CityMobil2 / Autonomni minibusevi

Image

Program CityMobil je utemeljen i financiran od strane Europske Unije, a realizator BestMile je odlučio projekt započeti u Grčkoj, u mjestu Trikala

18.1.2016.
15:35
VOYO logo

Tijekom ljeta obavljene su testne vožnje bez putnika, a uz nadzor profesionalnih vozača. U studenom je započela druga faza, pa minibusevi prometuju s putnicima, a bez vozača. Putnici mogu uživati u besplatnim vožnjama koje su, kako tvrde začetnici ovog projekta budućnosti,  uz to sigurnije i učinkovitije u odnosu na vozila s vozačima. Maksimalna brzina je ograničena na 12 km/h, a voze na kratkim kružnim linijama, s postajama odvojenim od kolovoznih traka, kako bi se osigurao siguran i neometan ulazak i izlazak putnika.

„Ovo je prvi put da se netko usudio uvesti potpuno automatizirana vozila u javni promet!“ izjavio je Angelos Amditis, direktor istraživanja u grčkom institutu za komunikacije i kompjutorske sustave (Institute of Communication and Computer Systems), koji rukovodi tehničkim dijelom projekta. Amditis dodaje: „Dosad su automatizirana vozila u Grčkoj vozila samo po posebnim trakama, ili pod nadzorom profesionalnih vozača u slučaju potrebe. Ovih šest minibuseva su izloženi javnom prometu, bez prisustva vozača, okruženi drugim sudionicima u prometu, automobilima, biciklistima i pješacima.“ „Moramo biti strogi!“ dodaje Admitis: „Jer za usvajanje projekta potrebno je usvojiti nove zakone!“ kaže na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program CityMobil2 i švicarska start-up agencija BestMile, organizirat će i probne vožnje autonomnih minibuseva u mjestu Sion u Švicarskoj tijekom proljeća, nakon čega će biti obavljena potpuna evaluacija ostvarenih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo