Danas nacionalni praznik /

Buran francuski vikend: Obljetnica pada Bastille, finale Svjetskog prvenstva, Tour de France...

Image
Foto: AP Images

Francuzi danas slave nacionalni praznik, na dan kada je 1789. pala Bastilla, što je označilo početak Francuske revolucije

14.7.2018.
14:32
AP Images
VOYO logo

Na Elizejskim poljanama organizirana je tradicionalna parada povodom dana pada Bastille. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prisustvovao je svečanosti, a sutra će biti u Moskvi, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Hrvatske.

Tisuće znatiželjnika, među kojima su brojni turisti, pratilo je defile francuskih oružanih snaga dan uoči finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji gdje će se sučeliti momčadi Francuske i Hrvatske, ističu agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Macron iz vojnog je vozila stojeći pozdravljao mnoštvo, u pratnji policajaca na motorima, dok je na čelu bila konjica. Ovo je njegova druga parada povodom praznika 14.  srpnja na najpoznatijoj pariškoj aveniji.

Na dvosatnoj paradi sudjelovalo je oko 4200 vojnika, 220 vozila i oko 100 zrakoplova, uz sudjelovanje japanskih i singapurskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na paradi su se potkrale i dvije nezgode. U jednoj su se ispred počasnih gostiju sudarila dva motora, a u drugoj je zrakoplov Alphajet iz akrobatske jedinice francuskog ratnog zrakoplovstva ispustio pogrešnu boju za francusku zastavu tijekom formacijskog leta te je tako je umjesto plave boje ispuštena crvena.

Francuska je zbog svečanosti za Dan Bastilje i finala Svjetskog kupa u nogometu angažirala 110.000 pripadnika vojno-policijskih snaga koji brinu o sigurnosti. Očekuje se da će u Pariz na gledanje finala pohrliti na stotine tisuća ljudi.

Prije dvije godine je u Nici na proslavi Dana Bastilje 31-godišnji islamist Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tuniskog podrijetla izvršio teroristički napad u kojem je ubio 84 osobe. On se teškim kamionom zabio u mnoštvo ljudi na Engleskoj šetnici, najpopularnijoj u Nici.

Povrh toga, Francuzi ovaj vikend uživaju i u utrci svih utrka - biciklističkom Tour de Franceu. Danas se vozi osma etapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Macron je bio i na polufinalu Svjetskog prvenstva između Francuske i Belgije (1:0). 

>> 'Vatreni' se u Hrvatsku vraćaju Croatia Airlinesom u ponedjeljak oko 14 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dalić mijenja jednog igrača u prvih 11 za finale: Perišić će biti spreman

>> Mbappe i Griezmann kandidati za Zlatnu loptu, a jedan od glavnih konkurenata je i naš reprezentativac

U ponedjeljak u 13 sati budite uz RTL kada ćemo UŽIVO prenositi spektakularni doček hrvatskih šampiona u Zagrebu. Cijela Hrvatska bit će na Trgu bana Jelačića, a naši reporteri pratit će svaki trenutak dočeka, od vožnje reprezentativaca u otvorenim autobusima kroz glavni grad do dolaska na Trg gdje ih dočekati tisuće navijača uz pjesme Zaprešić Boysa i Mladena Grdovića. Emisiju će voditi Ana Brdarić Boljat i Ivan Vrdoljak koji će s RTL-ovim sportskim urednicima Markom Vargekom i Filipom Brkićem razgovarati o povijesnom uspjehu hrvatskog nogometa. Emisiju uređuju Borna Keserović i Antonio Vuksanović. Gosti emisije će biti Nikola Jurčević, Marko Naletilić i Ankica Mamić.​

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo