HAJDUK ČEKA TEŠKA KAZNA

OBJAVLJEN ŠOKANTAN REPERTOAR UVREDA S POLJUDA: ‘Visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četiri purgera…’

Sudeći prema izvještaju HHO-a Hajduk i Dinamo mogu očekivati drastične kazne od disciplinskog suca Saše Pavličevića-Bekića.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 20. kola Prve HNL, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

TORCIDA I HAJDUK NA KOLJENIMA: Soudani u sudačkoj nadoknadi utišao Poljud, Šimić pocrvenio poslije kaosa na travnjaku

HNK Hajduk – GNK Dinamo 0:1

Utakmica HNK Hajduk – GNK Dinamo odigrana je 17. prosinca 2016. u 15 sati na gradskom stadionu Poljud u Splitu pred oko 14.000 gledatelja, od čega oko 5000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) te oko 200 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (GNK Dinamo). Gotovo svi navijači BBB-a tijekom utakmice držali su ispred sebe transparent s prekriženom glavom Zdravka Mamića.

Torcida je početkom utakmice izvjesila zastavu Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), paramilitarne, a kasnije priznate vojne postrojbe tijekom Domovinskog rata 90-ih godina. Na zastavi veličine 4 sa 4 vidio se i sporni natpis iz Pavelićeve NDH “Za dom spremni”. Zastavom su mahali tijekom cijele utakmice.

Od početka utakmice do njenog kraja bilo je vidljivo da ona nije samo kulminacija u prvenstvu zbog susreta vječitih rivala, već da je bila i kulminacija divljaštva, rasizma i šovinizma.

Ustaški pozdrav

Od 4′-8′ Torcida skandira “mrzim Dinamo, srpsko ime to”, zatim u 9′ i 10′ “purgerske pi..e”, pa u 10′ i 11′ pjesmu “… i purgera i Riječana i šakama i nogama, sve za našeg Hajduka”. A od 16′ do 18′ “ubi purgera”, što po međunarodnim standardima i pravilima UEFA-e slovi kao regionalni šovinizam.

U 18′ Torcida skandira “Srbe na vrbe”, a u 21′ ustaški pozdrav “Za dom – spremni”, te potom 22′ “ubi, ubi Srbina”.

U 37′, nezadovoljni odlukom suca skandiraju “cigane, cigane”, te od 40′ do 41′ ponovo skandiraju “gazi, gazi purgera”. U 42′ Torcida pjeva prepjev pjesme – Visoke peći na način: “Visoke peći potpaljujem ja; dva reda koksa, četiri purgera; purger se dere aaaaaaaa; bit će pečenja, radujem se ja”.

Od 43′ do kraja poluvremena Torcida navija “mrzim Dinamo”. Pred kraj prvog poluvremena izvjesili su natpise “protiv lopova i mafije za jaču ligu zakonom o sportu” te “bratimljenje nije opcija” i “protiv jugoslavenske lige“ kao reakciju na najavu mogućeg osnivanja lige na nivou bivše Jugoslavije.

BBB protiv Mamića

BBB su tijekom prvog poluvremena navijali i podržavali svoj klub, osim 18′ kada skandiraju “tovarske pi..e”, a potom u 44′ sa “Mamiću, cigane”.

U drugom poluvremenu navijači Torcide su u nekoliko navrata organizirali bakljade. U 48′ Torcida aktivira jednu dimnu signalnu baklju i tri bengalke; 49′ i 50′ 20-tak dimnih signalnih baklji uz cijelu južnu ogradu sjeverne tribine), a krajem poluvremena (82′ – 84′ ) sa 50-tak tzv. bengalki. Sudac je nakon što su tri baklje bačene na teren, ali i zbog dima nakratko prekinuo utakmicu. U 57′ zapaljena je i bačena jedna dimna naprava, a u 79′ je također jedna bengalka bačena na teren.

U 62′ Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali” i nakon toga u 63′ “jebo vas Mamić”. Od 73′ do 74′ skandiraju “purgerske pi..e”, a u 81′ “Mamiću srbine, čakija ti ne gine”. Zbog kratkog prekida utakmice nadoknada nakon 90′ je trajala 7′. U nadoknadi Torcida skandira od 1′ do 4′ “jebem te Dinamo”, a nakon što je pao odlučujući gol – od 5′ “gazi, gazi purgera”.

Dimne baklje

BBB su u 47′ i 73′ aktivirali dimne baklje, a u 82′ zapalili desetak stolica. Prilikom slavlja u 5′ i 6′ sudačke nadoknade vikali su “tovarske pi..e”, a zatim “ubi, ubi tovara”.

Splitska je policija u subotu prije, za vrijeme i nakon utakmice privela ukupno 36 osoba, a pri tomu je pronađeno i oduzeto 184 komada pirotehničkih sredstava. Iz PU je priopćeno kako su osobe privedene zbog prekršaja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i ostalih prekršaja.

HNK Rijeka – NK Istra 1961. 1:0

Utakmica 20 kola Prve HNL odigrana u subotu 17. prosinca 2016. u 17.15 sati na stadionu Rujevica pred više od 3500 gledatelja među kojima je bilo oko 800 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) i tridestak članova Demona (navijačka skupina NK Istre 1961.).

Utakmica je odigrana u sportskom u duhu, a navijalo se korektno. Zabilježili smo i nekoliko nesportskih ispada. U 13.  minuti Armada skandira “Istarske pi..e”, a Demoni im odgovaraju sa “Jugoliga”. U 42. minuti Demoni kratko uzvikuju “Kukavice, Cigani”, a Armada u 62. minuti pali dvije bengalke.

NK Inter-Zaprešić – NK Osijek 2:2

Utakmica 20. kola MAXtv Prve HNL odigrana je 16. prosinca 2016. u 18 sati na stadionu ŠRC Zaprešić u Zaprešiću pred oko 150 gledatelja. Utakmica je odigrana u mirnom tonu bez navijačkih ispada.

Povratak na Net.hr