SPAS ZA NAS

EUROPSKI PATULJCI UZVRAĆAJU UDARAC VELIKANIMA: Počeli pregovori koji će promijeniti nogomet

Već dulje vrijeme europski nogomenti dovovi sve rade kako bi organizirali natjecanje samo za odabrano društvo, tzv. Superligu.

Cilj je jasan – osigurati što veću zaradu od marketinških i televizijskih prava. To natjecanje također ne bi bilo pod Uefinom ingerencijom tako da bi i krovna europska nogomtna organizacija ostala bez svog dijela kolača. Uefa je stoga nedavno pristala na promjene te je odlučila izmijeniti sustav kvalifikacija za Ligu prvaka od 2018. čime pogoduju velikanima i bogatim ligama.

Kao alternativa ovom manje lige, kao i one s područja bivše Jugoslavije, dulje vrijeme razmišljaju o osnivanju regionalnih natjecanja. Jedna takva ideja upravo je stigla sa sjevera Europe gdje je objavljeno kako Belgija, Nizozemska. Škotska, Norveška, Švedska i Danska pregovaraju o osnivanju Sjevernoeuropske nogometne lige u kojoj bi igrali predstavnici navedenih zemalja.

“Veliki klubovi ponašaju kako žele, a mi moramo misliti o našoj u budućnosti. Moramo se razvijati kao klub i biti uvijek atraktivni sponzorima kako bi mogli privući dobre igrače i trenere. Zato je i osnivanje ovakve lige je ključno”, poručio je Anders Horsholt, direktor danskog prvaka Kopenhagena.

Sjevernoeuropska liga bi trebala zaživjeti za pet godina. Danski portal bt.dk objavio je pak kako bi u budućnosti mogla izgledati nogometna natjecanja.

Prva razina – Superliga

Pod imenom Liga prvaka tu bi se natjecali najveću europski klubovi poput Barcelone, Reala, Juventusa i Bayerna, dok bi se kroz vrijeme njima priključili najveći klubovi iz Kine te Sjeverne i Južne Amerike.

Druga razina – regionalne lige
Tu bi se natjecali najbolji klubovi iz pojedinih regija. U našem slučaju ligu bi činili klubovi poput Dinama, Hajduka, Crvene zvezde, Partizana i drugih. U Sjevernoeuropskoj ligi bi bili Ajax, PSV, Celtic, Anderlecht, dok bi u istočnoeuropskoj regiji sudjelovali Sparta Prag, Legia Steaua i drugi.

Treća razina – nacionalna prvenstva

U njoj bi sudjelovali ostali klubovi iz nacionalnih liga.

 

Bitno je i to da bi se propisala jasna pravila promocije i ispadanja između rangova.

Povratak na Net.hr