ZASLUŽENO /

Zlatnoj boksačici s OI koja je bila u centru pažnje, pripremljen ogroman doček: 'Ovo mi je bio san'

Image
Foto: Profimedia

Podsjetimo, ova je boksačica postala centar pažnje nakon što je talijanska boksačica Angela Carini napustila njihov meč nakon samo 46 sekundi, a Khelif je kasnije osvojila zlatnu medalju

18.8.2024.
10:15
Profimedia
VOYO logo

Velike mase ljudi ispunile su ulice Tiareta u Alžiru u petak navečer kako bi dočekale boksačicu Imane Khelif koja se vratila kući nakon što je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila zlatnu medalju.

Image
Šaljivi Nole /

Đoković će se okušati u novome sportu? Bocnuo slovenskog prvaka: 'Krenuo sam, Pogačare'

Image
Šaljivi Nole /

Đoković će se okušati u novome sportu? Bocnuo slovenskog prvaka: 'Krenuo sam, Pogačare'

Khelif je na svojoj Instagram priči podijelila video parade gdje je publiku vodila u glasnom navijanju dok su joj mahnuli zauzvrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ova je boksačica postala centar pažnje nakon što je talijanska boksačica Angela Carini napustila njihov meč nakon samo 46 sekundi, a Khelif je kasnije osvojila zlatnu medalju u ženskoj kategoriji velter do 66 kg. Njezino sudjelovanje izazvalo je rasprave nakon što joj je prošle godine zabranjeno natjecanje na temelju navodne neispunjene spolne podobnosti. Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) snažno je podržao njezino sudjelovanje, izjavivši da je "rođena kao žena, registrirana kao žena, živjela kao žena, boksala kao žena i ima žensku putovnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprave oko njezina sudjelovanja u sportu dovele su do vala internetskog zlostavljanja. Poznate osobe poput J.K. Rowling, Elona Muska i Donalda Trumpa kritizirali su njezinu pobjedu, šireći dezinformacije o njezinom spolu.

Rowling je napisala: "Podsmijeh muškarca koji zna da je zaštićen od strane mizoginističke sportske institucije dok uživa u nevolji žene koju je upravo udario u glavu."

Unatoč kritikama, Khelif je napredovala kroz natjecanje, dobila podršku publike i na kraju osvojila zlatnu medalju. Nakon pobjede, izjavila je: "Osam godina mi je ovo bio san, a sada sam olimpijska prvakinja i zlatna medaljašica."

Image
Foto: Profimedia

Nakon povratka u Alžir, predsjednik Abdelmadjid Tebboune dočekao je Khelif, gimnastičarku Kayliu Nemour, koja je osvojila zlato u ženskim parterima, te trkača Djamela Sedjatija, brončanog medaljaša u utrci na 800 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alžirka je podnijela pravnu prijavu zbog "otežanog internetskog uznemiravanja", a njezin odvjetnik Nabil Boudi izjavio je da je bila meta "mizoginističke, rasističke i seksističke kampanje." Francuski tužitelji pokrenuli su istragu zbog tih optužbi.

Prošlog tjedna, Khelif je za alžirsku televiziju El Bilad izjavila: "Nitko nema pravo dovoditi u pitanje moj spol." Dodala je da se tijekom Olimpijskih igara bojala, ali da je na kraju uspjela prevladati sve izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo