JEDAN JE KRALJ WIMBLEDONA /

'FedEx' rastužio Britaniju i dostigao Samprasa

Image
Foto: AP

Federeru je to sedmi trijumf u osam finalnih nastupa u Wimbledonu, a jedini poraz doživio je od Rafaela Nadala 2008. godine. Švicarac se nedjeljnom pobjedom izjednačio s Amerikancem Peteom Samprasom koji je jedini dosada sedam puta osvajao Wimbledon.

8.7.2012.
19:20
AP
VOYO logo

LONDON - Švicarac RogerFederer pobjednik je teniskog Grand Slam turnira Wimbledona nakon što je u finalnom susretu pobijedio Britanca AndyjaMurrayja 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Federeru je to sedmi trijumf u osam finalnih nastupa u Wimbledonu, a jedini poraz doživio je od RafaelaNadala 2008. godine. Švicarac se nedjeljnom pobjedom izjednačio s Amerikancem PeteomSamprasom koji je jedini dosada sedam puta osvajao Wimbledon, a ukupno je Federer slavio na Grand Slam turnirima čak 17 puta. Švicarac će se u ponedjeljak vratiti na prvo mjesto nove ATP ljestvice, no za Rogera je još važnije što će tako prestići Samprasa po broju tjedana provedenih na prvom mjestu ATP ljestvice. Sampras je prvi tenisač svijeta bio 286 tjedana, dok Roger na prvom mjestu ima tjedan manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murray je ulaskom u finale postao prvi Britanac nakon 74 godine i BunnyjaAustina koji je stigao do finala u All England Clubu, no nije uspio izboriti pobjedu. Posljednji domaći tenisač koji je slavio u Wimbledonu bio je FredPerry 1936. godine.

Za Murrayja je to bilo ujedno i četvrto finale na nekom od Grand Slam turnira i četvrti poraz. Zapinjao je i na zadnjoj stepenici na Australian Openu (2010, 2011), te US Openu (2008).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murray je silovito otvorio meč i već u prvom gemu je oduzeo servis suparniku, a potom poveo s 2:0. Federer se pribrao u trećoj igri, a u već u četvrtom gemu sve vratio na početak. Murray je propustio tri gem lopte i Federer je vratio izgubljeni servis. U petom gemu je Murray imao 30:0 i zatim dva izjednačenja, ali nije uspio doći do nove prilike za break. Veliku priliku Federer je propustio u osmom gemu. Imao je 30:0, a potom i dvije break lopte. U gemu u kojem je odigrano čak 69 poena, na koncu se radovao britanski tenisač. Očito uzdrman propuštenom prilikom Federer je u idućem gemu načinio tri velike pogreške i izgubio servis. Murray je potom mirno servirao za 6:4 i vodstvo 1:0 u setovima nakon 57 minuta.

U drugom set tenisači su držali svoje servis do dvanaeste igre u kojoj je Federer iskoristio nekoliko pogrešaka svog suparnika. Murray je imao 30:0, ali je Federer odigrao nekoliko sjajnih poena u nizu i stigao do 7:5. Do tada je 'breaku' bio bliži Murray i to u dva navrata. U petom gemu je Federer izvukao 15-40, a kod rezultata 4:4 je spasio još dvije break lopte.

U trećem setu oba tenisača su osvojila po jedan servis kada je zbog kiše prekinut meč. Prekid je trajao 40 minuta dok nije zatvoren krov. U nastavku Federer je odigrao daleko bolje i odlučnije i dobio je set 6:3. Ključnim se pokazao šesti gem u kojem je Federer iskoristio šestu break loptu i oduzeo servis Murrayju za 4:2. Švicarac je dobio gem premda je Škot vodio 40:0. Bio je to možda i najduži gem na cijelom turniru, a trajao je više od 15 minuta.

U četvrtom setu Federer je kod rezultata 2:2 oduzeo servis Murrayju i prelomio set, a time i meč. Nakon toga britanski tenisač se usprkos silnom trudu i zalaganju više nije uspio vratiti u igru i Švicarac je taj dio igre dobio 6:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo