1. Važno je odabrati pravu vrstu tjestenine
Ako planirate raditi neki "teži" umak poput bolonjeza ili ragua, držite se cjevaste tjestenine kao što je penne jer će tako umak ostati "zarobljen". Dobit ćete savršen omjer umaka i tjestenine u svakom zalogaju. Za osjteljivije umake poput pesta prikladnija je tanka dugačka tjestenina (špageti). Ako želite imati puno umaka na tijestu, uvijek uzmite deblju tjesteninu.
2. Uzmite veliki lonac
Cilj je kuhati tjestetninu u velikom loncu i koristiti četiri litre vode za pola kilograma tjestenine. Tijekom kuhanja tjestenina ispušta škrob i potrebno je dosta vode. U maloj posudi s malo vode postala bi previše gusta i ljepljiva.
3. Voda mora biit kipuća
Trebate ju pustiti da provre i to jako prije nego što dodate tjesteninu. Promiješajte tjesteninu kako se ne bi zaljepila i pojačajte.
4. Sol je važna
Na pola kilograma tjestenine ide jedna žličica soli. Posolite ravnomjerno.
5. Pratite upute na kutiji
Koliko dugo ćete kuhati tjesteninu ovisi o uputama na kutiji. Tjesteninu počnite provjeravati tri minute prije isteka vremena koje piše na kutiji. Nemojte zaboraviti da trebate staviti i vrući umak i da će se još neko vrijeme kuhati.
6. Tijekom kuhanja pripazite
Kako biste spriječili ljepljenje, prvih nekoliko minuta kuhanja miješajte Nakon toga možete samo povremeno promiješati.
7. Nemojte dodavati ulje
Osim što je beskorisno, umak se neće dobro povezati s tjeseteninom.
8. Tjestenina se ne ispire
Iako nema potrebe za tim, osim ako nećete raditi hladnu salatu, mnogi imaju taj običaj.
9. Ulje se dodaje samo u posebnim situacijama
Ako pripremate tjesteninu unaprijed onda možete dodati žličicu maslinovog ulja kako se ne bi spojila.
10. Sačuvajte dio vode
Voda u kojoj se kuhala tjestenina pomoći će kod izrade umaka. Šalica vode je dobra kod spajanja tjestenine i umaka.
11. Tjestenina u umak
Tjestenina se dodaje u umak u ugrijanoj posudi, nikako obrnuto. Nastavit će se i dalje kuhati i bolje povezati.
12. Na kraju ide sir
Kod dodavanja sira obavezno maknite posudu s štednjaka.
Pročitajte još:
- Zašto ipak ne bismo trebali izbaciti ugljikohidrate iz prehrane
- Od ovog veganskog bolonjeza već nam rastu zazubice
- Jedni ste od onih koji misle da barem tjesteninu znaju skuhati? Prevarili ste se
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!