DRAMA U HAMBURGU / Francuska nakon penala prošla u polufinale! Joao Felix pogodio stativu za oproštaj Portugala

Image
Foto: Profimedia

Utakmicu četvrtfinala Europskog prvenstva između Portugala i Francuske mogli ste pratiti uživo na portalu Net.hr

5.7.2024.
20:02
Profimedia
VOYO logo

Portugal - Francuska

3 (0) - 5 (0)

Portugal: Diogo Costa - Cancelo, Dias, Pepe, Mendes - Fernandes, Palhinha, Vitinha - Silva, Ronaldo, Leao

Francuska: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Kante, Tchouameni, Camavinga - Griezmann - Kolo Muani, Mbappe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometna reprezentacija Francuske drugi je polufinalist Eura u Njemačkoj, zahvaljujući preciznosti njenih igrača u raspucavanju sa 11 metara, u kojem su sva petorica izvođača bili precizni te su Francuzi sa 5-3 nadmašili Portugalce, nakon što nijedna momčad u 120 minuta nije uspjela postići pogodak u Hamburgu.

Image
ŠOK ZA DOMAĆINE /

Španjolska je na krilima Danija Olma svladala Njemačku i u predzadnjoj minuti osigurala polufinale

Image
ŠOK ZA DOMAĆINE /

Španjolska je na krilima Danija Olma svladala Njemačku i u predzadnjoj minuti osigurala polufinale

Presudio je promašaj Joaa Felixa koji je u trećoj seriji raspucavanja pogodio vratnicu. Tako će se Francuska za plasman u finale boriti protiv Španjolske, koja je u produžetku svladala Njemačku sa 2-1 u Stuttgartu. Dvoboj Španjolske i Portugala će biti odigran u Muenchenu 9. srpnja (21 sat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su u dvoboj čestih suparnika u završnicama velikih natjecanja ušli s ogromnom prednošću u međusobnim utakmicama, jer su ostvarili 19 pobjeda, šest puta izgubili, a triput je završilo bez pobjednika. Iako su se Francuzi teško pomirili s porazom u finalu Eura 2016. na svom Stade de Franceu, kasniji uspjesi momčadi pod vodstvom Didiera Deschampa su donekle zaliježili tu ranu.

Portugalci su, za razliku od Francuza, ostali bez zapaženijih rezultata nakon tog naslova na Euru u Francuskoj, uz tek osvojeno premijerno izdanje Lige nacija. Momčadi koje vode Deschamps i Roberto Martinez krcate su individualnom kvalitetom u svim linijama, ali nisu ostavile posebno impresivan dojam na putu do četvrtfinala. S obzirom na trkačku moć i brzinu na obje strane, teško je bilo za očekivati da će se ijedna reprezentacija prepustiti nekom većem riziku na hamburškom Volksparkstadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako smo dobili šahovsku partiju na zelenom travnjaku. U prvom poluvremenu smo tako vdijeli ukupno pet udaraca - tri francuska i dva portugalska, a samo su Francuzi jednom uspjeli zaposliti Dioga Costu, kad je u 20. minuti Theo Hernandez sa 27 metara uputio precizan i snažan udarac, ali je portugalski junak iz osmine finala bio spreman.

Ni nastavak nije donio nikakve promjene. I dalje su Portugalci više imali loptu u nogama, Francuzi čekali priliku za kontranapade, ali se, zapravo, nije događalo gotovo ništa. No, kad je sat otkucao 60 minuta igre, kao da su se momčadi preselile u neku drugu dimenziju, paralelnu stvarnost, gdje je postalo važno postići pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci su u 61. minuti prvi put uputili udarac koji je natjerao Mikea Maignana na intervenciju, a ona je bila sjajna. Cancelo je odličnom dubinskom loptom izbacio Brunu Fernandesa "oči u oči" s francuskim vratarom. Fernandes je gađao suprotan kut, ali je Maignan spasio svoju mrežu. U nastavku akcije lopta je došla do Cancela koji je s ruba kaznenog prostora lijevom nogom gađao suprotan gornji kut, ali nije bio precizan.

Samo dvije minute poslije opet su Portugalci bili u izglednoj situaciji. Leao se sjurio po lijevom boku, proigrao Vitinhu, čiji je udarac iz kaznenog prostora obranio Maignan. Francuzi nisu uspjeli izbaciti loptu nego je ona došla do Cristiana Ronalda koji je petom pokušao svladati francuskog čuvara mreže, ali Maignan je i na to bio spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Portugalci nisu uspjeli postići gol, Francuzi su dočekali svojih pet minuta. Randal Kolo Muani je uz pomoć Vertonghena donio Francuskoj pobjedu u osmini finala protiv Belgije. U 66. minuti je bio blizu reprizi, samo što je Ruben Dias imao više sreće od nesretnog belgijskog stopera, jer se lopta od njega odbila i prošla pokraj vratnice i u korner.

Pravo je čudo da u 70. minuti Francuska nije povela. Kylian Mbappe je promiješao lijevu stranu portugalske obrane, a onda uspio provući loptu do Camavinge koji je s ruba peterca gađao suprotan kut. No, na njegovu nesreću lopta je prošla tik uz vranicu i završila u gol-autu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim promašajem je desetominutna obostrana kanonada utihnula. Ostali su još pokušaji udaraca izvan kaznenog prostora, u čemu su prednjačili Francuzi.

Image
Foto: Profimedia

U 74. minuti je Ousmane Dembele s desne strane gađao suprotan gornji kut, a lopta je okrznula vratnicu. U 88. minuti je izdaleka pokušao N'Golo Kante, ali je Costa to bez poteškoća obranio, baš kao i udarac Mbappea u trećoj minuti sučevog dodatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci su treću utakmicu zaredom ostali bez pogotka u osnovnom dijelu utakmice, a i Francuzi nisu uspjeli postići pogodak iz igre, s obzirom da su od njihova tri na ovom prvenstvu dva bila azutogolovi, a u remiju protiv Poljske je Mbappe bio precizan iz kaznenog udarca.

U prvoj polovici produžetka zaprijetili su prvi Portugalci. U 93. minuti se Conceicao probio po desnom boku i poslao povratnu loptu u sredinu kaznenog prostora, gdje je bio Cristiano Ronaldo, ali je dobio loptu malo više unazad pa ju je loše zahvatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je mogla do gola u 97. minuti, ali se po tko zna koji put u kaznenom prostoru ispriječio zimzeleni 41-godišnjak Pepe i blokirao Mbappeov udarac sa 15 metara. U 102. minuti su opet Portugalci bili u prilici. Rafael Leao je imao loptu na 11-12 metara, ali mu je pravovremeno u blok ušao Upamecano i spasio svog vratara potencijalno vrlo teške zadaće.

Didier Deschamps je za drugi dio produžetka bio prisiljen zamijeniti svog kapetana Kyliana Mbappea, kojem je tijekom drugog poluvremena ukazivana pomoć, jer ga je lopta pogodila u zaštitnu masku i čini se dodatno pogoršalo ozljedu nosa. Zamijenio ga je Bradley Barcola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i Roberto Martinez pa je Joaom Felixom osvježio svoj napad, iz kojeg je ispao Rafael Leao. Upravo je Felix uputio prvi opasniji udarac u drugom dijelu produžetku, kad je u 108. minuti, na ubačaj Conceicaa, pucao glavom, ali pogodio samo vanjski dio mreže.

Prijetnja Francuza došla je u 112. minuti. Ousmane Dembele je zadriblao s desnog boka prema sredini, našao prostor za šut s ruba kaznenog prostora, ali je lopta otišla visoko preko gola. Tri minute poslije s drugog je boka Barcola prošao između trojice portugalskih braniča i došao do peterca, ali je njegov udarac bio neprecizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je u 120. minuti mogao do pobjede. Otvorio im se protunapad u kojem je Bernardo Silva otvorio dobru situaciju za Mendesa, koji je sa 15 metara po sredini pucao premlako i ravno u ruke Maignana. Ostalo je 0-0 i nakon Thuramovog pokušaja da uzvrati na suprotnoj strani Michael Oliver je označio kraj produžetka.

Odluka o suparniku Španjolske u četvrtfinalu pala je u raspucavanju sa 11 metara. Ousmane Dembele je postao prvi igrač na ovom Euru koji je svladao Dioga Costu sa 11 metara i tako dobro otvorio raspucavanje za Francusku. Junak portugalske pobjede nad Slovencima u osmini finala, kad je u raspucavanju obranio sva tri udarca slovenskih nogometaša, protiv Francuza je ostao bez obrane. Nije ni Maignan ništa obranio, ali je pogodio stranu kad je Joao Felix umjesto mreže pogodio vratnicu. I to je bilo dovoljno da se Francuska još jednom nađe među četiri najbolje momčadi na velikom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK UTAKMICE

Raspucavanje

  • Hernandez je zabio u lijevu stranu i Francuska je u polufinalu!
  • Kakva bomba Mendesa pod pritiskom! U desne rašlje je pucao. Neobranjivo!
  • Barcola zabija u lijevu stranu. Otišao je Costa u drugu stranu.
  • Joao Felix je pucao nisko u lijevu stranu i pogodio stativu!
  • Kounde visoko u lijevu stanu. Skoro je to skinuo Costa, ali ipak je lopta u mreži.
  • Bernardo Silva puca gore desno i sjajno zabija. 2-2 je.
  • Fofana je pucao u sredinu i pogodio. Vidio je da se Costa baca u svoje lijevo pa je u zadnji tren promijenio i plasirao loptu u sredinu.
  • Cristiano Ronaldo je čak dvaput zastao i pucao u lijevu stranu. Pogodio je stranu Maignan, ali nije uspio obraniti. 1-1 je.
  • Dembele puca nisko dole, a Costa se baca u drugu stranu. Francuska vodi!
  • Pucat će se na strani gdje su navijači Portugala, a prvi će pucati Francuzi. Loptu namješta Dembele.

Kraj produžetaka

120' - Kraj u Hamburgu. Idemo u raspucavanje!

120' - Velika prilika sada za Portugal! Silva je povukao po desnoj strani i dao u sredinu gdje je natrčao Mendes, ali njegov udarac po travi obranio je Maignan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

118' - Vitinha izlazi van, a ulazi Matheus Nunes.

114' - Barcola je sada napao iskosa s lijeve strane, ali otišla je lopta preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

108' - Conceicao je s desne strane ubacio na drugu stranu gdje je dotrčao Felix, ali njegov udarac glavom je zatresao mrežu s vanjske strane.

105' - Počeo je drugi produžetak! Mbappe ne može više. Skinuo je masku i stavio led na glavu. Umjesto njega na terenu je Barcola. Na drugoj strani ušao je Joao Felix, a izašao Leao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

105' - Kraj prvog produžetka!

102' - Portugal je napao s desne strane. Silva i Conceicao su kombinirali, a lopta je došla na drugu strane gdje je pokušao Leao, ali nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

97' - Dembele je s lijevog krila ušao u sredinu pa dao za Mbappea koji je s lijeve strane krenuo prema sredini, ali mu je u trenutku udaraca fantastično uklizao Pepe.

93' - Kakva prilika za Portugal! Ronaldo se lažnim kretanjima odlično oslobodio Upamecana, ali mu lopta koju je poslao Conceicao nije došla ravno u noge pa je udarac otišao preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' - Počeli su produžeci! Ušao je Fofana umjesto Camavinge.

Image
Foto: Profimedia

90'+3' - Kraj! Idemo u produžetke!

90'+3' - Dembele je prošao po desnoj strani, a lopta je došla do Mbappea u sredinu. Opalio je ovaj gađajući gornji desni kut, ali obranio je to Costa.

90'+2' - Ruben Neves umjesto Palhinhe.

90'+1' - Pobjegao je Thuram na jedan trenutak Pepeu, ali nevjerojatno je kako se ovaj vratio i s leđa mu u šesnaestercu izbio loptu.

Image
Foto: Profimedia

90' - Još tri minute nadoknade.

88' - Kante je opalio s nekih 20ak metara, ali siguran je Costa. Nezgodan udarac, ali siguran je portugalski golman.

86' - Thuram umjesto Muanija.

85' - Cristiano Ronaldo je izveo taj slobodni udarac, ali samo u živi zid. Ovo mu je 212. utakmica za reprezentaciju.

84' - Žuti za Salibu koji je rukama spriječio da se ispred njega na jednu loptu ubaci Conceicao.

Pršte prilike s jedne i druge strane

79' - Palhinha je uklizao u noge Mbappea i za to dobio žuti karton. Prođe li Portugal, neće igrati u polufinalu.

74' - Semedo i Conceicao umjesto Cancela i Ferandesa.

73' - Dembele je prošao po desnoj strani i snažno pucao s nekih 25 metara, ali pored gola. Opasno je to bilo.

70' - Kolo Muani je sada napravio nered, a lopta se odbila do Camavinge koji je odmah iz okreta opalio s nekih deset metarea, ali otišla je lopta tik pored suprotne stative.

67' - Dembele umjesto Griezmanna.

66' - Kakva sada prilika za Francuze! Kolo Muani je s nekih 12 metara pucao u suprotni kut, ali Cancelo je uklizao i odbio minimalno, ali dovoljno da lopta ne ode u mrežu.

Konačno spustili gard

63' - Leao je ponovno odlično probio po lijevoj strani i ubacio nisko u sredinu gdje je natrčao Vitinha i odmah pucao, ali ponovno je odličan Maignan. Francuzi opasno vise.

61' - Fernandes je odlično izbio iskosa s desne strane pred Maignana. Odmah pucao, ali fantastično je to obranio francuski golman. U nastavku akcije je pokušao i Cancelo, ali otišla je lopta preko gola.

59' - Leao je sjajno probio lijevu stranu i ušao u šesnaestarac. No, pred golom mu je uspio uklizati Camavinga i odlično izbiti loptu u opasnoj situaciji.

54' - Silva je nakon kornera pucao glavom, ali pogodio je Mbappea loptom u glavu. Ovaj je pao i jedno vrijeme se držao za bolno mjesto, ali na kraju ipak ustao. Dok je Mbappe ležao povukli su Francuzi kontru, ali nisu uspjeli doći do prilike. Zanimljivo je i kako je sucu Oliveru u trku ispao žuti karton koji mu je pokupio i vratio Vitinha.

Image
Foto: Profimedia

50' - Mendes je probio lijevu stranu i pao kada je ušao u šesnaesterac nakon što mu je u blok došao Kounde, ali Michael Oliver je samo odmahnuo rukom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Bez zamjena.

Image
Foto: Profimedia

45' - Kraj prvog poluvremena. Nisu puno pokazali ni jedni ni drugi.

41' - Muani je izgubio jednu loptu na nekih 20-ak metara od svog gola, a onda brzo napravio prekršaj. Slobodni udarac za Portugal izveo je Fernandes, ali otišlo je to preko gola.

38' - Probao je Cancelo dugom loptom prema naprijed, ali oprezni su Francuzi.

34' - Opasno je sada bilo pred golom Portugala. Griezmann je primio jednu loptu u šesnaestercu, ali nije stigao pucati. Izbila je to obrana Portugala.

Obje reprezentacije ostale dužne

30' - Nakon pola sata nismo vidjeli niti jednu veliku priliku. Obje reprezentacije su i dalje dužne na ovom turniru.

24' - Pepe je oštro 'uletio' u Camavingu. Slobodni udarac za Francuze s desne strane na nekih 20 metara. Ubacio je Griezmann pred gol, ali skočio je Ronaldo i izbacio loptu.

20' - Kakva bomba Hernandeza iz daljine, ali obranio je to Costa. Budi se Francuska.

16' - Leao je odlično probio po lijevoj strani, ali zakomplicirali su to Portugalci. Na kraju je Fernandes opalio iz daljine i od svega samo korner.

Image
Foto: Profimedia

12' - Mendes je probio lijevu stranu, ali potencijalno opasnu situaciju je pokvario uz slabi centaršut.

10' - Probao je Fernandes iskosa s lijeve strane, ali Kounde je to odbio u korner. Fernandes je to izveo, ali Kante je nisku loptu lako izbio nogom prije prve stative i otklonio opasnost.

5' - Pokušali su Francuzi povući kontru preko desne strane, ali Palhinha je to sjajnom reakcijom zatvorio.

1' - Počelo je! Prvi napad ima Francuska. Glavni sudac je Michael Oliver iz Engleske s pomoćnicima Stuartom Burtom i Danom Cookom. Četvrti sudac je Poljak Szymon Marciniak. U VAR sobi su Pol van Boekel iz Nizozemske, David Coote iz Engleske te Tomasz Kwiatkowski iz Poljske.

Najava

Od obje momčadi puno se više očekivalo na ovom turniru. Blijeda izdanja u osmini nisu ih koštala ispadanja, no u ovoj utakmici i jedni i drugi morat će puno bolje.

U međusobnim omjerima Francuzi su bolji s čak 19 pobjeda. Portugal je slavio šest puta, posljednji put u finalu Eura 2016. u Francuskoj, a momčad Didera Deschampa svakako će im htjeti uzvratiti za bolan poraz. Rezultat je triput bio izjednačen kao što se dogodilo i u zadnjem njihovom susretu u Ligi nacija 2021. godine.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo