13. SVIBNJA 1990.

BILO JE TO PRIJE 27 GODINA: Nikad odigrana utakmica Dinama i Zvezde dan je koji se vječno pamti

Dan 13. svibnja ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti. U sjećanje se svake godine vraća nikad odigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru. Taj dvoboj bio je obilježen velikim neredima na tribinama, Bobanovim udarcem u policajca kao simbolom hrvatskog otpora prema državi koja je tad već bila na izdisaju.

SUKOBIO SE S BOBANOM, A ONDA SE SJETIO NAKON 27 GODINA: ‘Boysi su imali naredbu ubiti Piksija’

Neki ga nazivaju početkom rata u Hrvatskoj, neki pamte i da je sljedeće godine igrano prvenstvo, no činjenice tog povijesnog događaja ostaju.

Delije demolirale stadion

Huškački zanos beogradskih Delija bio je vidljiv na putu do Zagreba, divljali su navijači Crvene zvezde još u vlaku iz Beograda, a zatim i prije utakmice oko stadiona, na ulicama Maksimira, Borognaja… Nasilje se nastavilo na stadionu, a tadašnja milicija neuvjerljivo se postavila kao tampon zona između zaraćeniih strana, da bi silinu pendreka na svojim leđima i bubrzima osjetili Bad Blue Boysi.

Bobanov udarac za povijest

Upravo na tom dijelu terena dogodila se opjevana Bobanova reakcija, taj njegov potez nogom spomenut je više od bilo kojeg gola ili dodavanja Dinamovog kapetana i kasnije člana slavne generacije nogometaša talijanskog giganta Milana.

 

Policajac Refik Ahmetović kasnije je priznao kako je imao naredbu da potegne pištolj na Bobana.

Svaka godina dalje od tog događaja dodaje koje sjećanje više… Tako se ove godine policajac iz tadašnje postaje u Dubravi za srpske medije “sjetio” kako su Boysi imali naredbu da ubiju (?) najboljeg Zvezdinog igrača Dragana Stojkovića Piksija…

Neredi koji su se te 1990. nastavili do kasno u noć, obilježavaju se svake godine polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku Bad Blue Boysa poginulih u ratu.

Nikad odigranu utakmicu, događaj iz Maksimira tog 13. svibnja 1990. Boysi označavaju početkom Domovinskog rata, Tog je dana buknula iskra borbe za hrvatsku samostalnost koja je kasnije nastavila kroz Domovinski rat.

Povratak na Net.hr