GLUPOST GODINE /

Nije baš u potpunosti pobijedio nogomet. Dani Olmo trebao je biti najkorisniji igrač Eura

Image
Foto: Profimedia

Kažu da je pobijedio nogomet. Nije baš skroz. Dani Olmo zaslužio je MVP nagradu za najkorisnijeg igrača Eura koju je ponio Rodri

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

16.7.2024.
7:23
Profimedia
VOYO logo

Završio je još jedan Euro, točnije 17. Španjolska, ona reprezentacija za koju su prije prvenstva u Njemačkoj govorili kako je prema popisu najgora u posljednjih 20 godina, promarširala je poput trupa španjolskog nacionalnog opjevanog junaka Rodriga Díaza od Vivara do rekordnog, četvrtog naslova europskog prvaka, nakon 1964., 2008. i 2012. Neki će reći zasluženo, pobijedio je nogomet.

Image
NAGRADE /

Olmo jedan od šestorice najboljih strijelaca Eura, ali ipak nije izabran za najboljeg igrača prvenstva

Image
NAGRADE /

Olmo jedan od šestorice najboljih strijelaca Eura, ali ipak nije izabran za najboljeg igrača prvenstva

Vrhunski turnir Rodriga, ali...

Glasno će uzviknuti Viva Espana i okrenuti se svojem uobičajenom životu nakon ovih mjesec dana uzbuđenja na Euru. I sve bi to bilo divno i krasno da potpisnika ovih redaka jedan detalj ne bode u oči, ali ne samo njega, nego i jaaakooo puno nogometnih pratitelja i zaljubljenika. Rodri iliti Rodrigo, taj pravi nogometni Amigo koji ima 28 godina i prema Transfermarktu vrijedi 120 milijuna eura, ponio je titulu MVP-a prvenstva, odnosno titulu najkorisnijeg igrača turnira. Zabio je španjolski majstor jedan gol na putu Španjolske prema naslovu, protiv Gruzije, a njegov utjecaj opisuje se kao ključan na tom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Rodri

"Nakon što je pomogao La Roji da dođe na prvo mjesto u skupini B bez ijednog primljenog gola, 28-godišnjak je postigao prvi gol za svoju naciju u njihovoj 4-1 pobjedi u osmini finala protiv Gruzije. Preuzevši igru ​​Nica Williamsa na rubu gruzijskog šesnaesterca, veznjak je vratio loptu na svoju lijevu nogu i nezaustavljivim niskim udarcem ubacio u mrežu", stoji u PR pisanju Yahoo Sportsa.

Sve to stoji, kao i činjenica da je, od Rodriga samo Aymeric Laporte kompletirao više dodavanja za Španjolsku od veznjaka - njih 411, što mu je dalo nevjerojatnu stopu uspješnosti od 92,8%, prema podacima njegovog kluba Manchester Cityja, koji je na svom web siteu objavio i pohvalio se brojkama. Kao i kod Cityja, Rodri je bio jednako ključan kada nije bio u posjedu lopte, sa samo još jednim veznim igračem koji je registrirao više vraćanja lopte od Rodrigovih 33 na Euru 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmo se izdigao iznad svih

Međutim, jedan se igrač u španjolskoj nogometnoj reprezentaciji, generalno gledajući, izdigao iznad svih ostalih. On je Dani Olmo. Na turniru je, prema statistici službenog Eura, odigrao 6 utakmica iliti 431 minutu. Zabio je tri gola, imao 2 asistencije, 17 pokušaja. Maksimalna brzina mu je bila 30,5 na sat, a ukupni passing accuracy mu iznosi visokih 84,5 %. Pokrio je i 50,28 km terena. Zaradio samo jedan žuti bez crvenog.

Image
Foto: Profimedia

Olmo spašava Španjolsku glavom na gol crti. Čudesni trenutak.

Samo za usporedbu. Rodri je imao 92,84% passing accuracy u 521 minutu koliko ih je odigrao. 68,52 km terena je pokrio na prvenstvu, što možete vidjeti u statistici Eura. U tome je bio bolji. Ali, Olmo je bio prevaga u situacijama kad se lomila utakmica, a vjerujemo da su ispred Rodrija i mladi Yamal, te Williams. Sjetimo se samo kako je bivši igrač Dinama nevjerojatno spasio glavom s gol crte Englezima u finalu, odigrao je vrhunsku obrambenu rolu i imao je najveći i najbolji balans obrana-napad. Olmo je jedan od šest najboljih strijelaca Europskog prvenstva, a kad zbrojimo njegova 3 gola i dvije asistencije, dobijemo jači utjecaj na titulu od Rodrija, koji je bio odličan, nema se tu što reći, ali ne kao Olmo.

UEFA-ina odluka mnogima nije dobro sjela

Nije ovo sad neka povijesna pljačka ili urota iz UEFA-e, na kraju krajeva i Španjolcima je manje važno tko je dobio tu nagradu, niti smo otkrili toplu vodu, no mora se priznati da su iz krovne europske nogometne organizacije iznenadili svojom odlukom, da ne kažemo šokirali...

Mnogi na društvenim mrežama smatraju kako je UEFA to učinila kako bi napravila Rodriju dobru podlogu za osvajanje Zlatne lopte, odnosno nagrade za najboljeg igrača svijeta, ali ima i onih koji se slažu s nagradom Rodriju. Kako bilo, ova UEFA-ina odluka mnogima nije sjela i predmet je rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Marijo Tot analizirao nam je događanja na Euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo