NOVI SPORT?

DAJMO IM DA SE MLATE: Ruski političar sablaznio idejom kako riješiti problem huligana

Uistinu radikalna ideja pala je na pametn Igoru Lebedevu, zastupniku u ruskom parlamentu i članu Upravnog odbora Ruskog nogometnog saveza koji želi tučnjave navijača pretvoriti u sport.

Ruski huligani “predstavili” su se ostatku Europe u Francuskoj prošlog ljeta, kad su, sjajno tjelesno pripremljeni, mlatili engleske huligane koji su dosad bili na glasu kao najopasniji. Marseille je, pod najezdom ruskih navijača, izgledao kao ratna zona.

Kako kanalizirati želju za tučnjavom

Godinu dana uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, naravno da vlada veliki strah od novih “akcija” ruskih huligana, ali Lebedev ima sjajnu ideju kako kanalizirati navijačku želju za tučnjavom, koja raste približavanjem velikih nogometnih natjecanja.

Lebedev bi huliganske skupine jednostavno pustio da se mlate pred gledateljima. Uživo bi, pretpostavljamo, napravili šou kakav nije viđen od gladijatorskih borbi za vrijeme Starog Rima.

“Rusija će biti predvodnik novog sporta, navijačkih tučnjava”, šokirao je Lebedev svojom izjavom.

Huligane hvalili u parlamentu

No, u ovom konkretnom slučaju, za koji se nadamo da se ipak neće ostvariti, pred gledateljima bi se uživo mlatilo 20 nenaoružanih huligana. Lebedev je osmislio pravila “drake”, što na ruskom znači “tučnjava”.

Ruski političari su nakon Eura hvalili sjajnu pripremljenost tamošnjih huligana, pohvale su stigle iz parlamenta. Na stranicama Liberalnodemokratske stranke Lebedev se zalaže za tučnjave koje bi “navijačku agresiju mogle odvesti u mirnije vode, a legalizacija huliganizma mogla bi poslužiti kao primjer i engleskim navijačima”. Za Ruse su oni tek huligani bez discipline.

Kad Englezi dođu i krenu s provokacijama, organizira se tučnjava u areni, u točno određeno vrijeme.

Lebedev ipak nije originalan, navijačke tučnjave gledamo godinama po cijelom svijetu, ali u povijest će ući kao prvi koji je zagovarao službene tučnjave pred gledateljima.

Naravno, nije trebalo dugo čekati na reakcije. Tako je Gary Lineker, bivši engleski reprezentativac i sadašnji sportski komentator, na Twitteru napisao: “Je li ovaj normalan?”

 

Povratak na Net.hr