Nevjerojatni Španjolac /

Olmov životni put: Od 'zagrebačkog dečka' do senzacije na Euru koja bi Dinamu mogla donijeti bogatstvo

Image
Foto: profimedia

Dani Olmo oduševljava nogometni svijet svojim igrama, a mnogi zaboravljaju njegov neobičan nogometni put

10.7.2024.
12:33
profimedia
VOYO logo

Nakon trijumfa Španjolske nad Francuskom u utorak cijeli svijet ne prestaje pričati i dvojici Španjolaca. I dok se svi klanjaju mladome Lamineu Yamalu jer sa šesnaest godina ruši sve mladenačke rekorde, jedan drugi, dobro nam poznat Španjolac, oduševljava svojom igrom na Europskome prvenstvu.

Image
U FOKUSU /

Prljav potez španjolske zvijezde isplivao na vidjelo, Francuzi zgroženi

Image
U FOKUSU /

Prljav potez španjolske zvijezde isplivao na vidjelo, Francuzi zgroženi

Dani Olmo na Euru je ulazio kao zamjena, ali kad se Pedri ozlijedio u četvrtfinalu, postao je najvažniji igrač Furije. Ružno je to govoriti, ali kao da je Španjolskoj dobro došla Pedrijeva ozljeda. Olmo je zabio u zadnje tri utakmice te u pet utakmica Eura; uz ta tri spomenuta gola ima i dvije asistencije. No Španjolac je imao znatno drukčiji put od ostalih kolega u reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani je karijeru počeo u mlađim uzrastima Barcelone. Dinamo je izveo senzacionalan transfer dovevši Španjolca 2014. Mnoge navijače kluba i Maksimira oduševio je transfer tadašnjeg 16-godišnjaka koji je ubijao u mlađim Barcinim kategorijama. Najviše je prste u tome imao njegov sadašnji menadžer Andy Bara.

Olmo se odmah priviknuo na život u Zagrebu. Brzo je naučio jezik, sprijateljio se sa suigračima i bio među omiljenima u klubu. Radilo se i u pozadini da se Olmo dovede u hrvatsku reprezentaciju, pa je i nastao nadimak Danijel Olmić. Ipak Olmo se nažalost odlučio za Španjolsku premda i dalje iskazuje velike simpatije prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih godina Olmu igrački nije išlo sve po loju, ali je Dinamo uvijek vjerovao u njega i Španjolac im se odužio. Iako je već počeo kao prvotimac pod trenerom Petevom 2016., tek je pod Mariom Cvitanovićem postao standardan igrač Plavih, a kod Bjelice okosnica Dinamove igre.

Na zimu 2020., nakon pet i pol godina u Zagrebu za 29 milijuna eura odlazi u Red Bull Leipzig u kojem je i danas. Ali Olmo nikada nije zaboravio ni Zagreb ni Hrvatsku. Ni Dinamo. Često se sjeti svojeg bivšeg kluba i igrača u objavama na internetu, a poslao je i znakove podrške našim reprezentativcima.

Iako ga već četiri godine nema u Dinamu, i dalje mami velike simpatije navijača Plavih koji navijaju za njega u svim njegovim utakmicama, a izgleda da Dinamo ima još jedan razlog veseliti se Olmovu uspjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani je sad vruća transfer-roba, a Dinamo je u transferu s Leipzigom ugradio klauzulu u kojem dobiva 20 posto od iznosa idućeg transfera kad se oduzme odšteta koju je već Leipzig isplatio. Prema Fabriziju Romanu, Olmo ima s Leipzigom otkupnu klauzulu od 60 milijuna eura koja vrijedi do 15. srpnja. To znači da će klubovi do tada moći kupiti Olma po toj cijeni koja je sitnica za takvu igračinu. Ako prođe rok, Olmova će cijena samo podivljati. Za Dinamo to znači da bi, ode li Olmo iz Leipziga za 60 milijuna, u banku na Maksimiru sjelo novih 6 milijuna eura.

Olmo trenutačno živi san. Vodi Španjolsku u novo finale, po rekordni četvrti naslov Eura, a poslije prvenstva sigurno će se za njim voditi prava borba. 'Zagrebački dečko', koji se kalio kroz HNL, sada dijeli prvo mjesto najboljeg strijelca turnira i ozbiljan je kandidat za Zlatnu loptu Europskoga prvenstva u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo