LUDNICA / Kakva drama u Leipzigu: Portugal do preokreta golom u sudačkoj nadoknadi

Image
Foto: profimedia

Tijek dvoboja Portugala i Češke mogli ste pratiti na portalu Net.hr

17.6.2024.
17:21
profimedia
VOYO logo

Portugal - Češka

2-1

Portugal: Diogo Costa; Dalot, Pepe, Rúben Dias; Cancelo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Vitinha, Nuno Mendes; Rafael Leão, Ronaldo

Češka: Stanek; Holeš, Hranač, Krejči; Coufal, Šulc, Souček, Provod, Doudera; Kuchta, Schick

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je nakon velikog preokreta u Leipzigu pobijedio Češku 2-1 u posljednjoj utakmici prvog kola Europskog prvenstva.

Image
SPREMNI I MOTIVIRANI /

Petković sa smješkom na treningu, jedan Vatreni ga propustio: Hrvatska neće trenirati u Hamburgu

Image
SPREMNI I MOTIVIRANI /

Petković sa smješkom na treningu, jedan Vatreni ga propustio: Hrvatska neće trenirati u Hamburgu

U prvih 11 reprezentacije Portugala standardno su krenuli Cristiano Ronaldo i Pepe. Obojica su tako uvrštena u top pet najstarijih igrača na europskim prvenstvima. Pepe je 41 godinom i 113 dana postao najstariji igrač, dok je Ronaldo na trećem mjestu s 39 godina i 134 dana. Ispred njega je samo Mađar Gabor Kiraly s 40 godina i 86 dana. Četvrti najstariji igrač je Lothar Matthäus s 39 godina i 91 danom, dok je peti Danac Morten Olsen s 38 godina i 308 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je na prvu ozbiljniju prijetnju čekao do osme minute, kada je Leao dugom loptom dobacio do Ronalda koji je glavom na kraju promašio gol Češke. Ponovno je Leao prošao obranu Češke u 12. minuti i ubacio loptu unutar pet metara, međutim nitko od njegovih suigrača nije bio blizu pa se Češka uspjela još jednom obraniti. Razigrani su Portugalci ponovno u 19. minuti kreairali dvije moguće šanse, no Česi uspjevaju blokirati udarce prema golu. U 22. minuti Dias je opalio s 20 metara, ali Šulc je sjajno blokirao. Opet je Portugal zaprijetio vratima Češke, Fernandes je u 26. minuti dugu loptu dodao Leau koji je ipak bio malo predaleko od lopte.

Najbolju priliku dosadašnjeg dijela igre imao je Ronaldo u 32. minuti kada mu je Fernandes dodao na jedanaest metara, ali se Stanek sjajno obranio i sačuvao gol Češke. Samo minutu kasnije imao je Vitinha priliku, ali opet bezuspješno. U prvoj minuti sudačke nadoknade opet je Ronaldo s desetak metara opalio po golu Češke, ali je lopta išla direktno u Staneka koji je to s lakoćom obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b4dd345c-2daf-11ef-9665-72780b90502a/original

I u nastavku utakmice gledali smo presliku prvog poluvremena, gdje je Portugal nizao prilike, no bez da konkretnije ugrozi golmana Češke. U 58. minuti Portugal je dobio slobodan udarac na 20-ak metara od gola Čeha po sredini, odgovornost je preuzeo Ronaldo, no išlo je to ravno u golmana.

I onda šok u 62. minuti kada je Provod sjajno opalio malo iskoso s desne strane s 20-ak metara što je bilo neobranjivo za Dioga Costu, a sasvim dovoljno za erupciju oduševljenja Čeha u Leipzigu. Česi su sami sebi napravili probleme kada je u 69. minuti Hranač autogolom omogućio Portugalu da dođe do izjednačenja. U 77. minuti Stanek spašava vrata Češke nakon što je Vitinha opalio po golu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razbudili su se Česi u drugoj polovici utakmice pa je tako u 82. minuti blokiran udarac Ševčika, a onda je Souček ponovno pucao s ruba šesnaesterca, ali je lopta otišla pored gola. Portugalci su opet u 88. minuti zatresli mrežu Čeha i to golom Dioga Jote glavom, koji se najbolje snašao nakon što je Ronaldo glavom uzdrmao stativu, no uključio se VAR i poništio gol jer je najveća zvijezda Portugala bila u zaleđu.

Ipak Portugal do preokreta dolazi u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Conceicao u šesnaestercu natrčao na loptu i neobranjivo je pospremio u mrežu Češke za pobjedu 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava:

Bit će ovo njih četvrti međusobni na europskim prvenstvima. U onom prvom 1996. u Engleskoj slavili su Česi, nakon čega su Portugalci bili bolji 2008. i 2012. Samo su Talijani i Španjolci igrali češće na europskim prvenstvima, pet puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče posljednje četiri međusobne utakmice u svim natjecanjima Portugal je dobio sve uz gol razliku 10-1, a gol nisu primili u posljednje tri.

Bit će to rekordni šesti nastup za Cristiana Ronalda na europskim prvenstvima, a nitko nema više nastupa od njega - 25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo