kupnja slobode / Hoće li se šef Dinama nakon izlaska iz zatvora moći vratiti u svoju rukovodeću fotelju?

Zdravko Mamić, sin Mario, i ostali osumnjičeni za nanošenje štete Dinamu od 78 milijuna kuna - mogli bi izići na slobodu krajem sljedećeg tjedna pod uvjetom da do tada uplate ukupno 25 milijuna kuna jamčevine

20.11.2015.
18:54
VOYO logo

Zdravko Mamić pred istražnom je sutkinjom, sinoć  očito bio dovoljno uvjerljiv, pa će tako moći na slobodu čim uplati 14 milijuna kuna jamčevine. Ali, još će provesti najmanje šest noći u Remetincu jer USKOK ima tri radna dana za žalbu, a potom i izvanraspravno vijeće suda mora o njoj odlučivati.

"Smatramo da nikakva mjera opreza može zamjenit istražni zatvor. Pretpostavljam da znate stajalište kuće i ja se s njime u potpunosti slažem, odnosno da na koncu uvijek ispadne da onaj tko ima novca izađe van, dok onaj koji ga nema ostane u istražnom zatvoru", rekao je Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novaca ima. Mamića se u oba slučaja tereti za ukupno 180 milijuna kuna štete prema Dinamu i 12 prema državi. pa je za vjerovati da će se kao i prvi put kad je bio priveden, brzo skupiti potrebna cifra. Sinu Mariju određena je jamčevina od 5 milijuna kuna, ostalim osumnjičenicima Igoru Kroti i Sandru Stipančiću od 4, odnosno 2. Kupnja slobode smeta i tehničkom ministru pravosuđa koji uvjerava po novom zakonu ovo se više neće moći događati.

"Meni je žao što ga nismo upjeli provući kroz sabor, on je napravljen, rasprava je gotova, i ako ja budem u prilici, on u 12. mjesecu ide u Sabor. Jamčevina će biti samo za bijeg, ovo što je sada nije dobro rješenje i treba ga promjeniti", prokomentirao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok još vrijedi, Mamići mogu na slobodu uz časnu riječ sudu da neće utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo. A smije se vratiti i u fotelju iz koje se sumnje da je ta djela i počinio.

"Pa sada u ovom trenutku u konkretnom slučaju takva mjera nije donijeta što ne znači da se eventualno povodom žalbe uskoka, ta mjera zabrane obavljanja dužnosti i ne donese", rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik županijskog suda u zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršnom direktoru HNS-a  Damiru Vrbanoviću sud je priznao jamčevinu od milijun kuna iz slučaja u srpnju, pa je već sinoć izašao iz zatvora. U međuvremenu teorija Mamićevih o politički montiranom procesu sve više pada u vodu nakon što su pojedini mediji objavili da je za produžetak i nadopunu istrage zaslužno najmanje 20 bivših Dinamovih nogometaša koji su 'otvorili dušu' USKOK-ovim istražiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo