri mjeseca osjećao da nisam na sto posto, a snaga mi je pala za nekih 5-10 posto što je jako puno za nivo vrhunskog sporta. Ovakvo skidanje sam radio samo jednom i svaki sljedeći put bih radio samo ovo sa slojevima odjeće i poplunima jer mi je puno lakše i fizički i psihički", rekao nam je Gabud.

Naglašava kako ovo nije metoda mršavljenja koji bi svatko mogao primjenjivati jer tehnički ovo nije niti mršavljenje već izvlačenje vode iz tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je napomenuti da je ovo samo dehidracija i da se kilogrami vraćaju jer dosta ima ljudi koji su lijeni primiti se zdravih navika pa žele ovo pokušati i mogu si zeznuti zdravlje", naglasio je Gabud na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo