VESELI DOČEK / "Caster Semenya je 100 posto žena"

Tisuće obožavatelja dočekalo je u utorak u zračnoj luci u Johannesburgu mladu atletičarku i svjetsku prvakinju na 800m. Poručili su svijetu da je Caster za njih "100 posto ženstvena žena".

25.8.2009.
11:28
VOYO logo

JOHANNESBURG - Tisuće obožavatelja dočekalo je u utorak u zračnoj luci u Johannesburgu Caster Semenyu, svjetsku prvakinju na 800m na Svjetskom prvenstvu u atletici u Berlinu, čiji je seksualni identitet izazvao polemike.

Oduševljeno mnoštvo mladu je atletičarku dočekalo natpisima "Naša prva sportska dama" i "100 posto ženstvena žena", pisalo je na drugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je naša junakinja. To je kći Afrike i u to nema nikakve sumnje", izjavio je Michael Masdmola, koji je došao iz ruralne pokrajine Limpopo otkuda je Semenya podrijetlom.

Ovakav oduševljeni doček dirnuo je Semenyu koja se u domovinu vratila s ostatkom južnoafričkog sportskog izaslanstva, a povratak je prenosila državna televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam što ste podigli našu zastavu tako visoko. Hvala vam što ste vratili Južnoafričku Republiku na kartu svijeta", izjavila je ministrica za ženska pitanja, djecu i hendikepirane Noluthando Mayende-Sibiya.

Nakon finala u kojem je 18-godišnja Južnoafrikanka uvjerljivo bila najbrža, Međunarodna atletska federacija (IAAF) je od južnoafričkog atletskog saveza zatražila potvrdu spola atletičarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Semenya svojim fizičkim izgledom poprilično odudara od ostalih atletičarki te s lakoćom pobjeđuje zbog čega su u IAAF-u i posumnjali da bi ona, ustavri, mogla biti muško.

Njezin slučaj izazvao je skandal gotovo na diplomatskoj razini budući da su i južnoafrički olimpijski odbor kao i vladajuća stranka u JAR-u, Afrički nacionalni kongres, stali u obranu svoje "zlatne djevojke" poručivši da one ne zaslužuje da je se na takav način diskreditira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo