80 posto ilegalno / Klađenjem se svake godine opere 140 milijardi dolara

Image
Foto: RTL

ICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu. Izvješće je pokazalo kako kriminalne organizacije operu svake godine više od 140 milijardi dolara u sportskom klađenju na svjetskoj razini.

15.5.2014.
12:23
RTL
VOYO logo

Kriminalne organizacije operu svake godine više od 140 milijardi dolara u sportskom klađenju na svjetskoj razini, što je osam puta više od BDP-a SAD-a, te dočarava opasnost koja prijeti integritetu sportskih natjecanja, smatra se u izvješću.

"Brzom napretku globalnog tržišta sportskih klađenja prijete kriminalne organizacije infiltracijom u klađenja i pranjem novca", ocjenjuje Chris Eaton, direktor za integritet sporta unutar Međunarodnog centra za sigurnost u sportu (ICSS) - nezavisne nevladine organizacije sa sjedištem u Dohi.

ICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu, predstavljena u četvrtak povodom foruma organiziranog na fakultetu.

Izvješće procjenjuje na 140 milijardi dolara (više od 100 milijardi eura) svote koje su oprale zločinačke organizacije putem sportskog klađenja u svijetu.

"Promjena prirode uzimanja oklada, koje je postalo složenije, primjerice, s izravnim klađenjem koje je najosjetljivije prema našoj studiji, otežali su uočavanje sumnjivih aktivnosti", dodaje Eaton.

Studija ocjenjuje da je 80 posto sportskog klađenja u svijetu ilegalno.

Na svjetskoj razini, promet legalnih i ilegalnih sportskih klađenja iznosi između 200 i 500 milijardi eura, a više od 80 posto svota odnosi se na ilegalna klađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo